Deniz Mutlu

-
Aa
+
a
a
a

Açık Radyo- program arşivi 'Haydarpaşa'

Merhabalar,

Radyonuzdaki özellikle mimari ve şehir-planlama konuları ile ilgili programları keyifle takip ediyorum. Bir sorum olacak; arşivinizde Haydarpaşa Garı ve bölgenin dönüşümüne yönelik oluşturduğunuz herhangi bir program, kayıt veya çalışma mevcut mudur? Varsa nereden ulaşmam mümkün olur? (Belki 'Kentin Tozu' programınızın eski arşivinde konu ile ilgili bir şeyler mevcuttur diye düşündüm...)

Yönlendirmeleriniz faydalı olacaktır, şimdiden teşekkür ederim.

Deniz Mutlu

Merhaba;

Kentin Tozu'nda,  Haydarpaşa Dayanışması ile gerçekleştirdiğimiz 29 Ağustos 2012 tarihli programla ilgili bilgileri iletiyorum. 

Program Açık Radyo sayfada da yayınlandı; kopyala/ yapıştır metin ve ilgili link aşağıda; ses kaydına oradan ulaşabilirsiniz.

Ayrıca, Kentin Tozu kitapta da deşifreleriyle yer aldı.

Sevgilerimizle / Cihan Uzunçarşılı Baysal

 

http://acikradyo.com.tr/default.aspx?_mv=a&aid=30282

Haydarpaşa Dayanışması
Cihan Uzunçarşılı Baysal
29/08/2012
|
Paylaş

 
 
İstanbul’un en önemli kamusal alanlarından, bellek mekânlarından biri olan Haydarpaşa Garı da otele dönüştürülerek “kentsel dönüşüme” kurban edilmek üzere. 
 
Bugünkü konuklarımız Haydarpaşa aktivistleri. Kendilerini, Haydarpaşa dayanışması aktivistleri 
(Facebook: Haydarpaşa Dayanışması), Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası üyeleri, demiryolu emekçileri olarak tanıtmamı istediler. Tugay Kartal ve Ayşen Dönmez’le projeyi, Haydarpaşa’nın kent için önemini, Birleşik Taşımacılığın itirazlarını, aktivistlerin eylemlerini, İstanbullunun ilgisini, sonu umulmadık bir hayal kırıklığıyla biten yurtdışından bir önemli direniş  örneğini, Haydarpaşa’nın geleceğini konuştuk.
 
Haydarpaşa Dayanışması Aktivistleri her perşembe saat 20:00'de Haydarpaşa Garı'nın merdivenlerinde buluşuyorlar.
  
Dinlemek için:
 
İndirmek için: mp3, 23.8 Mb.
 
24 Ağustos 2012 tarihinde Açık Radyo’da yayınlanmıştır.
 
Kentin Tozu’nun podcast servisine abone olmak için tıklayın.
 
***
 
Kentin belleğinde çok önemli biryere sahip olan  Haydarpaşa Garı’na gidiyoruz. Anadolu’nun İstanbul’a kapısı, birçok insanın İstanbul’a ayak bastığı ilk mekân, Yeşilçam filmlerinin vazgeçilmezi Haydarpaşa Garı da dönüşüme kurban edilmek üzere.
 
İstanbul'un Anadolu yakasında, Kadıköy'de bulunan Gar, 1908'de İstanbul - Bağdat Demiryolu hattının başlangıç istasyonu olarak inşa edilmiş ve devlet demiryollarının da ana istasyonu. II. Abdülhamit döneminde, 30 Mayıs 1906 tarihinde yapımına başlanmış olup, 19 Ağustos 1908 tarihinde hizmete girmiştir.
 
