Greta Thunberg, Sir David Attenborough ile buluşuyor

Çeviri
-
Aa
+
a
a
a

17 yaşındaki Greta Thunberg ve 94 yaşındaki Sir David Attenborough krizleri paylaşıyorlar. 

(Dagens Nyheter'de yayınlanan Björn Wiman'ın bu söyleşisi Nil Sarrafoğlu tarafından Açık Radyo için Türkçeleştirildi.)

Greta Thunberg'in Stockholm Kungsholmen'deki evinde sessizlik hakim. Tam bir yıl önce bugün denizde, Atlantik Okyanusu'nun ortasında bir katamaranın üzerindeydi. Şimdi okuldan eve yeni geldi. Labradoru Roxy kanepede uyuyor ve Golden retriever av köpeği Moses yerde uyuyakalmış. Greta'nın Sir David'in bilgisayar monitöründe görünmesini beklerken, mutfak masasının üzerine kenar parçalarını koyduğu bin parçalık bir yapboz serpiştirilmiş.

Bu sonbahar Nathan Grossman'ın uzun metrajlı filminin ana karakteri Greta. David, yakın zamanda Gezegenimizde Bir Yaşam kitabını ve filmini de yayınladı.

Filmin girişinde Sir David şöyle diyor:

“Doğal dünya yok oluyor. Kanıtlar her tarafımızda, benim hayatımda gerçekleşti. Bunu kendi gözlerimle gördüm. "

Hikaye, 11 yaşına bastığı 1937'de başlıyor.

O zaman: Dünya'nın vahşi yaşamı yüzde 66, atmosferde 280 ppm'lik bir karbondioksit seviyesi mevcuttu.

Ve şimdi? Dünya'nın yüzde 35'inde vahşi yaşam, atmosferde 415 ppm'lik bir karbondioksit seviyesi mevcut.

Tıpkı iklim değişikliği ve devam eden salgın gibi, biyolojik çeşitlilik kaybı, insanların neden olduğu büyük bir sürdürülebilirlik krizinin bir parçası.

Greta Thunberg iklim krizine David Attenborough filmleri ve belgeselleri sayesinde ilgi duymaya başladı.Foto: Roger Turesson

Bilgisayardan ses geliyor ve Greta’nın mutfağı hoparlörlerden gelen tanıdık bir sesle doluyor. Genellikle geniş savanların, renkli mercan resiflerinin ve güçlü hayvanların resimlerinin eşlik ettiği bir ses neşeyle şöyle diyor:

"Merhaba Greta!"

DN Kültür Başkanı Björn Wiman, sohbeti evden bağlantıyla yönetiyor.

Björn Wiman: "Sir David, salgın sırasında hayatınız nasıl gidiyor?"

David Attenborough: "O kadar da kötü değil. Bir bahçem olduğu için şanslıyım. Büyük bir bahçe değil, bir bahçe ve göleti var. Haftada bir yiyecek teslim alıyorum. Ve yapmam gereken çok şey var: Burada yazabiliyorum ve bir ekranda programları izlerken seslendirmelerimi kaydediyorum. Bu yüzden oldukça aktifim ... Aslında sekiz buçuk aydır evi terk etmedim, bu olağanüstü bir durum. Ama şikayet edemem. "

"Greta, Sir David'in yaptığı gibi filmler ve belgesellerin başından beri bu konuyla ilgilenmeni sağlayan şey olduğunu biliyorum."

Greta Thunberg: "Evet, bu doğru. İklim krizi ve çevre kriziyle tanışmam belgeselleri ve filmleri izleyerek oldu. Başlangıç ​​olarak gerçekleri bu şekilde öğrendim ve ilişkilendirdim. Benim için büyük bir göz açıcı oldu."

Bu konuşma aynı büyük krizin iki bölümü hakkında: İklim değişikliği ve dünya'daki diğer türlerin kitlesel yok oluşu. Benim izlenimim, iklim krizinin bazen orantısız bir yer kapladığı ve bu iki kriz arasındaki etkileşime çok az ilgi gösterildiğidir. Katılıyor musunuz?"

GT: “Bu krizler birbiriyle bağlantılı. Bir krizi diğeriyle iletişim kurmadan anlatamayız. Maalesef medya bugün öyle çalışıyor ki basit ve tıklanmaya değer manşetler istiyoruz. Bu, karmaşık sorunları açıklamayı zorlaştırabilir ve bu çok karmaşık bir konudur. Bilgiyi birbirine bağlamamız gerekiyor: Bu tek bir kriz değil, iki veya üç ayrı kriz değil. Bu, çok daha büyük bir sorunun belirtisidir.”

