Kyme Antik Kenti tehdit altında

-
Aa
+
a
a
a

İzmir Aliağa’da üç bin yıllık geçmişe sahip Kyme Antik Kenti, liman genişletme çalışmaları nedeniyle tehdit altında.

Fotoğraf: Cumhuriyet
Gezegenin Geleceği: 13 Eylül 2022
 

Gezegenin Geleceği: 13 Eylül 2022

podcast servisi: iTunes / RSS

Cumhuriyet'ten Emre Şentürk'ün aktardığı habere göre, İzmir Aliağa’da üç bin yıllık geçmişe sahip Kyme Antik Kenti, liman genişletme çalışmaları nedeniyle tehdit altında.SİT derecesi düşürülen ve yapılaşmaya açılan antik kentin bulunduğu Nemrut Körfezi’nde Nemport adlı firmaya yeni iskele yapması ve denizin doldurulması için onay veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni imar planı hazırladı. Buna göre, firma 12 hektarlık alandaki genişletme çalışmaları kapsamında yaklaşık 100 bin metrekarelik deniz dolgusu yapacak, mevcut iskelesini 13 bin metrekare büyüterek 18 bin metrekarelik yeni iskeleyle bir adet de Ro-Ro rampası inşa edecek. Doğal ve Kültürel Yaşam Girişim Sözcüsü Ahmet Tuncay Karaçorlu konuyla ilgili şöyle söyledi:

Kültür ve turizm faaliyetlerini sekteye uğratacak bu projeye karşıyız. Aliağa’daki Kyme Antik Kenti yanlış yapılan deniz ticareti faaliyetlerine kurban edilmekte.

Kadıköy zehirsiz yaşam için ilk adımını attı

Yeşil Gazete’nin aktardığı habere göre Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği ve Zehirsiz Sofralar Platformu işbirliğiyle Zehirsiz Kentlere Doğru projesi kapsamında yürütülen kampanyaya katılan Kadıköy Belediyesi, pestisitlerin ve kimyasal biyosidal ürünlerin kullanımını azaltacağını ve zehirsiz uygulamaları yaygınlaştıracağını duyurdu. Zehirsiz Kentler Kampanyası doğrultusunda imzaladığı İyi Niyet Belgesi ile Kadıköy halkının daha yeşil ve daha sağlıklı bir çevrede yaşaması için ekolojik ve doğa dostu alternatiflerin kullanılacağına dair söz veren Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, 2040 yılına kadar zararlılarla mücadelede tamamen ekolojik ve doğa dostu uygulamalara geçileceğinin sözünü verdi. Kadıköy, Samsun Büyükşehir Belediyesi’nden sonra kampanyaya katılan Türkiye’nin ikinci, İstanbul’un ise ilk belediyesi oldu. Kadıköy Belediyesi’nin yaşam kalitesini artırmak amacıyla hastalıkların taşıyıcıları olan sinek, fare, kene gibi zararlılara ve yabancı otlara karşı yürüttüğü zehirsiz mücadele hizmetleri diğer il ve ilçe belediyeleri için de teşvik edici ve yol gösterici nitelik taşıyor.

Zehirsiz bir kent olma yolunda çalışmalara çok önceden başladıklarını aktaran Odabaşı, İyi Niyet Metni’ni imzalayarak aşağıdaki hedefleri gerçekleştirmek üzere gerekli politikaları uygulayacağına ve önlemleri alacağına dair taahhüt verdi. Belediye kontrolü altındaki halka açık alanlarda herbisit (ot zehiri) kullanımının 2025 yılına kadar sonlandırılması için gerekli düzenlemelerin yapılması, diğer pestisitlerin ve kimyasal biyosidal ürünlerin kullanımının ise yüzde 50 azaltılması ve tüm pestisit ve kimyasal biyosidal ürünlerin kullanımının 2040 yılına kadar tamamen sonlandırılması amaçlanıyor. Pestisit ve kimyasal biyosidal ürün yasağının halka açık özel alanlarda ve yaşam alanlarının yanındaki tarım alanlarında uygulanması için eylem planı yapılacak. İmza etkinliğine katılan Odabaşı şöyle şöyle söyledi:

Belediye olarak hem su kıtlığına karşı mücadeleye katkı sağlamak hem de artık dünyanın bir iklim krizi içerisinde olduğunu göstermek istiyoruz. İklim krizi beklenmiyor. Şu an bir iklim krizi içerisindeyiz.

Halk çimento fabrikasına tepki gösteriyor

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasındaki Tekağaç mevkiinde 2021 yılında yapımı başlayan çimento fabrikasına karşı halkın tepkisi sürüyor. Deştin Çevre Platformu, Bayır Çevre Komitesi ve MUÇEP Menteşe Meclisinin çağrısıyla Diştin Meydanı’nda bir araya gelen kitle, çimento fabrikası önünde basın açıklaması yaptı. Deniştin çayı özgür akacak”, “Çimentocu şirket Muğla’yı terk et”sloganları atan kitle adına basın açıklaması okundu.

Marmaris’teki dev inşaat devam ediyor

Danıştay, özel bir şirketin Marmaris'teki devre mülk projesine ilişkin yürütmeyi durdurma taleplerini reddetti. Marmaris Kent Konseyi yürütme kurulu üyeleri tarafından Kızılkum'daki proje için verilen “ÇED raporu gerekli değil kararının iptali için açılan davada Muğla 3. İdare Mahkemesi kararı iptal etti. Mahkeme tarafından görevlendirilen bilirkişi heyeti devasa tesis için yürütülen çalışmaların Milli Park’ı, kıyıyı, ormanı ve endemik türleri tahrip ettiğini belirledi. İptal kararı sonrasında Muğla Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü temyiz yoluna gitti. Davalılar, Muğla 3. İdare Mahkemesi’nin aldığı kararın bozulmasının yanı sıra yürütmenin durdurulmaması talebiyle Danıştay'a başvurdu. Danıştay 6. Dairesi, karara bağladığı yürütmenin durdurulmaması talebini oy birliğiyle reddetti. Karar, bir yılı aşkın süredir mücadelelerini sürdüren Marmaris'teki çevreciler tarafından memnuniyetle karşılandı. Davacılar arasında yer alan Marmaris Kent Konseyi Başkanı ve Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi Sözcüsü Ufuk Beytekin konuyla ilgili şunları söyledi:

ÇED raporunun gerekli olup olmadığına dair yargı süreci tamamlanana, alınacak kesin kararın gerekleri yerine getirilene kadar Kızılkum'daki inşaata devam edilmesinin ve buna göz yumulmasının hukuka aykırı davranış olduğu tescil edilmiş oldu.