Hayata geçirilmek istenen JES, RES ve GES Entegre Enerji Santrali yalnızca köy halkınıın sağlığını değil, köyümüzün ürettiği sağlıklı gıdayla beslenen binlerce insanın da hayatını tehdit ediyor.
İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı Orhanlı köyünde yapılması planlanan jeotermal enerji santrali için 21 Nisan Çarşamba günü gerçekleştirilmek istenen Halkın Katılım Toplantısı’na tepki gösteren köylüler, halkın bir kısmının katılamayacağı bir kısmının da can güvenliğinin tehlikeye atıldığı bir halkın katılımı toplantısını kabul etmiyoruz diyerek Vali Yavuz Selim Köşger’e yazılı başvuruda bulundu. İzmir Seferihisar’ın Orhanlı Köyü'nde COVID19 salgınına ve İçişleri Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu genelge ile getirilen salgın yasaklarına rağmen, köyde yapılması planlanan JES, RES ve GES Entegre Enerji Santrali için Halkın Katılım Toplantısı yapılmak istendi. Yöre halkının sağlığını riske atarak yapılması planlanan toplantıya tepki gösteren köylüler, yaşam alanlarında hayata geçirilmesi planlanan entegre enerji santraline karşı çıkışını sürdürüyor. Konu Hakkında Açıklama yapan Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Hasan Tahsin Akçil, “Köyümüz, yediden yetmişe üreterek, kültürünü yaşatarak binlerce yıldır bu vadide var olmaya devam ediyor. Asırlık zeytin ağaçlarımızdan ürettiğimiz zeytinyağımız, temiz havası, suyu, toprağıyla köyümüz Türkiye’nin yaşayan ve göç vermeyen köylerinden biri. Burada hayata geçirilmek istenen JES, RES ve GES Entegre Enerji Santrali yalnızca köy halkımızın sağlığını değil, köyümüzün ürettiği sağlıklı gıdayla beslenen binlerce insanın da hayatını tehdit ediyor. Koronavirüs salgınını adeta fırsat bilerek köyümüzü yok etmeye çalışıyorlar. Jeotermal şirketi tarafından 21 Nisan Çarşamba günü köyümüzde yapılmak istenen Halkın Katılım Toplantısı kesinlikle iptal edilmeli. Köyümüzün kökü olan yaşlılarımızın katılımını engelleyen, gençlerin ise sağlığını tehlikeye sokan bu toplantının hiçbir geçerliliği olamaz. Hem bu toplantının hem de projelerin iptali için mücadelemizi tüm köy halkıyla birlikte sonuna kadar sürdüreceğiz. JES, RES ve GES Entegre Enerji Santrali’ni de toplantısını da köyümüzde istemiyoruz.” dedi.
15 kurumdan plastik bildirisi
Doğu Akdeniz bölgesindeki plastik kirliliğine dikkat çekmek için Plastiksiz Doğu Akdeniz Platformu adı altında bir araya gelen 15 kurum ve kuruluş ortak bir bildiri yayımladı. Doğu Akdeniz bölgesinde her geçen gün artış gösteren plastik kirliliğinin kontrol altına alınması yönünde çalışmalarına başlayan Plastiksiz Doğu Akdeniz Platformu 15 kurum ve kuruluşun desteği ile hazırladığı deklarasyon metnini basın ve kamuoyu ile paylaştı. Plastiksiz Doğu Akdeniz Platformu ‘’Doğu Akdeniz kıyılarında Samandağ’dan Anamur’a kadar uzanan sahil şeridi, eşsiz güzellikleri barındıran önemli bir biyoçeşitlilik merkezi. Türkiye’nin 14 Ramsar sulak alanından üçü Göksu Deltası, Yumurtalık Lagünü Milli Parkı ve Akyatan Lagünü Doğu Akdeniz’de bulunmakta. Dünyanın başka hiçbir yerinde olmayan bitki türlerini barındıran sahiller, aynı zamanda deniz kaplumbağalarının da çok önemli yuvalama alanları. Bölgenin deniz ile bağlantılı sulak alanlarında, ülkemizde kışlayan kuşların en yoğun nüfusları sayılmakta, göç eden ve kuluçkaya yatan önemli sayıda kuş türü de yine bu lagünleri kullanmakta. Ekolojik açıdan oldukça önemli ve eşsiz olan bu kıyılar maalesef Akdeniz’in plastikle en fazla kirletilmiş bölgelerinden biri. Bölgedeki yoğun tarımsal faaliyetler, sahillere vatandaşların bıraktığı atıklar, özellikle geri dönüşüm tesislerinden ve diğer endüstriyel faaliyetlerden kaynaklanan mikroplastikler ve atık yönetim alt yapısındaki eksiklikler bu kirliliklerin ana kaynaklarından. Yapılan çalışmalar, Samandağ’dan Anamur’a kadar kumul sahillerin, metrekarede 1000-1200 adet mikroplastik miktarı ile Akdeniz’deki en yüksek kirliliğe maruz kalan bölgeler olduğunu göstermekte. Akdeniz’in eşsiz kıyılarının plastik çöplerden kurtarılması elzem. Bu bağlamda Plastiksiz Doğu Akdeniz Platformu ilgili tüm kurum ve kuruluşları, vatandaşları ve sivil toplum örgütlerini plastik üretim ve tüketimini azaltmak, ayrıca atık yönetim alt yapısını geliştirmek için sorumluluk almaya çağırıyor’’ dedi.
Facebook 0 emisyona ulaştı
Sosyal medya devi Facebook, küresel operasyonlarının artık %100 yenilenebilir enerji ile desteklendiğini ve sıfır emisyona ulaştığını duyurdu. 2018’de belirlediği yenilenebilir enerji hedeflerine üç yıl içinde ulaşarak dünyanın en büyük yenilenebilir enerji alıcılarından biri haline gelen Facebook, 63 yenilenebilir projeyle ofis ve veri merkezlerinin elektrik ihtiyaçlarını karşılıyor. Şirket, 18 eyalet ve beş ülkede 6 GW’tan fazla rüzgar ve güneş enerjisi sözleşmesi yaparak hedeflerine ulaşmayı başardı.
İnci kefali için önlem
Dünyada sadece Van Gölü‘nde yaşayan inci kefalinin neslinin korunması amacıyla, üreme dönemine denk gelen 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında uygulanan av yasağı başladı. İnci kefali, üç ay süresince tatlı su ağızlarına göç ederek yumurtalarını bırakıyor. Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre suyun tersine yüzüp engelleri uçarak aşmasıyla eşsiz görüntü sergileyen inci kefalinin, özellikle kaçak avlananların hedefi haline gelmemesi için Van Valiliği öncülüğünde tedbirler alınacak.
Bu arada İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros koordinatörlüğünde, bölüm öğrencileri tarafından COVID-19 salgınının birinci yılında, hava kirliliği oranı üzerine araştırma yapıldı. Bu kapsamda, İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile belediyelerin hava kalitesi ölçüm istasyonlarındaki azotdioksit hava kirliliği oranı incelendi. Sonuçlara göre, İstanbul’da hava kirliliği oranı salgının birinci yılında, önceki yılın aynı dönemine göre ortalama %10 azaldı