Dünyanın en yaşlı albatros kuşu, 40’ıncı yavrusunu dünyaya getirdi

-
Aa
+
a
a
a

Pasifik Okyanusu‘ndaki Midway Adası‘nda 70 yaşındaki dünyanın en yaşlı albatros kuşu Wisdom geçtiğimiz günlerde 40’ıncı yavrusunu dünyaya getirdi.

Gezegenin Geleceği: 10 Mart 2021
 

Gezegenin Geleceği: 10 Mart 2021

podcast servisi: iTunes / RSS

Pasifik Okyanusu‘ndaki Midway Adası‘nda 70 yaşındaki dünyanın en yaşlı albatros kuşu Wisdom geçtiğimiz günlerde 40’ıncı yavrusunu dünyaya getirdi. 40’ıncı yavrusunu dünyaya getirmesinin ardından açıklama yapan ABD Yaban Hayatı Koruma Derneği yetkilileri, doğumun sağlıklı bir şekilde gerçekleştiğini ifade etti. DHA’nın aktardığına göre yetkililer, adaya yumurtlamaya gelen Wisdom’la ilgili basına yaptıkları açıklamada, “Dönüşü sadece her yerdeki kuş severlere ilham vermekle kalmıyor, aynı zamanda bu zarif deniz kuşlarının gelecekte hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları habitatları nasıl koruyabileceğimizi daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor” dedi.

Kanadalı şirketin maden arama izni iptal edildi

Kazdağları’nda siyanürlü altın araması için 350 bin ağacı kesen Kanadalı şirketin izinlerinin iptal edildiği açıklandı. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, "Anlayamadığımız nokta konteynırların çıkarılması için neden 1 yıl süre veriliyor. Biz alanın acilen rehabilite edilmesini istiyoruz" dedi. Çevreci avukat İsmail Hakkı Atal ise "Şirketin bu alanı kendisi para harcayarak rehabilite etmek zorunda. Kamu kaynaklarından, vatandaşın ödediği vergilerden çıkmaması gerekiyor" diye konuştu. Çanakkale’de Kazdağları’nda altın arayan Kanadalı şirketin yerli taşeronunun izinlerinin iptal edildiği açıklandı. CİMER’e yapılan başvuruya verilen yanıtta, şunlar belirtildi: “Kurumumuz ile ilgili firma arasında yapılan bir protokol bulunmamakta. İzin İptalleri yapıldı. Söz konusu alanda, iş makinesi bulunmamakta. Sadece konteyner bulunmakta. İlgili alanda firmanın izinleri iptal edildiğinden saha idaremiz tasarrufuna geçmiştir. Ayrıca bu alanın bütçe ve ödenekler dahilinde planlaması yapılmakta.” Maden şirketinin ruhsatı 13 Ekim 2019’da bitmiş ve bir daha yenilenmemişti. Orman Genel Müdürlüğü de CİMER’den yapılan başvuruya verilen yanıta göre de şirketin izinlerini geri aldı. 

2019'de 930 milyon ton gıda çöpe gitti

BM Çevre Programı ve ortak kuruluş WRAP tarafından üretilen Gıda Atık Endeksi Raporu’na göre, 2019 yılında satılan 930 milyon tondan fazla gıda atık kutularına gitti. Çiftliklerde ve tedarik zincirlerinde de gıdaların kaybolması, genel olarak gıdanın üçte birinin asla yenmediğini gösteriyor. Çalışma, şimdiye kadar yapılmış en kapsamlı gıda atığı veri toplama, analiz ve modellemeyi temsil ediyor ve ülkelere kaybı doğru bir şekilde ölçmek için bir metodoloji sunuyor. BM Çevre Programı İcra Direktörü Inger Andersen, “İklim değişikliği, doğa ve biyolojik çeşitlilik kaybı, kirlilik ve atıklarla mücadele konusunda ciddileşmek istiyorsak, dünyanın dört bir yanındaki işletmeler, hükümetler ve vatandaşlar gıda israfını azaltmak için üzerlerine düşeni yapmalı”dedi. Gıda israfı, çoğunlukla zengin ülkeleri etkileyen bir sorun olarak düşünülse de, en yoksul ülkelerde veriler yeterli olmamasına rağmen rapor, tüm ülkelerde şaşırtıcı bir şekilde benzer atık seviyelerinin bulunduğunu ortaya koydu. Rapora göre, küresel seragazı emisyonlarının %8 ila %10’unun tüketilmemiş gıdalarla ilişkili olduğuna işaret eden bu durumun önemli çevresel, sosyal ve ekonomik etkileri var. Andersen, “Gıda israfının azaltılması, seragazı emisyonlarını azaltacak, arazi dönüşümü ve kirlilik yoluyla doğanın tahribatını yavaşlatacak, gıdanın varlığını artıracak ve böylece açlığı azaltacak ve küresel durgunluk zamanında ekonomik tasarruf sağlayacak” dedi. 

İzmir'de bal ormanı oluşturuldu

İzmir Seferihisar’ın Kavakdere Baraj Gölü çevresine 42 bin fidan ekilerek bal ormanı oluşturuldu. Yaklaşık dört kilometrelik kıyı şeridine yapılan dikimde bal üretiminin kolaylıkla gerçekleştirilebilmesini sağlayacak fidanlar tercih edildi. Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen projede önce alan dozerlerle dikime hazır hale getirildi. Daha sonra da lavanta, kekik, adaçayı, biberiye, akasya gibi fidanlar dikildi. Seferihisar yerel gazetesi Yeni Haber’in aktardığına göre bal ormanlarının uygulanmasındaki ekibin çok sıkı çalıştığını söyleyen İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, ‘’Bal ormanlarının kurulması ile bozuk alanların miktarı azaltıldı. Bitki örtüsünün artmasıyla da toprak, erozyon başta olmak üzere diğer çevre felaketlerine karşı korunuyor. Ayrıca bal arılarının yapacağı tozlaşma sayesinde biyolojik çeşitlilik de korunuyor. Yöre halkına, gelir kaynağı oluşturan bal ormanları, ülke ekonomisine de katkı sağlıyor. Kurulan bal ormanlarıyla orman köylüleri, tekrar arıcılık faaliyetlerine başlayacak. Bu sayede bal üretiminde önemli artışlar sağlanıyor” dedi.

Şubat ayı ortalama sıcaklık artışı 1,3 derece

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nce, 2021 yılı şubat ayı ortalama sıcaklıklarının, 1981- 2010 normallerine göre mukayesesini içeren analizi hazırlandı. 2021 yılı şubat ayında ortalama sıcaklıklar bazı şehirlerde mevsim normalleri civarında seyretti. Ortalama sıcaklıklar, yurdun diğer bölgelerinde mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşti. Küresel iklim değişikliğinin etkilerini arttığını gösteren raporlara göre, uzun yıllar şubat ayı ortalama sıcaklığı 3.4 derece iken, 2021 Şubat ayı 6.2 derece ölçüldü. Buna göre 2021 Şubat ayında, uzun yıllar ortalamasına göre 2.8 derecelik sıcaklık artış yaşandı. Geçen yıl 4.9 derece ölçülen şubat ayına göre ise bu yıl şubat ayındaki ortalama sıcaklık artışı 1.3 derece oldu. Aylık ortalama sıcaklık tablosuna göre 1981- 2010 uzun yıllar ortalaması ocak ayında 2.7 derece iken, 2020'de 3.3 derece ölçülmüş, 2021 Ocak ayında ise 5.4 dereceye çıkmıştı. Bu şubat ayında, Türkiye'nin 6 noktasında ekstrem sıcaklık gerçekleşti.