AB, kimyasal ilaç kullanımını 2030'a kadar yarı yarıya düşürmeyi hedefliyor

-
Aa
+
a
a
a

Avrupa Komisyonu, AB’nin organik tarım payının mevcut %8’den 2030’da %25’e çıkmasını istiyor. 2030 itibarıyla kimyasal ilaç kullanımının %50, gübre kullanımının ise %20 azaltılması hedefleniyor.

Gezegenin Geleceği: 26 Mayıs 2020
 

Gezegenin Geleceği: 26 Mayıs 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Avrupa Komisyonu insan ve hayvanların yakın temasının olabileceği bölgelerin tahribatını önlemek için yeni hedefler önerdi. Dünya Sağlık Örgütü, yeni tip koronavirüsün “ekolojik rezervuarının” yarasalar olabileceğini söylerken bilim insanları 1990 ila 2004 yılları arasında ortaya çıkan bulaşıcı hastalıkların %60’ının hayvan kaynaklı olduğunu ifade etmişti. AB iklim yöneticisi Frans Timmermans “Doğayı öngörülemez bir hızla mahvederek kendi hayatlarımızı, sağlığımızı tehdit ediyoruz” dedi. Komisyon, AB’nin organik tarım payının mevcut %8’den 2030’da %25’e çıkmasını istiyor. 2030 itibarıyla kimyasal ilaç kullanımının %50, gübre kullanımının ise %20 azaltılması hedefleniyor. Komisyon, tekliflerin Avrupa’nın gıda güvenliğinden taviz vermeyeceğini ve -blok ekonomik bir gerileme ile karşılaşsa da- salgının tüketicileri yerel ve sürdürülebilir gıdaları tüketmeye teşvik edebileceğini söylüyorlar. Önlemlerle birlikte tarımın, AB’nin emisyonlarını 2050’ye kadar sıfırlanması hedefi ile aynı hizaya getirilmesi planlanıyor. 

Yeşil Gazete’den Ahmet Soysal’ın aktardığına göre, yaklaşık 10 aydan bu yana Kazdağları’nın Kirazlı ve Balaban köyleri yakınlarında ve Çanakkale’nin tek içme suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı’nın hemen dibinde açılmak istenen ve siyanür liçi yöntemi ile çalışacak altın madenine karşı bir grup çevre gönüllüsü tarafından Su ve Vicdan nöbeti tutuluyor. Geçtiğimiz günlerde Orman Genel Müdürlüğü tarafından gönüllüler bölgeden uzaklaştırılmak istenmiş; eylemcilere toplam 57 bin lira para cezası kesilmişti. Bu gelişmelerden sonra bölgeye eylemcilere destek vermek amacı ile gitmek isteyen Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) üyelerine de izin çıkmadı. Bu durumu protesto eden EGEÇEP yönetimi, bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada Kazdağları’ndaki aktivistlere kesilen para cezası ile yetinilmeyip fiili bir müdahale yapılmasından endişe duyduklarını belirten EGEÇEP Eş Sözcüsü Berna Babaoğlu Ulutaş şöyle konuştu: ‘Son bir ay içerisinde yaptığımız basın açıklamaları ile hem bu endişelerimizi dile getirmiş, hem verilen para cezalarının haksızlığını dile getirmiş, hem de Kazdağları’nda doğayı savunmak için süredir direnen bu yiğit doğa savunucularının yalnız olmadığını kamuoyuna duyurmuştuk. Amacımız, Kazdağları direnişçilerinin yalnız olmadığını, EGEÇEP olarak onların yanında olduğumuzu kamuoyu ile paylaşmak, kamuoyunun dikkatini salgın günlerinde gerçekleştirilen doğa talanına ve Kazdağları’ndaki yağmaya çekmekti.’ 

Denizlerdeki plastik kirliliği sanılandan fazla

Birleşik Krallık ve ABD kıyılarında araştırma yapan bilim insanlarının yaptığı bir çalışma, denizlerdeki plastik kirliliğinin boyutlarının sanılandan çok daha vahim olduğunu ortaya koydu. Guardian’dan Damian Carrington‘ın haberine göre, araştırmacılar bu kez benzer çalışmalarda daha önce kullanılan ağlara göre daha sık aralıklı bir ağ kullandı. Bunun sonucunda öncekilere nazaran çok daha fazla mikroplastik atık ağa takıldı. Araştırmada 100 milimetre, 333 ve 500 mikron büyüklüğünde gözleri olan ağlar kullanıldı. Sonuç olarak en sık gözlü ağda, normalde kullanılan ağlarda bulunandan 2.5 kat daha fazla mikroplastik atık bulundu. Neticede tespit edilen küçük partiküllerin de yüzeydeki plastik miktarına ilişkin yapılan küresel tahminlere eklenmesiyle birlikte varsayılan aralığın 5 ile 50 ton partikülden 12 ile 125 ton partiküle çıktığı görüldü. Mikroplastik atıkların bu kadar fazla olması, yalnızca denizlerin kirliliğinin iki katı olduğunu gösterdiği için değil bu büyüklükteki atıkların zooplanktonlar tarafından yenebileceğini ortaya koyduğu için de endişe verici.

Seyirlik Ormanı’nda çıkan yangında 150 dönümlük alan yandı

Ordu Ünye’deki Erenyurt Sarıhalil Mahallesi’ndeki Seyirlik Ormanı’nda çıkan yangında 150 dönümlük alan yanıp kül oldu. İlçedeki altın madenine yaklaşık 500 metre mesafede çıkan ve sonra söndürülen yangınla ilgili olarak CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Birgün‘den Dilan Esen‘e konuştu. Adıgüzel, maden arazisini genişletmek için ormana “sabotaj yapıldığını” öne sürdü. Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Orman İşletme Müdürlüğü ile Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerine bilgi verdiğini ve gece boyunca yangını söndürebilmek için helikopter talep ettiklerini ancak gönderilmediğini söyledi. Milletvekili Adıgüzel ayrıca, bir önceki günden bu yana pek çok kuruma ulaştığını ancak sonuç alamadığını, yangına zamanında müdahale edilmediğini söyledi. Derelerin Kardeşliği Platformu Fatsa Sözcüsü Osman Güvenalp de yangın çıkan bölgenin bir tarafının tarihi dokusu olan sit alanı diğer tarafının ise bal ormanları olduğunu vurguladı. Güvenalp de zamanında müdahale edilseydi yangının bu kadar uzun sürmeyeceğini söyledi ve “Burada bir yangın çıktı faili meçhul ama ikinci bir yangın çıkarsa faili belli” dedi.

Change.org Türkiye Cumartesi 30 Mayıs saat 13.00-14.00 saatleri arasında dijital imza kampanyacılığı eğitimi verecek. Eğitime değişim yaratmak isteyen herkes ücretsiz katılabilecek. Türkiye’de 19,5 milyon kullanıcısıyla Change.org, her türlü soruna karşı değişim isteyenlerin dijital buluşma noktası. 2019 yılında 3 milyon kişi, 28 bin 176 kampanya için imza attı. Cumartesi günü 13.00-14.00 saatleri arasında gerçekleşecek dijital kampanyacılık eğitimi sonunda katılımcıların soruları yanıtlanacak. Kayıt için change.org/webinar30mayis .