Adana‘nın Aladağ ilçesinde ormanlık alanda yangın çıktı

-
Aa
+
a
a
a

Adana‘nın Aladağ ilçesi Küp Mahallesi‘nde ormanlık alanda yangın çıktı.

Gezegenin Geleceği: 1 Kasım 2021
 

Gezegenin Geleceği: 1 Kasım 2021

podcast servisi: iTunes / RSS

Adana‘nın Aladağ ilçesi Küp Mahallesi‘nde ormanlık alanda yangın çıktı. Yangına havadan müdahale edildi. Saat 15.30 civarlarında çıkan yangını fark eden bölge sakinleri, durumu yetkililere bildirdi. Bölgenin sarp yapısı nedeniyle yangına sadece havadan müdahale edilebilirken, ekipler karadan bölgeye ulaşmak için de çalışmalara başladı.

İtalya'nın önde gelen iklim değişikliği araştırma merkezi ve IPCC'nin Ulusal Odak Noktası olan Avrupa-Akdeniz İklim Değişikliği Merkezi'nin (CMCC) yayınladığı yeni bir rapora göre, emisyonları azaltmak için acil olarak harekete geçilmediği sürece, ortaya çıkacak iklim etkileri G20 ülkelerinde geri dönüşü olmayan bir yıkıma neden olacak. Türünün ilk çalışması olan G20 İklim Etkileri Atlası, iklim etkilerinin önümüzdeki yıllarda dünyanın en zengin ülkelerinde nasıl sonuçlar doğurabileceğine dair bilimsel projeksiyonları derliyor. Araştırma, yüksek emisyon senaryosunda, katlanarak artan iklim etkilerinin G20'de yıkıcı hasara yol açacağını tespit ediyor. Araştırma, artan sıcaklıkların ve yoğun sıcak hava dalgalarının şiddetli kuraklıklara neden olabileceğini, tarımsal faaliyetler için gereken su kaynaklarını tehdit edebileceğini, büyük ölçekli can kayıplarına neden olabileceğini ve ölümcül yangın olasılığını arttırabileceğini göstermekte. Raporda, karbon emisyonlarını azaltmak için bir an önce harekete geçilmemesi halinde, G20 ülkelerinde iklim hasarına bağlı GSYİH kayıplarının her yıl artacağı ve bu artışın 2050 yılına kadar yılda en az %4 oranında seyredeceği belirtiliyor. Bu oran 2100 yılına kadar %8'in üzerine çıkabilir, bu durumda, G20’nin Covid-19 nedeniyle yaşadığı ekonomik kaybın iki katı kadar bir kayıp yaşanacak. Bazı ülkeler çok daha kötü darbe alacak, örneğin Kanada, 2050 yılına kadar GSYİH’sinde en az %4, 2100 yılına kadar ise %13'ün üzerinde (133 milyar €'dan fazla) kayıp yaşayabilir.

Papa Francis, özel olarak BBC için kaydedilen bir mesajda, Glasgow’da gerçekleşecek olan Birleşmiş Milletler İklim Konferansında (COP 26) bir araya gelecek dünya liderlerini çevre acil durumuna “etkili yanıtlar” vermeye ve gelecek nesillere “somut umutlar” sunmaya çağırdı. Vatikan’dan BBC Radio 4’ün Günün Düşüncesi için konuşan Papa, COVID-19 salgını, iklim değişikliği ve ekonomik zorluklar gibi krizlerden bahsetti ve dünyayı tüm bunlara bir vizyon ve radikal kararlarla yanıt vermeye çağırdı. Papa, “Bu krizlerle izolasyonculuğa, korumacılığa ve sömürüye geri dönerek yüzleşebilir ya da bu krizlerde ihtiyaç duyduğumuz değişim için gerçek bir şans görebiliriz” dedi. Dünyamız için ortak sorumluluk duygusunun yenilenmesi ihtiyacını hatırlatan Papa, “Kim olursak olalım ve nerede olursak olalım her birimiz benzeri görülmemiş iklim değişikliği tehdidine karşı dünyamızı koruyabilir, kolektif tepkimizi değiştirmede kendi rolümüzü oynayabiliriz” diye konuştu. Mesaj, Francis’in papalığı boyunca çevreye verdiği değer vurgunun bir hatırlatıcısı olarak kabul ediliyor. Konuşmalarında sık sık iklim krizini hatırlatan Papa, 2015’te konuya odaklanan Laudato Si’ isimli bir belge yayımlamıştı. “Ortak Evimizin Bakımı” başlıklı bu metinde Papalık, çevresel yıkımı kınadı, hafifletici önlemler alma gereğini vurguladı ve iklim değişikliğinin büyük ölçüde insan yapımı olduğunu açık bir şekilde kabul etti. Belge, Paris’teki COP21’den önce yayımlandı ve liderlerin bir anlaşmaya doğru itilmesinde bir miktar etkisi olduğu görüldü. Bundan 6 yıl sonra, dünya liderleri bu yılki iklim zirvesi olan COP26 için Glasgow’da toplanıyor. 

Dünya Meteoroloji Birliği (WMO) ile Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), BM Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Uluslararası Tarım Kalkınma Fonu (IFAD), BM Çevre Programı (UNEP), BM Çocuk Fonu (UNICEF), BM Üniversitesi (UNU), BM Avrupa Ekonomik Konseyi (UNECE) ve Küresel Su Ortaklığı (GWP) kuruluşlarının liderleri tarafından hazırlanan ortak mektupta, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı (COP26) üye ülke liderlerine su ve iklim değişikliği konularını önceleme çağrısı yapıldı. Mektupta, “İnsanları ve gezegenimizi etkileyen iklim değişikliğinin su ile alakalı sonuçlarını ele almak için acilen hızlandırılmış adımlara ihtiyaç var” denildi. Mektupta, iklim krizinin küresel su döngüsünü olumsuz etkileyerek kuraklık ve sel gibi afetlere yol açtığı da vurgulandı. Ayrıca, “Yükselen sıcaklık ve su kaynaklarının akış profilindeki değişkenlik, yüzeydeki ve yer altındaki suyun kalitesini büyük oranda etkilemekte” ifadeleri kullanıldı. Uluslararası kuruluşlar tarafından ele alınan mektupta, UNICEF’in verilerine göre iklim krizinin dünyada 920 milyon çocuğu su kıtlığına maruz bırakabileceği uyarısı da hatırlatıldı. Üye ülkelere, “su ve iklim gündemini ulusal düzeyde entegre etme”, “küresel su takip sistemlerini destekleme ve finanse etme”, “su yataklarına dair teknik, siyasi ve bilimsel iş birliğini destekleme”,su ile alakalı felaketlere karşı uyarılara uluslararası erişimi teşvik etme”, “sel ve kuraklık yönetimine dair önleyici yaklaşım benimseme” ve “iklim ve su risklerine dair verilerin entegrasyonunu destekleme” çağrıları da yapıldı.