Çin Sanayi ve Ticaret Bankası (ICBC) Kenya’nın Lamu kentinde yapılması planlanan Doğu Afrika’nın en büyük termik santralı projesinden çekileceğini duyurdu.
Kenya’da kömür karşıtı sivil toplum kuruluşlarını bir araya getiren Save Lamu (Lamu’yu Kurtar) Kampanyası’nın paylaştığı basın açıklamasına göre, Çin Sanayi ve Ticaret Bankası (ICBC) Kenya’nın Lamu kentinde yapılması planlanan Doğu Afrika’nın en büyük termik santralı projesinden çekileceğini duyurdu. Projenin yaratacağı çevresel ve sosyal riskler nedeniyle bankanın finansmanı geri çekmeye karar verdiği belirtildi. Kömür santralı için hazırlanan proje belgelerine göre, ICBC projeye 1,2 milyar dolar aktaracaktı. Daha önce ICBC’ye projenin çevresel tahribat ve sosyal etkilerini gösteren çeşitli dilekçe ve şikayetlerde bulunan Save Lamu’nun basın açıklamasına göre, ICBC’deki güvenilir bir kaynak artık bankanın bu yatırımı yapmayacağını iletti. Bu gelişme akıllara yine ICBC’nin desteğiyle yapılmak istenen Adana’daki Hunutlu Termik Santralı projesini getirdi. Aynı şekilde çevresel ve sosyal tahribata neden olacağı raporlarla ortaya konan kömür santralı projesine karşı sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarının birçok itirazı bulunuyor. #AdanayaTemizHava kampanyası altında bir araya gelen kuruluşlar, bugüne kadar 50 binin üzerinde imza topladı. #AdanayaTemizHava kampanyasından Doğu Akdeniz Çevre Platformu sözcüsü Dr. Sadun Bölükbaşı “Yıllardır süren Save Lamu kampanyasının başarıya ulaşmasından ve ICBC yetkililerinin nihayet bu kömür yatırımından vazgeçmesinden mutluluk duyuyoruz. ICBC’den aynı hassasiyeti Adana’da da göstermesini istiyoruz ve kendilerine bir mektup daha gönderip Hunutlu santralına yönelik tutumlarını sorduk. Santral, Türkiye’deki mevzuata, uluslararası sözleşmelere ve özellikle de yakın zamanda karbon nötr olmayı hedeflediğini açıklayan Çin’in yeşil finans politikalarına aykırı” dedi.
Geleceğimizi Sigortala kampanyası
"Insure Our Future” (Geleceğimizi Sigortala) kampanyası, sigorta şirketlerinin iklim politikalarına ilişkin hazırladığı yıllık karnesinin dördüncüsünü yayınladı. Karneye göre, sigortacıların giderek daha çoğunun kömürden çekilmesi, kömür projelerinin sigortalanmasını daha zor ve %40’a kadar daha pahalı hâle getiriyor. 11 ülkede yer alan 19 kuruluşun katkısıyla hazırlanan ‘Geleceğimizi Sigortala: Sigortacılık, Fosil Yakıtlar ve İklim Değişikliği 2020 Karnesi’, sigorta sektörüne öncülük eden 30 şirketin fosil yakıt yatırımlarını, iklim değişikliğiyle mücadele politikalarını ve poliçelerini değerlendiriyor. CAN Europe (Avrupa İklim Eylem Ağı) Türkiye İklim ve Enerji Politikaları Koordinatörü Özlem Katısöz raporu değerlendirdi: "Sigorta endüstrisi, 1,5 derece iklim hedefi ile tutarlı projeleri sigortalayarak sıfır karbonlu bir ekonomiye geçişi sağlamak için benzersiz bir güce sahip. Sektörün kömürden çıkış kararı alan ya da yeni kömür yatırımı yapmayacağını taahhüt eden sigortacıların yatırım değeri 2017'den beri 3 kat büyüdü. Bu trendin hala çok uzağında kalan sigorta devleri için ise Türkiye ne yazık ki, hala fosil yatırımlarının girebildiği birkaç ülkeden biri. Çin'in Kuşak ve Yol İnisiyatifi gibi girişimleri ile güçlü bir finansal müttefik olduğu açık, ancak Paris Anlaşması doğrultusunda sıcaklık artışlarını 1,5 derecede sınırlayabilmek için bu ittifakın yönü başta kömür vb. fosil yakıtlar değil hızlı, adil ve temiz bir enerji dönüşümü olmalı."
Amazon'daki kayıp 12 yılın zirvesinde
Brezilya‘da Amazon yağmur ormanlarındaki kaybın, 2008’den bu yana en yüksek düzeylere çıktığı belirtildi. Ülkenin uzay kurumu Inpe‘nin verilerine göre Ağustos 2019 – Temmuz 2020 döneminde 11.088 kilometrekarelik orman alanı yok edildi. Dünyanın akciğerleri olarak bilinen Amazon yağmur ormanları aynı zamanda küresel ısınmanın hızını yavaşlatan, yaşamsal önemdeki bir karbon deposu. BBC’nin aktardığına göre, bilim insanları orman arazisi kaybının, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun iktidara geldiği Ocak 2019’dan bu yana hızlandığını söylüyor. Brezilya lideri, dünyanın en büyük yağmur ormanlarında tarım ve madencilik faaliyetlerini teşvik ediyor. Amazonlar aynı zamanda, üç milyon kadar farklı bitki ve hayvan türüyle, bir milyon yerli insana ev sahipliği yapıyor. Brezilyalı sivil toplum kuruluşu İklim Gözlemevi söz konusu sayıların “Brezilya devletinin ve ormanlarımıza bakan ve Amazonlar’da suçla mücadele eden denetleyici kurumların kabiliyetlerinin yok etmek için başarıyla yapılan girişimi yansıttığını” söyledi.
Hatay'da iki yeni kuş türü gözlemlendi
Özellikle Doğu Avrupa ve Batı Asya‘dan süzülerek güneye göç eden kuşların rota olarak sıklıkla kullandığı Hatay‘da, iki yeni kuş türü görüntülendi. Böylece kayıt altına alınan tür sayısı 372’ye yükseldi. Bu yılki göç sezonunda “Tepeli arı şahini (Pernis ptilorhynchus)” ve “Kıyı çamur çulluğu (Limosa lapponica)” oldu. Subaşı Kuş ve Kelebek Gözlem Derneği Başkanı Ali Atahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada ‘’ Tepeli arı şahini esasen, Hazar Denizi civarında başlayan ve Tayland’a kadar devam eden Orta Güney Asya’nın kuşu, Türkiye’de şu ana kadar 4. defa görüldü, Hatay’da ise ilk defa eylül ayında saptadık. Bir kısmı Arap Yarımadası’nda, çok küçük bir popülasyon da Doğu Afrika üzerinde kışı geçirebiliyor. Biz kışlamak üzere göç eden bir bireye denk geldik’’ dedi. İkinci gözlemlediklerini türün ise Kuzey Avrupa, Sibirya‘nın Kuzeyi, Kuzey Amerika’nın kuzeyinde kuluçkaya yatan Kıyı çamur çulluğu olduğunu dile getirdi Atahan.