Greta Thunberg ve Sir David Attenborough DN Kültür Başkanı Björn Wiman’ın moderatörlüğünü yaptığı dijital sohbette. Foto: Roger Turesson

"Greta, bu konunun “doğa tarafı”na çok fazla odaklandığını ve insan uygarlığı ve insanlığın geleceği üzerindeki sonuçlarına çok az odaklandığını düşünüyor musun?"

GT: "Hayır, doğaya çok fazla odaklanıldığını düşünmüyorum. Bence doğaya çok az odaklanılıyor. "

DA: "Evet, bu doğru."

GT: "Bu krizin tüm yönlerine çok az odaklanılıyor."

"Bu, bu sorunun" çözüm tarafı" için de geçerli mi? Bazen "çözüm yeni teknolojik sistemlerde bulunabilir" veya "çözüm, yaşam tarzımızı değiştirmemizdir" diye duyuyorsunuz. "

DA: “Tek bir çözüm yok. Çok sayıda farklı çözüm var çünkü çok fazla sorun var. Balıkçılığın bir takım sorunları var, karbondioksit emisyonlarının farklı sorunları var, tarım arazilerini işleme şeklimiz gibi. Akaryakıt ve enerji endüstrilerinin kendi zorlukları var. Yani, "Doğru, hop, işte burada, sorunu çözdük! dememize izin veren tek bir mucizevi eylem yoktur! Öyle değil! Milyonlarca sorun var.”

GT: “Kesinlikle. Bazen, en iyi çözümün hangisi olduğunu tartışarak şu an sahip olduğumuz az zamanı da harcıyormuşuz gibi geliyor. "Bunu yapmamalıyız çünkü bu daha iyi." Sanki bir seçeneğimiz varmış gibi! Sanki ne yapmamız gerektiğine kendimiz karar verebiliriz ve sanki her şeyi düzeltecek sihirli bir çözüm varmış gibi. Bu ifadeden uzaklaşmalıyız, o fikri geride bırakmalıyız.”

DA: “Evet, katılıyorum. Ve günün sonunda, biliyorsunuz, bu büyük bir dünya. Yapabileceğimiz tek şey - sen, Greta, özellikle iyi olduğun şey - dünyanın dört bir yanındaki insanların sorunun ne olduğunu görmesini sağlamak. Israrcı olmalıyız ve 'bir şeyler yap, bir şeyler yap, bir şeyler yap' diyen çok sayıda demokratik ses olduğundan emin olmalıyız. O koroyu canlı tutmalıyız, yoksa iktidara sahip olanlar tepki vermez. Ancak tepki verdiklerinde bile, okyanusları veya atmosferi nasıl ele almamız gerektiği konusunda bir anlaşmaya varmak son derece zor.”

GT: “Evet. Tam olarak anlayamadığımız bu kadar karmaşık bir kriz için - çünkü her zaman farkında olmadığımız şeyler olacaktır - tüm uzmanları bir araya getirmeliyiz. Krizi bir kriz olarak ele alıp oradan birlikte çalışmalıyız. Birinin 'Yapmamız gereken bu.' demesi için tüm yanıtların bize ulaştırılmasını bekleyemeyiz. Bu sorunu çözecek. "Cevapları yol aldıkça bulmalıyız.”

”Her ikinizin de bir şekilde parçası olduğunuz iletişim endüstrisinde, 'kıyamet' felaketi mesajı ile sık sık bahsettiğim yapıcı ton arasındaki denge. Bu çelişkiyi nasıl görüyorsunuz? "

GT: "Bence gerçeği söylememiz gerekiyor. Gerçekle başa çıkacak kadar yetişkin olmalıyız. Ve gerçek bazı yönlerden oldukça korkutucu olabilir - ama aynı zamanda umut vericidir. Umut var. Ve resmin tamamını görmek için sadece gerçeği iletmeliyiz."

DA: ”Evet. Ve bunun bir gecede, bir yılda, hatta on yıl içinde olmasını bekleyemeyiz. Tüm sorunları çözeceğimizi yani. Ama şimdiden büyük değişiklikler mevcut ... On yıl önce rüzgar enerjisi ve güneş panellerine yatırım yapmanın tuhaf kabul edildiğini hatırlıyorum. Ama aslında oldu! Veganlık - sen bir vegansın Greta - Yani: Oldu! Yani değişiklikler oluyor, yeterli değiller ve yeterince dramatik değiller ama ... Hepimiz kendi çevremizde hareket ediyoruz, bu yüzden genelleme yapmak zor. Ancak çevremde şu anda sorunları anlayan çok daha fazla insanla, kendi hayatlarında ellerinden geleni yapan çok daha fazla sayıda insanla karşılaşıyorum."

