İklim ve çevre
Copernicus İklim Değişimi Servisi, önceki sekiz ayda olduğu gibi Şubat ayının da gezegenin gelmiş geçmiş kaydedilen en sıcak Şubat ayı olduğunu açıklıyor.
WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) ve İstanbul Üniversitesi, yayımladıkları 'Hayalet Balıkçılık' başlıklı yeni bir raporla denizlerde plastik çöpünün en tehlikeli hale geldiğine dikkat çekiyor.
Yazar, gazeteci, aktivist George Monbiot, hayvancılık tarımının ve iklim krizinin yeryüzündeki canlı yaşamı üzerindeki en tehlikeli sonucu yaratmakta olan su krizini anlatıyor.
Yazar, gazeteci, akademisyen ve aktivist Bill McKibben, büyük iklim çöküşünün sorumluluğunu dünya insanlarının sırtına yükleyen fosil yakıt devi Exxon CEO’sunun sözlerini tarihin gelmiş geçmiş en büyük manipülasyon örneği olarak niteliyor.
Önde gelen bilim dergilerinden New England Journal of Medicine’de yeni yayınlanan bir araştırma, petrokimya (fosil yakıt) endüstrisinde yaşanan büyük patlamanın insan sağlığı üzerinde de büyük bir patlama yaratacağını ortaya koyuyor.
Kate Connolly, Almanya’da Fridays for Future hareketi ile Almanya’nın en büyük sendikalarından biri olan toplu taşıma işçileri sendikası Verdi’nin birlikte bir hafta boyunca örgütledikleri iklim eylemleri ve iklim grevini anlatıyor.
İklim masasının duyurduğu araştırmaya göre, sıcak dalgaları, kuraklık, orman yangınları ve seller konusunda çıkarılan Türkiye illerinin iklim risk haritasında, 81 ilin %36’sı ‘yüksek’ veya ‘çok yüksek’ iklim riski altında görünüyor.
DW Türkçe’den Gülsen Solaker, Rusya’nın Sinop’ta ikinci nükleer enerji tesisini açmaya hazırlandığını anlatıyor.
Filistin
Filistinli ünlü romancı, şair ve aktivist Susan Abulhawa, iki haftalık Gazze ziyaretinin ardından, Gazze’deki durumun dehşetini anlatmakta kelimelerin kifayetsiz kaldığını, bunun gerçek bir 'Holokost' olduğunu anlatıyor.
Palestine Chronicle, öksüz ve/veya yetim kalan 17 bin çocuktan 15,11 ve dokuz yaşındaki yaşındaki üç Filistinli çocukla yaşadıklarını ve hayallerini konuşuyor.
Fayha Shalash, Gazze’de ailesinden 50 kişiyi İsrail bombardımanında kaybeden Shaima al-Sawaf ile konuşuyor.
Gazze günlüklerini yazmaya devam eden Ziad, günlüklerinin 48. bölümünde yaşadığı tüm zorluklara rağmen bir gün güvende olacağını, sıcak bir duş alabileceğini ve çilekli dondurma yiyebileceğini düşlemeye devam ettiğini anlatıyor.
Centre For Media Monitoring raporu, İngiliz medyasının İsrail yanlısı yayın yaptığını ortaya koyuyor. Raporda, İsraillilerin Filistinlilere kıyasla 11 kat daha fazla 'saldırı kurbanı' olarak anıldığını, çevrimiçi makalelerin %76'sının çatışmayı 'İsrail-Hamas savaşı' olarak çerçevelediği ve sivillerden söz etmediği yer alıyor.
Dünya
Uluslararası Göç Örgütü'nün verilerine göre, 2023 yılı en az 8 bin 565 göçmen ölümüyle en ölümcül yıl oldu.
Türkiye
Ferhat Kentel ve Ömer Madra, Vietnam Savaşı döneminde Bertrand Russell tarafından örgütlenen Vicdan Mahkemesi’ni, Irak’ın işgali döneminde bir ayağı İstanbul’da da gerçekleştirilen Irak Dünya Mahkemesi’ni ve 23 Mart’ta İstanbul’da İsrail’in yargılanacağı Vicdan Mahkemesi’ni anlatıyorlar.
Necmiye Alpay, Barış Hakkı Bildirgesi’ni ve barış hakkını anlatıyor.
Gökçer Tahincioğlu, aralarında eski bakan Mehmet Ağar’ın da bulunduğu 18 sanıklı davada, yerel mahkemenin beraat kararını onayan istinaf mahkemesinin hükmüne muhalif kalan mahkeme üyesi Ayhan Altun’un 160 sayfalık muhalefet şerhini özetliyor.
Bekir Ağırdır, Gezi davası tutukluları için yazdığı mektupta 'insanın olduğu her yerde her zaman umut vardır' diyor.
Rıza Türmen, adalet arayışında Türkiye’nin girişimlerinin neden yetersiz kaldığını anlatıyor.