Çambükü Köyü sakinleri, organize sanayi bölgesinin inşaatına tepki gösterdi.
Cumhuriyet’ten Mehmet Menekşe’nin haberine göre, Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü Köyü sakinleri, mera alanlarına yapılması planlanan organize sanayi bölgesi (OSB) inşaatı için dozerlerin kolluk kuvvetleriyle birlikte köye girmesine tepki gösterdi. Kolluk güçleri köyü çember içine alarak köylülerin bölgeye girmesine engel oldu. Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü Köyü’ne yapılmak istenen organize sanayi bölgesine karşı köylüler sekiz aydır mücadele veriyor. Çambükü Köyü Muhtarlığı’nın Samsun Bölge İdare Mahkemesi’ne açtığı dava süreci devam ediyor. Dava sürecinin devam etmesine karşın iş makineleri ikinci kez kolluk güçleri eşliğinde köye girerek bölgede çalışma yapmaya başladı. Köylüler, iş makinelerinin çalışmasına engel olmak istedi. Kolluk güçleri köyü çember içine alarak köylülerin bölgeye girmesine engel oldu. Köy halkı “Biz OSB’ye değil, yerine karşıyız” diyerek iş makinelerinin çalışmasına tepki gösterdi. Kolluk kuvvetleriyle köylüler arasında gerginlik yaşandı.
Onarıcı tarım uygulamaları yaygınlaştırılıyor
WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliğiyle, Aydın Söke’de düzenlediği “Onarıcı Tarım” buluşmasında yöre çiftçileriyle bir araya geldi. 5 Aralık Dünya Toprak Günü’nde düzenlenen etkinlikte, WWF-Türkiye uzmanları yöre çiftçilerini bilgilendirici atölye çalışmaları düzenlendi. Onarıcı tarım temalı atölye çalışmalarında toprak analizi cihazı uygulaması, yağış simülasyonu ve örtü bitkisinin faydaları, onarıcı tarım ekipmanları, kompost ve toprak besin ağı, yüksek derecede zararlı pestisitler ve etkileri, Büyük Menderes Coğrafi Bilgi Sistemleri (GIS) konuları ele alındı. Yörede onarıcı tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması amacıyla hayata geçirilen programa katılan çiftçiler, Selim Özyol’un zeybek gösterisi ve Duble Salih’in Ege Türküleri konseri eşliğinde keyifli ve verimli zaman geçirdiler.
Anıt ağaçlar tahrip ediliyor
Aldığı krediyi ödemediği için bir bankaya devredildikten sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın “rezerv alan” ilan etmesiyle imara açılan İstanbul Göktürk’te bulunan Kemerköy'deki araziye yapılan lüks konut projesinde sıra asırlık anıt ağaçlara geldi. Açılan 68 dava ve alınan 2 yürütmeyi durdurma kararına rağmen inşaata devam eden şirket, yeşil alandaki bir bölümü 100 yaşını aşmış ve kesilmesi kesinlikle yasak olan “anıt ağaç” niteliğindeki çok sayıda ağacı tahrip etmeye başladı. Göktürk Yeşil Kalsın Girişimi’nin (GYKG), kıyımın durdurulması için Orman Bölge Şefliği’ne yaptığı başvuru ise, “Özel mülk bir şey yapamayız” diyerek reddedildi. Şantiyede bir protesto eylemi düzenleyen Göktürk Yeşil Kalsın Girişimi Gönüllüleri, ilgili bakanlık ve belediyelere çağrıda bulunarak bu kıyıma engel olunmasını talep etti.
Atık su hattında çökme meydana geldi
İstanbul Esenler'deki Ayvalıdere yağmur suyu tüneli ve atık su kanalından mavi renkte akan su endişeye neden oldu. İSKİ'den yapılan açıklamada "Bayrampaşa İlçesi'nde atık su hattında meydana gelen çökme olayı Ayvalıdere'ye farklı renkte su karışmasına neden oldu" denildi. Bölgede imalathane, ilaç üretim tesisi, fabrika ve tekstil atölyesinin yanı sıra çok sayıda yerleşim yeri, lise ve üniversite bulunuyor. Yerleşim yerine yakın olan Dumlupınar Caddesi'nin tam ortasından Ayvalıdere akıyor. Bayrampaşa'daki atık su hattında çökme meydana geldi. Kot yıkama fabrikalarından Ayvalıdere'ye akan mavi renkteki suyu görenler endişelendi.
Seragazı azaltım hedeflerine hâlâ ulaşılamadı
Paris-Equity-Check.org, (PEC) ülkelerin Ulusal Katkı Beyanları’nı (seragazı azaltım hedeflerini) değerlendiriyor. En son değerlendirme, gelişmiş ülkelerin çoğunun son 18 ay içinde hedeflerini yükseltmelerine rağmen BM tarafından kabul edilen 1,5 derece ısınma sınırına uygun planların hâlâ çok uzağında olduklarını ortaya koyuyor. Özellikle ABD, Kanada, Avustralya, AB, Almanya ve İspanya 2.1 derece- 3,4 derece ısınma aralığına uygun planlar üzerinde çalışıyorlar. Kasım ayında yayımlanan COP27 Sharm El-Sheikh Uygulama Planı, küresel olarak daha iddialı emisyonlar için işbirliğini hızlandırmanın temel bir ön koşulu olan 1,5 derece sınırına ulaşma, kayıp ve zarar finansmanı sağlama ihtiyacının altını çiziyor.
Küresel ısınma nedeniyle soğutma ihtiyacı arttı
Avrupa Çevre Ajansı’na göre, iklim değişikliğine bağlı sorunların giderek daha görünür hâle geldiği Avrupa kıtasında, kara sıcaklıkları 2012 ile 2021 yılları arasında 1,94 ila 1,99 derece arttı . Buna bağlı olarak binaları ısıtma ihtiyacı azalırken, klima ile soğutmaya yönelik talepler de arttı. Euronews’in aktardığına göre, AB ülkelerinde HDD (günlere göre ısıtma derecesi) 1979 ile 2021 arasında yüzde 11 azalarak 1979’da 3.510 HDD’den 2021’de 3.126 HDD’ye düştü. Diğer bir deyişle, 1979’da ihtiyaç duyulan ısıtmanın yalnızca yüzde 89’u 2021’de gerekli oldu. Günlere göre soğutma derecesindeki (CDD) değişiklikler ise ısıtma derecelerine göre daha da belirgin. 2021’deki ortalama CDD değeri, 1979’daki değerin neredeyse üç katı. Son 42 yılda 37 CDD’den 100 CDD’ye çıkan artış, soğutma ihtiyacının yüzde 170 arttığı anlamına geliyor. 40 yıl önce neredeyse hiç soğutmaya ihtiyaç duymayan birçok ülke şimdi soğutmaya ihtiyaç duyuyor.