İklim ve çevre krizi, dünyadaki son gelişmeler ve Türkiye gündemi üzerine yazılmış makale ve analizleri takipçilerimizle paylaşıyoruz.
Dünya
The Guardian yazarı Jonathan Watts, Brezilya’da gerçekleşen Kongre baskını olayının arkasındaki güçlerin Amazon ormanlarını yok eden ve yağmalayan askeri, ekonomik ve siyasi güçlerle aynı olduğunu ortaya koyuyor.
Rusya’nın muhalif gazetesi Novaya Gazeta yazarı Daria Talanova, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin dünya çapında askerî üretim ve harcamaların son 20 yıldaki en büyük genişlemeye yol açtığını anlatıyor. Norveç'ten Moğolistan'a kadar Rusya'ya sınırı olan tüm devletlerin askeri kapasitelerini artırdığını, Finlandiya ve İsveç’in NATO'ya başvurduğunu, Letonya’nın zorunlu askerliği geri getirdiğini anlatan Talanova, Dünya çapındaki savunma bütçelerinin 2023'te rekor seviyeye ulaşmasının beklendiğini belirterek bölgedeki silahlanma istatistiklerini açıklıyor.
Çin'in Sincan Orta Asya Petrol ve Gaz Şirketi, Afganistan'daki Taliban yönetimiyle imzaladığı yeni bir anlaşmayla Afganistan'ın Amuderya havzasında petrol arayacak. Bunun dünya insanları için sonuçları ne kadar korkunç olabilir? Koç Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Burak Gürel değerlendiriyor.
İklim ve Çevre
Yeşil Gazete ayrıntılı bir biçimde Almanya’nın Garzweiler açık ocak linyit madeni bölgesinde maden alanını genişletmek için tamamen yıkılacak olan Lützerath’ta başlayan direnişi ele alıyor.
Ünlü yazar, gazeteci ve aktivist Rebecca Solnit, içinde bulunduğumuz iklim krizi ânını anlatıyor ve kayıtsızlığa ya da umutsuzluğa kapılmaksızın buradan nereye gidebileceğimizi bilgece sorguluyor.
Kötüler Kadı olmuş Yemen'e... Dünyanın üretim açısından en büyük 12. petrol şirketi olan Abu Dhabi National Oil Company'nin (Adnoc) başı, ülkesinin endüstri ve gelişmiş teknolojisi Bakanı, Birleşik Arap Emirlikleri’nde gelecek yıl yapılacak iklim zirvesinin başına getiriliyor.
Yeşil Gazete, kömür tüketiminin 2022’de yüzde 6,5 arttığı AB’de, Ukrayna savaşı bahanesiyle kömürden elektrik üretimini tehlikeli şekilde artıran ülkeleri teker teker ortaya koyuyor.
Türkiye
Türkiye’den kısa süre önce sınır dışı edilen 500'den fazla Afgan göçmenden bir kısmı Afganistan basınına Türkiye'deki geri gönderme merkezlerinde yaşadıkları kötü muameleyi ve insanlık dışı koşulları anlatıyor.
T24 yazarı Füsun Sarp Nebil, Boğaziçi Üniversitesi’nde Mezunlar Derneğine 30 yıl önce tahsis edilmiş ve mezunların da parasıyla kurulmuş olan lokalin kapatılması kararını “yaşam tarzı değiştirilmeye çalışılıyor” başlığıyla ele alıyor.
Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlisi Lale Akarun da Boğaziçi Üniversitesi'nde değiştirilen personeli, boşalan kampüsü, kapatılan kurumları, kapalı ihalelerle alınan hizmetleriyle üniversitenin tasfiyesini anlatıyor.
Gezi tutuklusu Çiğdem Mater, BirGün gazetesi için yazdığı ve Bianet’te de yer alan mektubunda cezaevinde yılbaşının nasıl geçtiğini anlatıyor.
Çiğdem Mater yine Bianet için yazdığı bir başka yazısında kadınlar cezaevinde çalışmanın ne anlama geldiğini ve çalışma koşullarını anlatıyor.