Paris Anlaşması’na rağmen sadece üç ülke güncellenen iklim planlarını sundu

Editörden
-
Aa
+
a
a
a

Küresel emisyonların %0,1’inden sorumlu üç ülke Ulusal Katkı Beyanları’nı (NDC) güncelledi.

İklim Haber'de yer alan habere göre 2015 yılında imzalanan Paris Anlaşması her beş yılda bir ülkelerin iklim planlarını güncellemesini ve geliştirmesini talep ediyor. Bunun için belirlenen son tarih ise 9 Şubat’tı.

Climate Watch’ın verilerine göre neredeyse hiçbir ülke, Paris Anlaşması altında iklim kriziyle mücadelede güçlendirilmiş Ulusal Katkı Beyanları’nı (NDC) bildirmedi.

Climate Watch’a göre küresel emisyonların %0,1’inden sorumlu olan üç ülke (Surinam, Norveç ve Marshall Adaları) 2020 NDC’lerini bildirdi. Buna göre Marshall Adaları güçlendirilmiş NDC’sini Kasım 2018’de bildirirken, Surinam Eylül 2019’da, Norveç ise Şubat 2020’de bildirdi.

Yine aynı verilere göre AB’nin de dahil olduğu ve küresel emisyonların %11,1’ini temsil eden 36 ülke 2020’ye kadar NDC’lerini güncelleme niyetlerinin olduğunu açıkladı. Küresel emisyonların %15,1’inden sorumlu 107 ülke ise 2020’ye kadar NDC hedeflerini veya eylemlerini artıracaklarını açıkladı.

Paris Anlaşması’nı uygulamaya alan 2015 BM kararındaki 25. paragraf, tüm tarafların anlaşmanın 4. Maddesinde işaret edilen NDC’lerini Taraflar Konferansı’ndan (COP) en az dokuz ila 12 ay önce UNFCCC’ye bildirmesi gerektiğini ifade ediyor. Bu yılki 26. Taraflar Konferansı 9-19 Kasım tarihlerinde Glasgow’da gerçekleşecek. 9 Şubat tarihi, konferanstan dokuz ay öncesine gelmesi nedeniyle bildirim için son tarih olarak belirlenmişti.

NDC’lere yaklaşık 10 yıllık politikaları tanımlamaları nedeniyle önem veriliyor.