Bild 1 av 2 David Attenborough altmış yıldır modern insanlara vahşi doğayı gösteriyor ve doğaya verdiğimiz zarar konusunda bizi uzun süredir uyarıyor. Resim, Gezegenimizde Bir Yaşam adlı yeni kitabından.

“İkiniz de dünyanın önde gelen politikacılarıyla, dünyanın dönüşümüne liderlik etmeye hazır olanlarla tanışma deneyimine sahipsiniz. İklim ve sürdürülebilirlik krizi hakkındaki genel bilgilerine dair izleniminiz nedir?"

DA: “Bunu söylemek benim için zor çünkü onlarla konuşan benim. Benimle konuşmuyorlar. Örneğin Başkan Obama ile konuşmak büyük bir ayrıcalık ve tanıştıklarım bana çok kibar davrandılar. Ancak bilgili olup olmadıklarını söyleyemem. Demek istediğim, doğru şeyleri söylüyorlar. "Evet, hemfikiriz" ve "Bir şeyler yapacağız" diyorlar. Ama onlar politikacı, filme alınırken hiçbir şey taahhüt etmeyecekler. En azından benim önümde bunu yapmadılar. Belki Greta'ya bir şey söylemişlerdir? "

GT: "Seninle aynı fikre sahibim ..."

Greta, İngiliz Parlamentosu'nda konuşurken, retorik bir soru kullandın. "Mikrofonum çalışıyor mu?" dedin. Neden bunu yaptın?"

GT: “Çünkü mesajın yerine ulaşmadığını hissediyorum. Aynı şeyi defalarca söylüyoruz ama kimse dinliyor gibi görünmüyor. Kimse bir şey yapmıyor. İşte bu yüzden retorik soruyu sordum, mikrofon çalışıyor mu, bizi gerçekten duyuyor musunuz? Çünkü bazen tamamen farklı bir dil konuşuyormuşuz gibi geliyor."

DA: “Kesinlikle. Ve bir şekilde, belki yapıyoruzdur. Çünkü kullandığımız dil direkt. Yönetim yolları söz konusu olduğunda demokrasi iki kötüden daha kabul edilenidir, ama yine de oldukça kötüdür. Demek istediğim, 60 milyon insanın belirli bir eylem üzerinde anlaşmasını nasıl sağlarsınız? Bu çok zor. Sanırım sizin ve benim söylediklerimizi çok iyi anlayan siyasi liderler var, ancak bunu nasıl başaracaklarını bilmiyorlar.”

GT: “Halk baskısı eksik. İnsanlar karşı karşıya olduğumuz krizden haberdar değiller ve krizi bir kriz olarak ele almıyoruz. Bu nedenle halk, siyasetçilere gerekli çözümlere destek vermek için gereken görüşü oluşturmuyor elbette. ”

DA: “Önümüzdeki yılın sonuna doğru Glasgow'daki BM COP26 İklim Değişikliği Konferansı için büyük umutlarım var. Yürütme gücünün olduğu yer burasıdır. Senin ve benim umduğumuzdan bir yıl sonra olduğu kadar geç olması korkunç. Bir yıl daha geçti, giderek daha acil hale geliyor. "

Greta Thunberg David Attenborough ile sohbette. Foto: Roger Turesson

Seçilmiş ABD Başkanı Joe Biden, kısa bir süre önce, iklim krizini bir kriz olarak ele almak üzere eski Dışişleri Bakanı John Kerry "iklim çarı" nı atadı. Bununla ilgili görüşleriniz nelerdir? "

DA: Bu iyi haber. Amerikan siyaseti hakkında pek bir şey bilmiyorum. Ama yine de, yaşasın! Ne olacağını göreceğiz."

GT: Henüz söylenecek pek bir şey yok, çünkü neye yol açacağını bilmiyoruz. Fazla zamanımız olmasa bile bekleyip ne olacağını görmemiz gerekecek sanırım. Tek yapabileceğimiz, her şeyin yoluna gireceğini ummak ve iktidardakiler üzerinde baskı kurmak. "

DA: “Ama sen, Greta, sesinle ve diğer gençlerin sesi ile seçmenleri etkiledin. Çok fazla destek görüyorsun ve bir demokraside siyaset seçmenlerin söylediklerini hesaba katmalı. Çok uzun soluklu bir çalışma şekli ama tek yolu bu.

