Ülke ve dünya gündemi ve iklim krizi üzerine yazılmış makale ve analizleri takipçilerimizle paylaşıyoruz.
İklim-Çevre
Okyanusların günlük ortalama yüzey sıcaklığı 20,96 derece ile 2016 rekorunu kırdı. “Okyanus için en sıcak ay” diyen uzmanlar, deniz suyu sıcaklıklarında daha fazla artış bekliyor. Ayrıca Copernicus İklim Değişikliği Servisi Temmuz ayının küresel bazda “en sıcak ay” olarak kayıtlara geçirildiğini belirtiyor. TÜDAV ise Akdeniz'in ortalama yüzey suyu sıcaklığının daha önce hiç görülmemiş bir seviye olan 28,4 dereceye çıktığını duyuruyor.
New York Times yazarları Christopher Flavelle ve Manuela Andreoni, yetkililerin en az 53 kişinin öldüğünü, yaklaşık bin kişinin hala kayıp olduğunu tahmin ettiği, yüzlerce yapının tahrip olduğu Hawaii’de turizm cenneti tarihî Maui adasını tam bir cehenneme çeviren orman yangınlarının iklim değişikliğinden kaynaklanan kuraklıkla olan ilişkisini anlatıyorlar.
NBC News yazarları Sakshi Venkatraman ve Kimmy Yam, Maui adasında bir zamanlar Hawaii Krallığı’nın tarihi başkenti olan Lahania kentinin yanıp kül olmasını, yedi kuşak nesillerin sonuncusu temsilcilerinin ağzından naklediyor: “Ekolojik çöküş ve toplumsal yokoluşa yol açmayacak toplumu inşa edecek bilgilerin sahibi ve koruyucusu biz yerlileriz.”
The Guardian yazarı Annalise Murray, sayıları sadece yüz yıl içinde milyonlardan 11 bine düşen Afrika penguenlerinin 2035 yılına kadar neden tamamen yok olma riskiyle karşı karşıya olduğunu anlatıyor.
Noam Chomsky ve Robert Pollin, iklim krizinin çözümüne yönelik küresel politikaları ve “adil geçiş” formülünün neden mutlak zorunluluk olduğunu, bu formülün nasıl geçerli kılınabileceğini anlatıyorlar.
Ünlü bilimci, TV/Radyo yayıncısı ve çevre aktivisti David Suzuki, iklim krizi ile mücadelenin mutlak bir zorunluluk olduğunu özlü bir dille anlatıyor: “Umutsuzluk, maliyetini karşılayabileceğimiz bir lüks değildir!”
Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA) ve Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe) tarafından yayınlanan “Kömüre Dayalı İstihdamdan Çıkış” raporu, kömür ve termik endüstrisinin istihdamdaki payının – iddiaların aksine – son derece düşük olduğunu ve yenilenebilir enerji potansiyelinin yeşil istihdam yaratacağını anlatıyor.
İklim değişikliğinin Karadeniz'deki etkilerini gözlemlemek amacıyla hayata geçirilen araştırma Karadeniz'deki deniz sıcaklığının arttığını ve ısınmanın derinlere ulaşmaya başladığını ortaya koyuyor.
Birgün yazarı Mustafa Bildircin, 2012-2022 döneminde AKP hükümetleri tarafından 109 bin 804 hektar büyüklüğündeki ormanlık alan için madencilik izni verildiğini açıklıyor.
DW Türkçe’den Pelin Ünker, “Kömür ve gaz kurulu gücünü artırmayı planlayan Türkiye karbon nötr hedefine nasıl ulaşabilir?” sorusunu konunun uzmanlarına soruyor.
Gazete Yenigün editörü Nedim Kirtiş, Akbelen için 8 Ağustos’ta CHP çağrısı ile olağanüstü toplanan TBMM’de tüm önergelerin 37 oy farkla reddedilmesi üzerine, oylamaya katılmayan muhalefet partisi milletvekillerinin dökümünü veriyor ve YSP’nin, AKP ardından en yüksek oranda katılmayan MV sayısına sahip olduğunu ortaya koyuyor.
Ukrayna savaşı
Uluslararası bir koalisyon, Rusya’nın 1,5 yıldır sürdürdüğü işgal boyunca, Ukrayna’nın sağlık hizmeti veren hastanelerini, dispanserlerini, kliniklerini ve diğer sağlık kuruluşlarını binden fazla defa vurduğunu ve bunun önemli bir savaş suçu kategorisi oluşturduğunu duyurdu.
Türkiye
İnanç Özgürlüğü Girişimi, Türkiye'nin inanç ve inançsızlık temelinde geçen sene sahne olduğu nefret suçlarını raporluyor.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, özellikle denize kıyısı olan bölgelerde yer alan Hazine arazilerini satışa sundu. Toplam büyüklüğü 30 bin 668 kilometre olan arazilerin yüzölçümü Belçika'nın, Arnavutluk'un, Slovenya'nın ve Makedonya'nın yüzölçümlerini aşıyor.
Dilbilimci yazar ve akademisyen Necmiye Alpay, günümüzdeki çok kendine özgü otokratik dönemde, “son model bir güllabiciliği meslek haline getiren ‘gazeteciler’ var” diye yazıyor ve bunun örneklerini sıralıyor.