Ülke ve dünya gündemi ve iklim krizi üzerine yazılmış makale ve analizleri takipçilerimizle paylaşıyoruz.
Filistin
İsrailli gazeteci ve yazar Gideon Levy, İsrail medyasının 'sistemli ve kasıtlı' olarak Gazze'de yaşananları sakladığını anlatıyor.
İsrailli tarihçi ve siyaset bilimci Ilan Pappe, İsrail’in Gazze’de neden kaybetmekte olduğunu 78 yıllık tarihsel olgulara eğilerek anlatıyor.
Gazeteci Abby Zimet, İsrail’in tarihte görülmemiş bir boyuta ulaşan korkunç Gazze saldırılarını olgularla, rakamlarla, tanıklıklarla özetliyor ve muazzam katliamın Hamas’ı cezalandırma olgusuyla bağlantısız olduğunu ortaya koyuyor.
İsrail ordusu, 7 Ekim tarihli Hamas saldırıları ile beraber “muazzam” miktarda “dost ateşi” gerçekleştirdiğini, o gün İsrail’de ve Supernova festivalinde ölen yüzlerce İsrailli’nin hatırı sayılır bir bölümünün Hamas ya da diğer Filistin direniş örgütleri dışında bizzat İsrail ordusu tarafından öldürüldüğünü ilk kez resmî ordu kanallarından itiraf ediyor.
Gazeteci Abubaker Abed Gazze’deki kaos ve yıkım içinde yaşayan çocuklar arasında büyük bir travma “salgını”nın başgösterdiğini ve bunun bir zihinsel sağlık felaketine doğru yaygınlaştığını anlatıyor.
Kıdemli gazeteci, ekonomist ve yazar Osman Ulagay, İsrail’in Gazze saldırıları karşısında BM’nin ve Batı uygarlığının trajik çıkmazını özlü bir yazıyla dile getiriyor.
Dünya
Julian Borger, BM’nin ve uluslararası toplumun, dünyanın dört bir yanında yaşanan kitlesel zulümleri durdurmak için müdahale çabalarından vazgeçtiğini ve bu tür olayların dünya çapında norm haline gelmekte olduğunu anlatıyor.
Jonathan Cook ise The Guardian'ın yukarıda belirtilen haberindeki iddiasının aksine, sorunun “küresel eylemsizlik”te değil, ABD ve İngiltere'nin kitlesel zulümlere verdiği yoğun destekte olduğunu anlatıyor.
COP28
The Guardian’ın kıdemli editörü Jonathan Watts, COP28 BM iklim zirvesinin kazananları ile kaybedenlerini sıralıyor. Kazananlar petrol ve gaz şirketleri, ABD ve Çin, lobiciler olurken kaybedenler arasında iklim, iklim adaleti, gelecek nesiller ve diğer canlı türleri yer alıyor.
The Guardian yazarı Damian Carrington, COP28 karar metni taslağında yer alan “fosil yakıtlar” ibaresine karşı Guardian’a sızan OPEC’in üye ülkelere yazdığı mektubu açıklıyor.
Yine Damian Carrington, COP28 kararlarını inceleyerek en tartışmalı olan maddelerin ne anlama geldiğini açıklıyor.
Yazar, gazeteci ve aktivist Bill McKibben, COP28 karar metnini değerlendirdiği yazısında kararların kendi başına anlamsız olduğunu ama mücadele açısından potansiyel bir anlam taşıdığını anlatıyor.
Yazar, düşünür ve aktivist George Monbiot, tarım ve hayvancılık endüstrisinin COP28’deki yoğun propaganda faaliyetini, “et gezegeni”nde bu endüstriye karşı çıkanlara yöneltilen saldırıları anlatıyor.
Yeşil Gazete, Türkiye’nin BM İklim Zirvesi COP28’de hangi girişimlere taraf olup hangilerine taraf olmadığını anlatıyor.
Yeşil Gazete muhabiri Cansu Acar, Türkiye’nin zirveye doğa katili, fosil yakıtçı şirketlerle birlikte gidip zirvede nasıl tutum aldığını anlatıyor.
BBC Türkçe’den Merve Kara Kaşka, Türkiye’nin zirveden istediğini alıp alamadığını tartışıyor.
Türkiye
Yazar, düşünür ve barış aktivisti Oya Baydar, ülkede yükselen “anomie” durumunun ve şiddetin yükseliş ve yaygınlaşmasında “kendi payımızı” da neden görmezden gelemeyeceğimizin yakın tarih üzerinden analizini yapıyor.