“Krizle ilgili zamanla ilgili bir sorum var. Sir David, Greta'nın neslinden biri gibi "zaman tükeniyor" fikrinin acil olduğunu düşünüyor musunuz?”

DA: “On yıl sonra neler olduğunu kesinlikle göremeyeceğim. Ama bu beni daha az endişelendirmiyor. Bu konuya kişisel bir perspektiften bakmak, gerçekten onun doğasını ve ciddiyetini azımsamaktır. Bu küresel bir sorun ve evrensel bir sorundur ve bununla ilgili gerçeği söylemeliyiz. "

GT: “Kişisel bir mesele olmamalı ama maalesef günümüzde pek çok insan tarafından bu şekilde ele alınmaktadır. Geleceği düşünmeyen, kendinden başka kimseyi düşünmeyen insanlar tarafından. Bunun kendi yaşamları üzerinde ne gibi etkileri olacağını “sadece düşünen” insanlar. Ve tabii ki: Dengenin zaman ve yönünü dışlarsanız, o zaman şu anda yaptığımız gibi devam edebiliriz ve belki gelecekte sihirli bir çözüm olacaktır. Ama maalesef o kadar vaktimiz yok, sihirli bir çözüm bekleyemeyiz. Gelip gelmeyeceğini bilmiyoruz ve bu yüzden hemen harekete geçmeliyiz."

DA: Evet.

David Attenborough dağ gorilleri ile birlikte, 1979’da Rwanda’da BBC'nin ”Life on Earth” serisi çekimleri sırasında. Foto: John Sparks

“Kriz yaklaştıkça ve görmezden gelinmesi gittikçe imkansız hale geldikçe, insanların zaman açısını anlamasının değiştiğini düşünüyor musunuz? Kaliforniya veya Avustralya'daki yangınları düşünüyorum. Medeniyetin tehdit altında olduğunu bildiğimiz dünyadaki yerler - şimdi. Kriz toplumdaki ayrıcalıklı gruplara ulaştığında insanlar farklı tepki verecek mi? "

DA: "Öyle düşünebilirsiniz. Ancak dikkat çekici olan şey şu ki, Avustralya ve Kaliforniya yangınları söz konusu olduğunda ... oradaki insanlar krizin pek farkına varmamış gibi görünüyor. Etkilenmekle krizi anlamak ve harekete geçmek arasında çok zayıf bir bağlantı var gibi görünüyor. "

GT: “Evet, gerçekten. Avustralya'daki insanlar yangınlardan sonra davranışlarını değiştirmek için hiçbir şey yapmadı. Kaliforniya'daki insanlar davranışlarını değiştirmedi. Yani, tabii ki, orada doğal veya bariz bir bağlantı yok. Gerekli olan başka bir şey. Krizle başa çıkma ve görme şeklimizin bu olduğunu düşünüyorum.

Greta, eşitlik veya iklim adaleti yönünden bahsettin. Kriz hakkında konuşurken, görüyoruz ki; bu senin için önemli bir kavram. Bana bunun ne olduğu ve ne demek istediğin hakkında biraz daha bilgi verebilir misin? "

GT: “Evet. İklim adaleti, herkes için eşit derecede iyi olan yaşam koşullarını sağlamakla ilgili. Gezegenin sunduğu şeylere eşit erişim diyebilirsiniz. Ve iklim adaletine odaklanmadan bu krizi çözemeyeceğiz. İklim adaleti, Paris Anlaşması'nın tam merkezinde yer almaktadır. Ülkelerin farklı kaynaklarını ve tarihlerini ve ayrıca farklı nesillerin koşullarını hesaba katmazsak, o zaman bunu çözemeyeceğiz.”

DA: "Buradaki bariz örnek, gelişmiş dünyanın gelişmemiş dünyadan ekonomik anlamda aldığı her şeydir. Bu konuyla ilgili bir soruşturma şu anda Birleşik Krallık'ta devam ediyor ve önde gelen ekonomi profesörü Partha Dasgupta tarafından yönetiliyor. Farklı çevresel değerleri 'fiyatlandırmanın' bir yolunu bulmaya çalışıyorlar. Sonuçlarını görmek için can atıyorum. "

Bazıları, korona salgınının, içinde bulunduğumuz tehlikenin farkına varmamız ve yaşam tarzımızı değiştirmemiz için eşsiz bir fırsat olduğunu söylüyor. Buna katılıyor musun?"

