Spor Gündemi'nde Burcu Biçer, bugün başlayacak olan 2024 Paris Olimpiyat Oyunları hakkındaki son gelişmelere değiniyor.
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları açılış töreniyle bugün 20:30’da başlıyor. Son açıklanan listeye göre, Türkiye, 18 spor dalında 102 sporcuyla oyunlarda yer alacak. Kafilede 2012 Londra Olimpiyatları'ndan sonra ikinci kez kadın sayısı erkek sporculardan fazla olacak.
Paris 2024’ün 26 Temmuz Cuma günkü açılış seremonisinde Türkiye bayrağını taşıyacak isimlerin, Tokyo’da okçulukta altın madalya kazanan 25 yaşındaki Mete Gazoz ve boksta Olimpiyat altınına ulaşan 26 yaşındaki Busenaz Sürmeneli olacağı açıklandı. Bir diğer yandan Fransız organizatörler, 10 binden fazla atletin 6 kilometrelik nehir boyunca, görsel bir şölen içinde geçidi tamamlamasını planlıyor.
26 Temmuz tarihinden 11 Ağustos'a kadar sürecek olan Paris Yaz Olimpiyatları, 10 bin 500 atletin katılımı ve 329 farkı müsabaka ile gerçekleşecek.
Türkiye'nin bugüne kadar toplam 104 Olimpiyat madalyasının 66'sı güreş müsabakalarında alındı. Tokyo'da düzenlenen 32. Yaz Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye, ikisi altın, ikisi gümüş ve dokuzu bronz olmak üzere toplam 13 madalya kazanmıştı. Tokyo'da ise madalya sıralamasını 35. olarak bitiren Türkiye’nin Olimpiyatlar tarihinde kazandığı madalyalar; atletizm, boks, güreş, halter, judo, tekvando ve okçuluk branşlarından geldi.
Fransız hükümeti, oyunların güvenliği için yaklaşık 20 bin asker ve 40 binden fazla polis memuru görevlendirdi. Ayrıca, diğer ülkelerden yaklaşık 2 bin asker ve polis de bu büyük güvenlik operasyonuna destek verecek. Oyunlarda yer alacak kafileler, gönüllüler ve sağlık personelinin yanı sıra Olimpiyat Köyü’ne yakın yaşayanları da kapsayan yaklaşık bir milyon kişi güvenlik taramasından geçiriliyor.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve Belarus’un da işgale desteği nedeniyle ne Rusya'nın, ne de Belarus’un Olimpiyatlara katılımına izin verilecek. Ancak bu ülkelerden sporcular, tarafsız sporcular olarak müsabakalarda yer alabilecekler. Bu iki ülkeden atletler, açılış törenine ise katılamayacaklar; eğer ki müsabakaları kazanırlarsa da milli marşları çalınmayacak veya ulusal bayrakları göndere çekilmeyecek.
Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, İsrail’in katılımıyla ilgili Olimpiyat Komitesi’ni hedef aldı. Lavrov, Gazze Savaşı nedeniyle İsrail’in yasaklanması gerektiğini savunuyordu. Olimpiyat Komitesi Başkanı Thomas Bach ise bu ve benzeri talepleri reddetti ve İsrail’in katılımını onayladı. Filistin Olimpiyat Komitesi Başkanı Jibril Rajoub, İsrail'in Olimpiyat oyunlarında yer almasına tepki gösterdi ve, "Faşist, ırkçı ve Nazi işgalcinin, Filistin halkına yönelik sürdürdüğü suçları dünyanın idrak etmesini istiyoruz. Güney Afrika'da 1980'li yıllarda yaşananlar, İsrail'in yaptıklarıyla kıyaslandığında medeni görülecek. Dünya da çok iyi biliyor ki uluslararası barışa ve bölgenin istikrarına yönelik en büyük tehdit, İsrail'in Filistin topraklarındaki işgali bitirmek ve Filistin halkının haklarını vermek istememesiyle bağlantılıdır," açıklamasında bulundu.
