Edinburgh’tan bir paleontolog, daha küçük memelilerin artan sıcaklıklarla daha iyi başa çıkabileceğini söylüyor.
Edinburgh’tan bir paleontolog, daha küçük memelilerin artan sıcaklıklarla daha iyi başa çıkabileceğini söylüyor. Önde gelen bir fosil uzmanı, daha küçük boyutlara sahip memelilerin artan küresel sıcaklıklarla daha iyi başa çıkabildiği için iklim krizinin insan ırkının küçülmesine neden olabileceğini söyledi. Edinburgh Üniversitesi’nden paleontolog Prof. Steve Brusatte, diğer memelilerin daha önce iklim değişikliği dönemlerine nasıl tepki verdiklerinin, insanların geleceği hakkında bir fikir verebileceğini öne sürdü. İnsanların olası durumunu, Paleosen Eosen Termal Maksimum olarak adlandırılan yaklaşık 55 milyon yıl önceki bir dönemde sıcaklıklar arttıkça vücut boyutları küçülen ilk atlarınkine benzetti. Brusatte, “Küresel ısınma olayıyla ilgili harika bir fosil kaydı var. Bu, jeolojik kayıtlardaki en son büyük küresel ısınma olayı. İki olay örgüsü de ürkütücü, oldukça da benzerlik gösteriyorlar” dedi. “The Rise and Reign of the Mammals” yani “Memelilerin Yükselişi ve Saltanatı” isimli kitabı kaleme alan Brusatte, bugün dünyanın daha sıcak bölgelerindeki hayvanların, Bergmann kuralı olarak bilinen ekolojik bir ilkeyle ilişkili olarak, daha soğuk bölgelerdeki hayvanlardan genellikle daha küçük olduğunu belirtiyor. Brusatte, bunun nedenlerin tam olarak anlaşılamadığını söylerken, “Bunun nedeni, muhtemelen, daha küçük hayvanların, dolgun hayvanlara göre hacimlerine göre daha yüksek bir yüzey alanına sahip olmaları ve bu nedenle fazla ısıyı daha iyi dağıtabilmeleri” diye yazıyor. Kitabın yayımlanmasından önce Guardian’a konuşan Brusatte, küçülmenin “memelilerin iklim değişikliğiyle baş etmesinin yaygın bir yolu” olduğunu söyledi ve ekledi: “Bu, her memeli türünün küçüleceği anlamına gelmiyor. Sıcaklıklar hızlı yükseldiğinde, memelilerin ortak bir hayatta kalma hilesi gibi görünüyor. Sıcaklıklar çok hızlı yükselirse insanlar küçülebilir mi gibi sorulara evet cevabını vermek bence makul bir yanıt.”
Irak Meclisi Başkan Yardımcısı Hakim el-Zamili, Fırat ve Dicle nehirlerindeki su seviyesinin düşmesi nedeniyle Türkiye ve İran ile ekonomik ilişkileri ve ticari alışverişi kesme tehdidinde bulundu. Parlamentoda yaptığı konuşmada "Türkiye ve İran ile ticareti ve ekonomik alışverişi suç sayan bir yasa çıkarmak zorunda kalmak istemiyoruz" diyen Hakim el-Zamili, iki ülkeyle ticari ilişkileri suç kapsamına almaktan başka bir seçenek kalmayabileceğini söyledi. Irak su ihtiyacının neredeyse tamamını Dicle ve Fırat nehirlerinden karşılıyor. Her iki nehir de Türkiye ve İran'dan Irak'a akıyor. Irak, her iki ülkenin inşaa ettiği barajlar nedeniyle büyük su sıkıntısı çektiğini ileri sürüyor. Su Kaynakları Bakanı Mahdi Raşit, AP'ye yaptığı açıklamada nehir seviyesinin geçen yıla kıyasla yüzde 60 oranında düştüğünü söyledi. Ayrıca bu sene gerçekleşen çok sayıdaki kum fırtınasının da çölleşmeye neden olduğu belirten bakan, fırtınalar nedeniyle şehirlerin kalın bir turuncu toz örtüsüyle kaplandığı, uçuşların durdurulduğu ve binlerce kişinin solunum sıkıntısı nedeniyle hastanelere başvurduğunu belirtti. İklim krizinin yalnızca havaların ısınması demek olmadığı yavaş yavaş idrak ediliyor.
İzmit Belediyesi‘nin yerel ekonomiyi kalkındırmak amacıyla hizmete sunduğu Türkiye’nin ilk dijital çarşısı olan İzmit Çarşısı’nda Bisiklet Kurye Ağı Projesi başladı. Dünyada giderek yaygınlaşan bisikletle dağıtım ağı Türkiye’de ilk kez bir belediye öncülüğünde hayata geçirilecek. Buna göre İzmit Çarşısı dahilinde verilen siparişler, belirlenmiş erişilebilir bölge içerisinde bisikletle ulaştırılacak. Türetim Ekonomisi Derneği, Good4Trust ve İzmit Belediyesi ortaklığında hayata geçirilecek olan İzmit Çarşısı Bisiklet Kurye Ağı Projesi ile karbon ayak izini düşürmek, üreticiyle alıcının karşılıklı iletişimini artırmak ve gönderi ulaşım süresini ve maliyetleri azaltmak hedefleniyor. Bisiklet ulaşımını desteklemek amacıyla projenin uygulanacağı bölgedeki mevcut bisiklet yolları ve yol güvenliği öncelikli olarak değerlendirilecek ve proje süresince kullanıcıların deneyimleri doğrultusunda geliştirilecek.
İstanbul Kadıköy‘deki doğal ve tarihi sit alanı ve Kurbağalıdere’nin taşma alanı olan Kuşdili Çayırı‘ndaki otopark projesine karşı mücadele eden Kadıköy Kent Dayanışması, İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘nin (İBB) projeyi iptal ettiğini duyurdu. İBB’nin Kurbağalıdere için tasarladığı “Yaşam Vadisi” projesi kapsamındaki dönüşüm planı ve alanın bir bölümüne daha otopark yapılmaya başlanması Kadıköy’de tepkilere neden olmuş, bölge sakinleri yapımına başlanan otopark ve peyzaj projesine karşı bir araya gelerek itirazlarını dile getirmişti. Kuşdili Çayırı Dayanışması‘nın açıklamasında, “İBB’yle üst üste yapılan toplantılar, verilen dilekçeler ve Kadıköylülerin 2007’den beri gösterdiği kararlı tutumu sonuç verdi” denildi. Platformdan Gülsün Gökalp, Yeşil Alanlar Daire Koordinatörü’nün kendisini bilgilendirdiğini ve Ulaşım Daire Başkanlığı ile yaptıkları ortak toplantıda otopark projesinden vazgeçildiğini söylediğini aktardı. Mücadeleyi kazandıkları için mutlu olduklarını süreci takip etmeye devam edeceklerini belirten Gökalp, “Kadıköy halkının öngördüğü şekilde çayır formatında bir ağaçlandırma projesi yapacaklarını ilettiler” şeklinde konuştu: “Otopark değil, yeşil alan istiyoruz!”