GT: “Bir salgının bir fırsat olarak görülmemesi gerektiğini söylemeye gerek yok. Bu bir trajedi, başka bir şey değil. Ama kaçınılmaz olarak bundan bir şekilde kurtulmamız gerekecek ve hangi kapıyı açacağımızı - nasıl ilerlemek istediğimizi - seçmemiz gerekecek. Ben buna fırsat demezdim ama bu bizim yapmamız gereken bir seçim.”

DA: “Tamamen katılıyorum. Şimdi bir aşı yakında geliyor gibi görünüyor ve bu gerçekleştiğinde soru, Tamam o zaman. Daha önce yaptığımız şeye geri dönelim mi? Umarım değildir, abartılı yaşadığımızı düşünüyorum. Ama böyle bir değişiklik için kanun yapmak çok zor, bu insanların iradesi ile ilgili. Belki şimdi tercih ettiğimiz bir yaşam biçimini bulduk? Göreceğiz bakalım.”

“İklimin ve sürdürülebilirlik krizinin ciddiyetinin farkında olmamayı hiç dilediniz mi? Pek çok insan gibi acil durumun farkında olmadan bir hayat yaşadığınızı?"

DA: “Seçeneğiniz yok. Bu şeylerin gerçekleştiğini görüyorsanız ve benim içinde bulunduğum "iş" içindeyseniz, tabii ki yapmalısınız ... Yani, bir şey yapmaktan veya bir şey söylemekten muhtemelen kaçınamam. Bunu bir süredir söylüyorum, bilim şimdi olduğu kadar net olmadan önce bile söyledim. Ancak hala temel gerçekler hakkında tartışan insanlar var."

Onlara ne diyorsun?

DA: “Greta'nın her zaman defalarca söylediği: Araştırmalara bakın! Gerçeklere bakın. Bu karmaşık sorunu kendi kişisel deneyiminiz bağlamında anlamayı bekleyemezsiniz. Dışarı çıkın ve biraz bunu ve biraz şunu deneyimleyin. Bilime bakmalısınız. Çok sayıda gerçek ve deneyimi hesaba katar ve ilkeleri çıkarır, bilimin yaptığı budur. Ve bunun oldukça başarılı olduğunu düşünüyorum.”

Greta, seninle ilgili filmde bir noktada şöyle diyorsun; "Bu benim için çok fazla sorumluluk." O anda bu bir duygu muydu yoksa hala böyle mi hissediyorsun? "

GT: “Bence bütün aktivistler böyle düşünüyor. Bunu yapmak istemiyoruz. Daha önce, habersiz kalmayı dileyip dilemediğimizi sordunuz: Hayır, dilemiyoruz. Ama krizin olmamasını diliyoruz. Ve daha fazla insanın dahil olmasını diliyoruz, böylece her bireye daha az sorumluluk düşecek. Ve özellikle çocuklara.”

 

Küresel CO₂ emisyonlarının sıfıra ulaşması için gereken hız budur

1,5 dereceden fazla ısıtmadan kaçınma hedefine ulaşma şansı% 67'dir.

CO2 bütçesi şunları içermez:

● Donmuş buzun erimesi gibi doğanın kendi geribildirim döngülerinin çoğu.

● Hava temizlendiğinde açığa çıkacak olan hava kirliliğiyle gizlenen ısıtma.

● CO2 dışındaki sera gazı emisyonları.

Birkaç ülke ve bölge, “net sıfır emisyon” a ulaşmak için hedefler oluşturmuştur, ancak tanımlar değişiklik göstermektedir. Genellikle emisyonların bir kısmı bu hedeflerin dışında tutulur. İsveç iklim hedefleri, uluslararası havacılık ve deniz taşımacılığından kaynaklanan emisyonların yanı sıra yurtdışında üretilen malların tüketimini de kapsamamaktadır. İsveç’in “iklim tarafsızlığı” emisyonların en az % 85 oranında azaltılması gerektiği anlamına geliyor. Plan, CO2'yi atmosferden çıkarmak için teknolojik yöntemler kullanmak gibi kalan % 15'in telafi edilmesidir. Bugün bu teknolojiler gerekli ölçekte mevcut değil.

Paris Anlaşması, kalan CO2 bütçesinin farklı ülkelerin koşullarına ve tarihsel emisyonlara göre adil bir şekilde dağıtılması gerektiğini söylüyor. Daha zengin ülkeler, bu geçişte başı çekmelidir.

Kaynak: Zeke Hausfather, IPCC SR1,5, diyagram 2,2'ye dayanmaktadır.