Açık Radyo’dan gündeme dair okuma önerileri - 12

Editörden
-
Aa
+
a
a
a

6 Şubat'ta gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli deprem ve iklim krizi üzerine yazılmış makale ve analizleri takipçilerimizle paylaşıyoruz.

Fotoğraf: DHA

6 Şubat ikiz depremleri

Nobel Edebiyat ödüllü yazar Orhan Pamuk, New York Times'a yazdığı gözlem/izlenim yazısında: "Halkın bu kadar öfkeli olduğunu daha önce hiç görmemiştim" diyor. 

WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler YK Başkanı ve Açık Radyo kurucu ortaklarından Ali Danış, enkazın altındaki yakınları için bulunduğu İskenderun Devlet Hastanesi‘nden aktarıyor: "Halk dayanışma halinde: Bu insanlar içinde büyük kahramanlar var"

Anayasa hukukçusu KHK'lı akademisyen ve yazar Murat Sevinç de halktan yükselen dayanışma dalgasının önemini dile getiriyor: "Ağır günler bunlar ve görünen o ki elde var, yurttaş dayanışması."

KHK'lı akademisyen ve yazar Sevilay Çelenk de yükselen bu dayanışma hareketinin önemini vurguluyor: "Yurttaş yurttaşa elini uzatıyor. Türkiye’de o uzak illerdeki enkazın ağırlığını kaldırmak için gösterilen çaba bu ülkenin tek ve son umudu…

Tarihçi ve akademisyen Ali Yaycıoğlu yeni analiz yazısında: "Ülkemizi insanların eşitçe, özgürce, mutluluk ve güven içinde yaşadığı bir yer yapmak için çabalamamız gerekiyor" diyor.

Araştırmacı, yazar ve Açık Radyo programcısı Bekir Ağırdır yeni yazısında "Öfkelerimizi bastırıp toplumun önünde çaresizliği çoğaltmak yerine umudu inşa etmeye odaklanmalıyız. Dualarımızla, umutlarımızla ama asıl aklımız, yüreğimiz, gayretimizle…" diye yazıyor.

Gazeteci ve yazar Gökçer Tahincioğlu felaketlerin, kuralsızlıkların, denetimsizliğin ve ihmal zincirlerinin küçük ve çarpıcı bir özetini resmî kayıtlardan aktarıyor: "Kamu binalarının çöküşü ihmalin vesikası gibi."

İklim ve biyoçeşitlilik krizi

Yeryüzünün ağaç türlerini inceleyen bilimciler insanlık alemine can alıcı önemde bir uyarıda bulundular: "Bazı ağaç türlerinin yok olması, dev ekosistemlerin yok olmasına yol açacaktır."

Yeni bir araştırma Avrupa'da, kıta ABD'sinde ve Çin'de sulak alanların yarısının sadece son 300 yıl içinde yok edildiğini ortaya koydu. Bazı Avrupa ülkelerinde bu oran yüzde 75'in üstüne çıkıyor!