Ürdün'ün başkenti Amman'dan Paris'e gelen Filistinli sporcuları, Filistin destekçileri ile ulusal ve uluslararası basın mensupları karşıladı. Delegasyonu karşılamaya gelen destekçiler, omuzlarına ve boyunlarına Filistin kefiyesi takarken, bazıları da 'İsrail işgalini boykot et' ve 'Filistin özgür olmadıkça kimse özgür değil' yazılı tişörtler giydi.
Paris 2024 Olimpiyatları'nda Filistin'i temsil edecek ikisi kadın sekiz sporcu ise şöyle; Wasim Abusal (boks), Yazan Al Bawwab (yüzme), Layla Almasri (atletizm), Fares Barawi (judo), Mohammed Dwedar (atletizm), Antonio Jorge Salhe (atıcılık), Rose Valeria Tarazi (yüzme) ve Omar Yaser Ismail (tekvando).
Öte yandan, 450’den fazla ulusal düzeydeki sporcunun savaş sırasında hayatını kaybettiği kayıtlara geçti.
Cem Pekdoğru’nun Kapsül’de konuyla ilgili olarak, “Her ne kadar IOC bu görüşe katılmasa da Olimpik ateşkesi ihlal eden ülkeler, Rusya ve Belarus’dan ibaret değil. Henüz birkaç gün önce Yemen’e hava saldırısında bulunarak, Ortadoğu’daki tehdidini Filistin topraklarının dışına taşıyan İsrail’in Paris 2024’te temsil edilmesi yaygın biçimde protesto ediliyor - Bugün oynanacak İsrail - Mali maçında, aktivistlerin protestolarına karşı bin polisin hazır bulunacağı bildirildi. Tüm bu eleştiriler karşısında IOC Başkanı Thomas Bach, “Apolitik olmadan da politik tarafsızlığımızı koruyabiliriz,” diyerek kararlarını savunmaya ve Birleşmiş Milletler’in resmî olarak tanımadığı Filistin devletini ve Millî Olimpiyat Komitesi'ni tanımakla böbürlenmeye devam ediyor,” sözlerini içeren bir makale kaleme aldı.
Eşit bir Olimpiyat mı?
Paris 2024, toplumsal cinsiyet açısından eşit olacağı iddiasıyla yola devam ediyor. Kadın - erkek eşitliğinin yanı sıra, LGBTİ+ sporcuların temsili bakımından da katılımın dikkat çektiği bir Olimpiyat olacak. Spor sahalarındaki LGBTİ+ mevcudiyetini takip eden OutSports.com’un haberine göre, Paris 2024 katılımcıları arasında bugüne kadar açılmış - cinsel kimliğini açıklamış - 155 LGBTİ+ sporcu var. OutSports kurucularından Cyd Zeigler, Tokyo 2020’de nihai sayının 186’ya ulaştığını ancak listeyi yayınladıkları ilk tarihte 120 sporcuyla başladıklarını hatırlatıyor.
Olimpiyatlar'da 400 metre bayrak yarışında Fransa'yı temsil edecek olan Sounkamba Sylla, ülkenin laiklik prensipleri sebebiyle açılış törenine başörtüsüyle katılamayacak. Sylla, geçtiğimiz hafta sonu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Kendi ülkende düzenlenen Olimpiyatlar'a seçiliyorsun ama başörtüsü taktığın için açılış törenine katılamıyorsun," ifadesinde bulundu.
Paris 2024'de Türkiye adına Mete Gazoz, 4 Ağustos'ta bireysel erkeklerde Olimpiyat şampiyonluğu unvanını korumaya çalışacak. Türkiye Okçuluk Milli Takımı, 29 Temmuz Pazartesi günü madalya için ok atacak. A Milli Voleybol Takımı da aynı tarihte sahaya çıkarken, A Milli Jimnastik Takımı 27 Temmuz Cumartesi 21:00'de ve Boks Takımı'ndan Busenaz Sürmeneli ve Buse Naz Çakıroğlu ile 1 Ağustos Perşembe günü ringe olacaklar.
Diğer müsabakalar için bu sayfaya göz atabilirsiniz.