Global Oil And Gas Network tarafından hazırlanan “Petrol, Gaz ve İklim: Petrol ve Gaz Endüstrilerinin Genişleme Planlarının Küresel Emisyon Limitleriyle Uyumluluğuna Dair Analiz” isimli rapor, COP25’te sunuldu.
Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği, filtresiz termik santrallere ek süre tanınmasını içeren yasanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından veto edilmesinin toplum sağlığı açısından önemli bir gelişme olduğunu belirtirken, uyarılarına devam etti. TÜSAD KOAH Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Arzu Mirici, özellikle kömürlü termik santrallerin hava kalitesinin bozulmasına neden olduğunu ve solunum sağlığını tehdit ettiğini belirtirken bunun ülke ekonomisi açısından önemli bir maddi kayıp oluşturduğuna da dikkat çekti. Mirici, solunum sağlığı açısından fosil yakıt kullanımının tamamen durdurulması gerektiğini dile getirirdi. Prof. Dr. Mirici, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vetosunun ardından şu değerlendirmeyi yaptı: “Hekim olarak uyarılarımıza rağmen kömürlü termik santrallere havayı kirletme izni veren yasanın Meclis’te kabul edilmiş olması bizi hayal kırıklığına uğratmıştı. Ancak bu yasanın Sayın Cumhurbaşkanı tarafından veto edilmesi, bu konuda gerekli adımların atılacağı yönünde bizi umutlandırdı. Özellikle kömürlü termik santrallerin, hava kalitesinin bozulmasına neden olduğu ve solunum sağlığını tehdit ettiği biliniyor.” Mirici, termik santrallerin hava kalitesinin bozulmasına, havanın kirlenmesine yol açarak başta KOAH ve astım olmak üzere birçok akciğer hastalığının artmasına neden olduğuna dikkat çekti. Mirici, sözlerini şöyle tamamladı: “Esasen solunum sağlığı açısından fosil yakıt kullanımın tamamen durdurulması dünyada olduğu gibi bizim de önerimiz. Bu noktaya gelinceye kadar, sorunun tüm paydaşları ile tartışılması ve bu konudaki mevcut bilgilerin maliyet hesabına katılması gerektiğini düşünüyoruz.”
350org’un haberine göre BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı Madrid’de devam ederken Zonguldak kent merkezinde bir araya gelen yaşam savunucuları Türkiye’nin hala Paris İklim Anlaşması’nı onaylamamasına dikkat çekerek “Termiği değil, Paris’i onayla” pankartı açtı. Çeşitli dövizlerin de taşındığı eylemde bir basın açıklaması gerçekleştiren yaşam savunucuları Çatalağzı’nın yıllardır kömürlü termik santrallar yüzünden zehir soluduğunun altını çizerek bu durumun Türkiye’nin fosil yakıtlara dayalı enerji politikasının bir iz düşümü olduğunu belirttiler. İklim krizinin baş faillerinden termik santrallara karşı olduklarını belirten aktivistler, Türkiye’nin iklim krizi gerçeklerine uygun olarak dünyanın geri kalanıyla birlikte krize karşı aktif mücadeleye katılmasını talep ettiler. Bunun için de Paris İklim Anlaşması’nın bir an önce mecliste onaylanmasını ve iklim kriziyle mücadelede zayıf durumda olan Türkiye’nin Ulusal Katkı Niyet Beyanı’nı güncellemesi gerektiğini vurguladılar.
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’nda, Yokoluş İsyanı aktivistleri zirvenin gerçekleştiği Madrid’i bloke etti. İklim aktivistleri Madrid’in en büyük alışveriş caddesi olan Gran Via’yı öğleden sonra iki saat boyunca kapatarak, iklim krizine karşı acil eylem çağrısı yaptı. Bayrakları, davulları, dansları ve sloganlarıyla büyük ilgi toplayan Yokoluş isyancılarına, eylem nedeniyle trafiğe kapanan caddede, aralarında turistlerin de olduğu büyük bir kalabalık eşlik etti. 200 kadar aktivistin gerçekleştirdiği eylem, ünlü grup Bee Gees’in Staying Alive şarkısı eşliğinde yapılan “Hayatta kalacağız” dansıyla devam etti.
Otomotiv Distribütörleri Derneği Kasım ayı Otomobil ve Hafif Ticari Araç Pazarı verilerini yayınladı. Derneğin verilerine göre Kasım ayında Türkiye otomobil pazarında 23 adet elektrikli 1.634 adet de hibrit araç satışı gerçekleşti. Yılın ilk 11 aylık döneminde gerçekleşen toplam elektrikli otomobil satış sayısı 176, hibrit araç sayısı da 10.322 oldu. Türkiye’de durum böyleyken Birleşik Krallık’ta ilk defa geçtiğimiz Kasım ayında satılan yeni otomobillerde hibrit veya tam elektrikli araçların pazar payı üst üste iki ay boyunca %10’u aştı. Birleşik Krallık Motor Üreticileri ve Tüccarları Derneği tarafından açıklanan verilere göre Kasım ayında ülkede, bir yılın aynı dönemine göre %1,3’lük azalış ile 156.621 adet otomobil satıldı. Derneğin verilerine göre bu dönemde, 2018’in aynı dönemine göre %228,8 oranında artış ile 4.652 adet tam elektrikli, %34,8 artış ile 4.362 adet plug-in hibrit ve %15 artış ile 7.038 adet hibrit araç satıldı.
Global Oil And Gas Network tarafından hazırlanan “Petrol, Gaz ve İklim: Petrol ve Gaz Endüstrilerinin Genişleme Planlarının Küresel Emisyon Limitleriyle Uyumluluğuna Dair Analiz” isimli rapor, COP25’te sunuldu. Petrol ve gaz endüstrisinin gelecek beş yıldaki genişleme planlarının incelendiği raporda sektörün yeni projelere 1.4 trilyon dolar yatırım yapacağı belirtiliyor. Rapora göre bu, 1200 kömürle çalışan enerji santralının üreteceği 148 gigaton birikmiş karbondioksit salımına neden olacak. Çalışmada bu genişleme planlarının %85’inin ABD ve Kanada’ya ait olduğu söyleniyor. Ülkelerin yanı sıra 2050’ye kadar yapılacak üretimin %50’sinden 25 şirket sorumlu. Mevcut doğalgaz ve petrol çıkarımının ve kullanımının dünyayı endüstri öncesi döneme göre 1,5 derece ısınmanın üstüne götüreceği, karbon bütçesinin tükenmesiyle 2 dereceye ulaşabileceği belirtiliyor. Başta karar alıcılar, büyük şirketler olmak üzere bizler de bu gidişata bir dur demezsek yeni üretim alanlarının açılması hızla 2 derecenin üstüne çıkacağımız anlamına geliyor.