Fridays For Future (FFF) Türkiye'den Selin Gören, iklim krizinin okullarda ders olarak okutulması gerektiğini söyledi.
Fridays for Future - Gelecek için Cumalar hareketinden Selin Gören bizlerle. Selin, Türkiye’de Fridays for Future hareketini ve İklim Grevi’ni liseler arasında örgütlüyor. Bu yılın bahar aylarında Greta ile İsviçre’de tanışması sırasında Kaz Dağları Kardeşliği’ne Greta’nın da ses vermesini de sağladı. Selin ve diğer genç arkadaşları 20 Eylül’de İstanbul’da 3.000, Türkiye’de 10.000 kişinin katıldığı İklim Grevi’ni örgütleyenler arasındaydı.
Uygar- Selin, biraz daha seni tanıyalım iklim aktivisti Selin dışında kendini nasıl anlatırdın?
Selin- Ben iklim aktivistliğinin yanı sıra Robert Koleji’nde son sınıf öğrencisiyim. Onun dışında dans ve tiyatro ile de çok ilgiliyim; çocukluğumdan beri dans ve tiyatro hep hayatımda, şu anda da bu durum aynı şekilde devam ediyor. Ve tabii çevre konularına da çok meraklıyım ve çok da endişeliyim bu konularda genel olarak.
U- Biliyorsun programımızın ismi Gezegenin Geleceği, sen bir genç olarak gezegenin geleceğini nasıl görüyorsun?
S- Gezegenin geleceği bilim insanlarının ortaya sunduğu verilere bakarsak eğer gerçekten kötü. 2030’a kadar süremiz var iklim krizini düzeltmek için. Fakat şu anda hiçbir somut adım atılmadığı için çok da parlak bir gelecek yokmuş gibi gözüküyor. Ama bir yandan da gençlerin, Z kuşağının İklim Krizi adına ayaklanması, bilinçlenmesi ve karar alıcılara baskı yapması bir umut ışığı bence. Yani kötü gözüken geleceğe umut ışığı sağlıyor gençler.
U-Fridays for Future hareketinin Türkiye’deki ve dünyadaki durumu hakkında ne düşünüyorsun?
S-Fridays for Futures hareketi 2019’a damgasını vurdu bence. Greta Time Dergisi’nde yılın insanı seçildi. Gerçekten 2019’da en net hatırlanacak şeylerden biri Fridays For Future hareketi. Türkiye’deki duruma bakarsak, malesef Türkiye’de bu hareketin istediğimiz kadar yankısını göremedik. Bilinçli insanlar arasında bir yankı yarattı ama biz daha çok karar alıcılara, büyük şirket CEO’larına; aldıklara kararlarla karbon emisyonlarına etki edebilecek insanlara sesimizi duyurmak istiyoruz. Ancak bu konuda istediğimiz duruma henüz ulaşamadık. Ama tabii ki bazı yerel yöneticilerle, Ekrem İmamoğlu da dahil olmak üzere, konuşmalar yaptık: onlar bizi zaten destekliyorlar. Ancak biz daha çok somut adımlar istiyoruz: Paris İklim Anlaşması’nın imzalanmasını istiyoruz, bunlar hala yapılmadı. Ama Avrupa’da daha somut adımlar görebiliyoruz. Avrupa Parlamentosu ‘’İklim Acil Durumu’’ ilan etti. Türkiye için kat edilmesi gereken yol hala var.
U-Sence Türkiye’de de bir ‘’İklim Acil Durumu’’ ilan etmek gerekiyor mu? Bu konuda atılan bir adım var mı?
S-Kesinlikle gerekiyor! Bu konuda bizim görebildiğimiz kadarıyla bir adım yok. Ancak biz tabii ki bunu talep ediyoruz. Taleplerimizin kayda alındığı da söylendi. Fakat hala bir şey yapılmadı. Liselerde bazı adımlar atılıyor. Benim kendi okulumda ‘’İklim Acil Durum’’ ilan edilmesi konusunda çalışıyorum. Bu konuda kendi okullarında çalışmalar yapan arkadaşlarım da var. Liselerde ‘’İklim Acil Durum’’ ilan edilmesi üzerine çalışmalar var. Ve bu konuda adım atabilmiş liseler de mevcut. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde herhangi bir ‘’İklim Acil Durum’’ ilanı durumu olmadı.
U-Türkiye’de bu çözümleri görebilmek için Fridays for Future Türkiye hareketini ne tür eylemlerde veya etkinliklerde göreceğiz?
S-Yakın gelecekte, Nisan’da, bir Fridays For Future grevi daha olacak. Şimdilik tarih olarak 24 Nisan’ı düşünüyoruz, henüz kesin bir tarihi yok.
U-22 Nisan Dünya Günü, Cuma’ya denk gelmesi için 24’ü olarak mı yaptınız?
S-Evet. Cumaya denk gelmesi için 24’ü diye planlıyoruz. Farklı şehirler farklı tarihlerde yapacağı için İstanbul olarak biz henüz karar vermedik. Bu hafta sonu FFF ekibi ile gerçekleşecek toplantıda karar vereceğiz. Daha önce 20 Eylül’de olduğu gibi büyük bir grev planlayacağız. Kasım’da da bir takas festivali yaptık. Nisan’da ise bir grev planlıyoruz.
U-Biz de Türetim Ekonomisi Derneği olarak baharda bir İyilik Şenliği planlıyoruz. Seni orada görmek çok güzel olur.
S-Çok güzel olur. Çok isterim.
U-Fridays for Future olarak nasıl bir etki yaratmayı düşünüyorsunuz? Fridays For Future hangi noktada ‘’başarılı oldu’’ dersin?
S-Ben henüz lise eğitimime devam ettiğim için liselerde, ortaokullarda ve ilkokullarda müfredata iklim krizinin dahil edilmesini istiyorum. Bunu benim gibi bir sürü arkadaşım da istiyor. Eğer bunu başabilirsek Fridays For Future ‘’başardı’’ diyebiliriz. Çünkü okullarda hiçbir derste iklim krizi konusu entegre edilmiş durumda değil. Fizik, matematik dersleri alıyoruz. Ancak bu bilgileri iklim krizini çözmek için nasıl kullanacağımız konusunda hiçbir bahis yok. Bunu başarabilirsek küçük de olsa bir etki yaratabiliriz. Bir anda karbon emisyonlarını azaltmaz bu durum. Ancak gençleri bilinçlendirme açısından çok önemli olur. Böylece geleceğin bilim insanları da yetişmiş olur. Bunun dışında da karbon emisyonlarını azaltacak bir şeyler yapılsa çok memnun oluruz.
Selin’e Gezegenin Geleceğine konuk olduğu için teşekkür ediyoruz. İklim krizine karşı ve doğa için gençlerle birlikte ve güçlü bir şekilde harekete geçtiğimiz gelecek diliyoruz.