İstanbul’un en önemli kamusal alanlarından, bellek mekânlarından biri olan Haydarpaşa Garı aynı zamanda tarihsel ve doğal özellikleriyle de öne çıkan bir bölgede. İstanbul’un siluetinin de parçalarından. Bu proje ile kentin sembolik bir başka tarihi yapısı daha ticari fonksiyonlar yüklenerek otele dönüştürülüyor. Haydarpaşa gibi tarihi bir yapı,kentin hafızasından bir mekân, şimdi  ticarete kurban edilmek üzere. 
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Devlet Demiryolları arasında, 2007'de imzalanan protokolle hazırlıklarına başlanan Haydarpaşa Gar ve Liman Dönüşüm Projesi'nin plan tadilatı 25 Kasım 2011’de İBB Meclisi'nin onayından geçti. Plana göre; Haydarpaşa garı ve çevresinde bulunan tarihi yapılar turizm ve ticaret merkezi olacak. Projede son yapılan değişikliklere göre mevcut gar binasının giriş katı, demiryolu ulaşım hizmetleri vermeye devam edecek ancak üst katlardaki ofisler, müze, konser, sergi ve kültürel tesis ve konaklama olarak hizmet verecek. Projede 'konaklama' diye geçen yerler 'otel' olacak deniyor, Gar otele dönüştürülüyor. Alanın çeşitli yerlerine 4 adet dini tesis yapılacak. Bu tesislerin toplam alanı i yaklaşık 15 bin metrekare. İdari bölümlerin toplam alanı 7 bin metrekare ile sınırlandırıldı. Kültür, turizm ve konaklama için 30 bin metrekarelik alan ayrılırken, 5 adet ticaret alanı içinse 132 bin metrekarelik alan öngörüldü. 145 bin metrekarelik 3 adet başka bir yapıysa turizm ve ticaret merkezi olarak hizmet verecek.
 
Hepimizi ilgilendiren bir diğer konu, planda 'yolcu limanı' olarak gösterilen bölge, uluslararası turistik gezilerin yapıldığı kruvaziyer liman olduğunda halkın kullanımına tamamen kapatılacak. Kısaca, tüm projelerin vardığı son nokta olarak bu kentteki kamusal alanlarımızdan biri daha elimizden alınırken kamusal alanlar giderek daraltılmakta.
 
Birleşik Taşımacılık Sendikası, Koruma Kurulu'na Haydarpaşa Port ile ilgili olarak itiraz etti. İtiraz gerekçeleri şöyle: İşlevi, doğal ve tarihsel değerleriyle bağdaşmayan, şehircilik ilkelerine, ulusal ve evrensel koruma hukukuna açıkça aykırı. Korumacı yaklaşım yerine ticari yaklaşım dikkate alınarak turizm, konaklama ve ticaret vurgusunun öne çıkarıldığı, bazı parsellerde emsal yapılaşma oranının ucunun açık bırakıldığı görülüyor. Haydarpaşa Limanı kruvaziyer limana çevrilmektedir. Bu kapsamda bir yapılaşma ve limana yanaşacak gemiler Selimiye Kışlası ve Marmara Üniversitesi siluetinin görünmesini engelleyeceklerdir. Alanın yüzde 60'ının konaklamaya ayrılması, bu alanı oteller bölgesine çeviriyor.
 
Ve önemli 2 not: Haydarpaşa Garı 1 Şubat 2012 tarihinden itibaren şehirlerarası ulaşıma kapatılmıştır. Her gün özellikle mesai giriş çıkışlarında binlerce emekçinin kullandığı banliyö tren seferleri kademeli olarak ulaşıma kapatılıyor. Şubat 2013 itibariyle de Pendik-Haydarpaşa banliyö seferlerine tamamen kapatılacak. Hızlı tren çalışmalarının gerekçe gösterildiği kararla binlerce emekçiyi büyük bir mağduriyet bekliyor.
 
Her gün binlerce yolcuyu ağırlayan garın sessizliğe gömülmesini istemeyen aktivistler ise tarihi garı yalnız bırakmıyor. Kapanışından bu yana, haftalardır, 'Haydarpaşa garı yalnız kalmayacak' sloganıyla etkinlikler düzenleyen aktivistler, trensiz ve yolcusuz bir gar düşünemediklerini dile getiriyor. Haydarpaşa Platformu aktivistleri, her Perşembe ve Pazar günleri tarihi garın merdivenlerinde oturarak etkinlikler gerçekleştiriyor ve İstanbulluları da garlarına sahip çıkmaya bekliyorlar.
 
Son çağrıları şöyleydi: 
 
Paranın demokrasisi tarafından birer ikişer zaptedilerek elimizden alınan mahalleleri, kentsel mekânları, kamusal alanları ve son kertede tüketilecek koskocaman bir metaya dönüşecek kentin kendini geri kazanıp "Kent Hakkı"nı tesis etmek için, başta Taksim, Haydarpaşa, Galata olmak üzere tüm kamusal alanları, yıkım tehdidi altındaki mahalleleri, pikniklerle, şenliklerle, toplantılarla doldurmanın zamanıdır şimdi. Ve öyleyse her Perşembe saat 20.00 da Haydarpaşa Gar Merdivenlerinde buluşmanın tam zamanıdır şimdi. Ve öyleyse her Pazar Haydarpaşa Gar Merdivenlerinde buluşmanın tam zamanıdır şimdi!