Açık Radyo 25. yıl etkinlikleri: "Bunu Radyoda Anlatsana No2" SALT Galata'da

Duyuru
-
Aa
+
a
a
a

"Bunu Radyoda Anlatsana” sohbetlerinin ikincisi, Radyo’nun en önemli aracına – sese odaklanıyor.

SALT Galata’nın ev sahipliğinde gerçekleşecek bu oturumun konuşmacıları, 2000’in ilk yarısında, sesin ve ses sanatının adeta sınırsız olanaklarına alabildiğine geniş yer açmış, emprovize yemek tariflerinden kapı önü sohbetlerine, ses heykellerinden ânında yaratılan kolajlara uzanan derin ve serin sularda kulaç atmış “kadim” Açık Radyo programcıları.

“Gaygoni A.G.” yapımcılarından Orhan Cem Çetin ile “Radyo İçinde Radyo, 101.7 EFEM”i yaratan Oda Projesi ekibi; dışarısını içeriye, stüdyoyu sokağa taşıyan radyo deneyimlerini paylaşırken baştan düşünmek ve hatta bu deneyimlere o anda oracıkta yenilerini eklemek isteyen dinleyicilere seslenecekler.

“Bunu Radyoda Anlatsana” panellerinin çıkış noktası, Açık Radyo’nun çok eski bir alışkanlığına dayanıyor: Konusunda uzman veya sadece meraklı insanları suçortağı yapmak ve onları birer radyo programcısı olmaya teşvik etme alışkanlığı. Zamanla bu suça teşvik, kendiliğinden bir hal alarak birçok dinleyicisini de programcılığa yöneltti. Ve bu bir “gelenek” halini aldı. Bugün tamamı gönüllü programcılar tarafından yapılmış ve yapılmakta olan toplam 1142 programımız var.

İşte, 25. yayın yılımızda bu birikimi gözler önüne serip, ifade olanaklarını zorlayan ve sorgulayan programlarımızdan kimilerini radyo dışında bir platformda da meraklı insanlarla buluşturmak fikri bizi heyecanlandırdı. Umudumuz, bugüne dek sunduğumuz içeriğin günümüzle temas içinde yeni bir anlama kavuşmasıyla Açık Radyo'nun dinleyicisiyle birlikte yaşayan ve konuşan bir arşive dönüşmesi.

Moderasyonu Açık Radyo ekibince gerçekleştirilecek bu panelimizi, radyofonik deneyimlerine olduğu kadar sahadaki deneyimlerine de güvendiğimiz programcılarımızın önerisi üzerine bir “radyo aktivitesi” olarak tasarlamaktayız. Onun için, yanınızda ses çıkarmak için herhangi mekanik bir obje veya –aksine– sesten “kaçmak” istediğinizde kullanmak üzere bir kulak tıkacı getirmenizi tavsiye ediyoruz.

Gaygoni A.G.

Hazırlayanlar: Ceyda Karamürsel ve Orhan Cem Çetin

Sunan: Orhan Cem Çetin

Açık Radyo, 2000-2001

Amacı gerek “radyo sanatı”ndan örnekler vererek gerek konuklar ağırlayarak yerel üretimler için platform oluşturmak olan Gaygoni A.G., radyo sanatını şöyle özetlemişti: Radyo yayını ile aktarılan ses düzenlemeleri ya da ses heykelleri; eşzamanlı üretilip paylaşılmasına karşın, sanatçıyla izleyicisini karşı karşıya getirmeyen yapıtlar. Bu yapıt oluştuğu her noktada farklı bir biçim alıyor, ortam sesleri ve radyo cihazına bağlı olarak dinlendiği her noktada farklı ve özgün bir "edisyon" oluşuyor. İzleyici tutsak değil. Radyosunu kapatabilir, o sırada öksürebilir, otomobildeyse korna çalabilir. İzleyicinin özgürlüklerinin farkında olan sanatçı da böylelikle dilediği kadar aşırı noktalara gidebilir. Çok daha cesaretli, deneysel, tüm ölçülerin dışına çıkan ses işlerinin üretilmesi de böylelikle mümkün olur.

Radyo İçinde Radyo, 101.7 EFEM

Hazırlayan ve sunan: Oda Projesi

Açık Radyo, 2005-2006

Oda Projesi’nin 1997 yılından itibaren projelerini gerçekleştirdiği ana mekânı olan Galata’da yeralan Şahkulu Sokak no:39/1, 19 Şubat – 16 Mart 2005 tarihleri arasında kapsama alanı bulunduğu avlu ve çevresindeki binalarla sınırlı bir radyo mekânına dönüştü. Radyo, temel içeriğini Oda Projesi’nin mahallesinin ve komşularının içinde bulunduğu değişim/dönüşüm, mutenalaşma sürecinden aldı. Özellikle mahalleliyle, çocuklarıyla ve dışarıdan davetli akademisyen ve sanatçılarla yapılmış programlardan yaklaşık 100 saatlik bir sesli arşiv oluştu. Oda Projesi mutenalaşma sebebiyle mekânını bırakmak durumunda kaldı. Yeni mekânını ararken kendini Açık Radyo'da buldu. Bu sesli arşivin kullanılması temelinde başlayan Radyo İçinde Radyo 101.7 EFEM’de, bir buçuk yıl boyunca kent üzerine konuşmalar yapıldı, canlı konuklar ağırlandı, stüdyo kapısı açık yayınlar, ses paraziti ve reklam üretimleri yapıldı."

Orhan Cem Çetin kimdir?

Kendisini fotoğraf alanında yetiştiren Çetin, Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde lisans, İstanbul Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nde yüksek lisans derecesini tamamladı. İlk kişisel sergisi “Tanıdık Şeyler”den [1988] bu yana çok sayıda kişisel proje gerçekleştirmiş, farklı disiplinlerden sanatçılar ile birlikte çok sayıda ortak projede yer almıştır. Kişisel çalışmaları, denemeleri ve eleştiri metinleri farklı basılı ve on-line mecralarda yer alan Çetin, sanat çalışmalarının yanı sıra hayatını serbest fotoğrafçılık, fotoğraf alanında danışmanlık ve fotoğraf eğitmenliği yaparak kazanmaktadır.1980’lerin sonlarından bu yana farklı üniversitelerde dersler veren ve yöneticilik yapan Çetin halen Bahçeşehir Ünv. Fotoğraf ve Video bölümü eğitmen kadrosundadır. Çetin, Açık Radyo’da Figen Evren ile Aya Seyahat [1997-1998], Ceyda Karamürsel ile Gaygoni A.G. [2000-2001] programlarını hazırlayıp sunmuştur.

Oda Projesi nedir?

Oda Projesi, Özge Açıkkol, Güneş Savaş ve Seçil Yersel’den oluşan bir sanatçı kolektifidir. 1997’de başlayan işbirlikleri, 2000 yılında bir projeye dönüşen Oda Projesi’nin, Galata, Şahkulu Sokak’taki mekânlarında başlayan ve daha sonra İstanbul’un farklı ilçelerindeki mahallelerde ya da farklı kentler ve ülkelerdeki mahallelerde de, kamusal alanın nasıl üretildiğine dair ilgisi ve sosyal alanlar yaratma çabası sürmektedir. Oda Projesi, radyo, kitap, kartpostal, gazete gibi farklı ortamları kullanarak veya farklı buluşma noktalarına form vererek, ilişki modellerinin mekânla ve zamanla ilişkisi hakkında sorular sormaya devam etmektedir.