'İstanbul Büyükşehir Belediyesi kendi binalarında yağmur suyunu değerlendirsin' başlığıyla bir kampanya başlatıldı.
‘İstanbul Büyükşehir Belediyesi kendi binalarında yağmur suyunu değerlendirsin’ talebiyle change.org/ibbyagmursuyu adresinde yeni bir kampanya başladı. Kampanyacılar, Gizem Tunaboylu, Kağan Tuğrulelçi ve Baran Örnek, “Kısıtlı kaynaklarımızdan suyun yalnızca %2,5’i tatlı su kaynaklarından oluşur; bu suyun %70’ini ise buzullar oluştururken, kullanılabilir su miktarı dünyanın toplam su varlığının %1’inden bile az. Bu %1’i korumak, yağmur suyu hasadıyla mümkün. Sen de imzala ve paylaş; İstanbul’un suyunu beraber koruyalım!” diyerek İstanbul Belediyesi’ne çağrıda bulundu, yağmur suyu hasadını ise şöyle açıkladı, “Yağmur suyu hasadı yöntemi, yağan yağmurun akıp gitmesi yerine çatılardan ya da nehirlerden toplanması ve depolanması prensiplerine dayalı. Toplanan su, bahçecilik, sulama, hayvancılık ve gerekli arıtımın yapılmasıyla ev içinde kullanılabilir hale gelmekte. Yağmur suyundan yararlanılması için gerekli olan yatırım ise oldukça basit. Yağmurun yer üstüne ya da yer altına yerleştirilen hazne veya sarnıçlara depolanmasını sağlayan yağmur depoları tarih boyunca uygulanan etkin bir yağmur suyu hasadı yöntemi.” Bu yöntemin, iklim krizinin şiddetli etkileri nedeniyle de Türkiye dahil dünyanın pek çok yerinde uygulandığını belirten ekip, “Tayland kırsal nüfusunun yaklaşık %40'ı yağmur suyu hasadı kullanmakta. Zonguldak Çaycuma Belediyesi de 2021’de 200 metrekareden büyük parsellere yeni yapılacak binalarda yağmur suyu hasadını zorunlu kıldı. Ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da 2 bin metrekareden büyük parseller için bu uygulamayı zorunlu kıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Kadıköy Belediyesi, Buca Belediyesi aktif olarak yağmur suyu hasadı yapan belediyelerden. Ayrıca Ankara Büyükşehir Belediyesi de bu konuda vaatleri bulunan belediyelerden. İstanbul gibi yoğun nüfuslu ve su sıkıntısı çeken şehrimizde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin belediye ve bağlı binalarında bu uygulamaya geçmesini ve kendi operasyonlarında (binaların su tüketimi, park-bahçe sulaması vb.) kullanmasını talep ediyoruz,” dedi. Kampanya change.org/ibbyagmursuyu adresinde.
'Afşin-Elbistan'da termik santral istemiyoruz'
Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu, ‘Afşin-Elbistan'da Termik Santral İstemiyoruz’ talebiyle change.org/TermiksizAfsinElbistan adresinde bir kampanya başlattı. “Afşin-Elbistan'da bulunan termik santraller, yıllardır bölgenin ve halkın sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Üstelik şimdi bir de Afşin-Elbistan A termik santraline ek üniteler yapılması planlanıyor ve bu durum çevre ve insan sağlığı açısından büyük riskler taşıyor. Bizler, Afşin-Elbistan'da yapılması planlanan bu ek ünitelerin iptal edilmesini ve aynı zamanda çevre yatırımı yapmayan, halk sağlığını ve çevreyi hiçe sayan mevcut santrallerin planlı bir şekilde kapatılmasını talep ediyoruz,” açıklamasında bulunan platform, santralin zararlarını şöyle sıraladı, “Bu iki santral, kuruluşlarından 2020’ye kadar 17 bin 500 erken ölüme neden oldu. Eklenecek iki yeni ünite ise bin 900 erken ölüme neden olacak. Sağlık Bakanlığı kayıtları, Afşin A Santrali’nin açılışını takiben bölgedeki kanser vakalarının sekiz kat arttığını ortaya koyuyor. Ayrıca, Elbistan’da hava kirliliği çok ciddi bir sorun. Çevre Bakanlığı’nın resmi verilerine göre ince partikül madde (PM2.5) değerlerinin yıllık ortalaması, Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği sınır değerlerin beş katı. Kaba partikül madde (PM10) ise yine Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği sınır değerin üç nokta altı katı.” Platform ayrıca, Afşin A santraline ek iki tane daha ünite yapılması ile ilgili geçtiğimiz yıllarda hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu sonrasında Nisan 2022'deki Halkın Katılım Toplantısı’na katılarak bu ek ünitelerin yapılmasıyla ilgili sorunları ve buna karşı olduklarını ilettiklerini de belirtti ve ekledi, “Afşin-Elbistan'da bulunan termik santraller hava kirliliği, su kirliliği ve sağlık sorunlarına neden olmaya devam ediyor. Ayrıca, bölgenin deprem riski altında olması, son yaşanan depremde santralin ciddi hasar alması bu santrallerin güvenliğini de sorgulatıyor. Bu nedenle, bu santrallerin faaliyetlerine son verilmesi, yeni üniteler planlanması yerine temiz enerji kaynaklarının tercih edilmesini istiyoruz.” Kampanya change.org/TermiksizAfsinElbistan adresinde.
İkizköy muhtarını seçti
Akbelen’den bu sefer güzel bir haber var. change.org/ikizkoydireniyor adresinde Akbelen Ormanı'nın kömür madeni tarafından işgaline karşı kampanya yürüten İkizköy Çevre Komitesi’nden ve direnişin simge isimlerinden Nejla Işık, Muğla’nın Milas ilçesindeki İkizköy Mahallesi'nin muhtarlığını kazandı. Rakibinin aldığı 71 oya karşılık 93 oy ile muhtar seçilen Işık, “Köyümüzü madene teslim etmemek için aday oldum. Burada, Muğla Milas’ı bu köyünde ilk defa bir kadın muhtar kazandı. Bir devrim yaptık galiba. Akbelen’in, İkizköylülerin mucizesi bence bu. Birlik ve beraberliğin getirdiği bir kazanım. Ben değil, biz kazandık. Tüm köylülerimizle birlikte tek yumruk olduk ve bugün bu başarıyı hep beraber kucakladık. Köyümüz ve köylümüz kazandı,” açıklamasında bulundu. Kampanya, change.org/ikizkoydireniyor adresinde.