Dünyanın tüm işçileri, spor yapın!

-
Aa
+
a
a
a

Spor Gündemi'nde Burcu Biçer, 1 Mayıs İşçi Bayramı yaklaşırken, spor dünyasında işçiler tarafından kurulmuş kulüplere ve işçi olimpiyatlarına değiniyor.

""
Dünyanın tüm işçileri, spor yapın!
 

Dünyanın tüm işçileri, spor yapın!

podcast servisi: iTunes / RSS

Voleybol: Doğu'nun Cadıları

Voleybol, II. Dünya Savaşı’ndan sonra sadece Japonya’da değil, dünya çapında popülerlik kazanıyordu. Uluslararası Voleybol Birliği, 1947’de kurulmuş ve Dünya Şampiyonaları ilk kez 1949’da erkekler, 1951’de kadınlar için yapılmıştı. 1959’da, Uluslararası Olimpiyat Komitesi, erkek voleybolunun Olimpik bir spor olmasına karar verdi. Bu nedenle 1960’ta Japonya ilk kez o yıl Brezilya’da düzenlenen Dünya Voleybol Şampiyonası’na hem erkek, hem de kadın takımını gönderdi. Japonya Erkek Takımı, sekizinci sırayı alırken, Kadın Takımı ise beklenmedik bir şekilde ikinci oldu.



Japonya Kadın Takımı, bir milli takım olmaktan ziyade, aslında bir Japon tekstil üreticisi olan Nichibo’nun kurumsal bir takımıydı. Ekip üyeleri, şirketin Kaizuka kentindeki tekstil fabrikasında işçi olarak çalışırken bir araya geldi ve fabrikanın spor salonunda antrenman yaptı. Nichibo, daha sonra takımı 1961’de bir Avrupa turuna göndermeye karar verdi ve burada üst üste 24 maç oynadılar ve hepsini kazandılar.

1961- 1962’deki Avrupa zaferleri sırasında, takıma Avrupa medyası tarafından 'Doğu’nun Cadıları’ (Tōyō no Majo) takma adı verildi. Bu, oyunlarının hilesi ve büyüsüne bir göndermeydi çünkü ‘kadınlar tarafından elde edilen herhangi bir spor başarısı, büyü, sihir gibi olağanüstü şeyler olmadan mümkün olamazdı’.



‘Doğu’nun Cadıları’, Çikako Urano’nun 1968’de yarattığı, takımın hikayesini anlatan Attack No.1 manga ve anime serisine ilham verdi. 2021’de Fransız Belgeselci Julien Faraut, ‘Doğu’nun Cadıları’nın belgeselini yaptı.

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz. 

Uluslararası İşçi Olimpiyatları

İşçi Olimpiyatları, üst sosyal sınıflara ve ayrıcalıklı kişilere yönelik olduğu için eleştirilen Olimpiyat Oyunları’na karşı bir denge unsuru olarak yaratıldı. Uluslararası işçi sporları hareketi, aristokrat liderliğin hakim olduğu bir Olimpiyat hareketinde gerçek Olimpiyat ruhunun elde edilebileceğine inanmıyordu. Uluslararası İşçi Olimpiyatları, 1925 ile 1937 yılları arasında Sosyalist İşçi Sporları Enternasyonali (SASI) tarafından düzenlenen uluslararası bir spor etkinliğiydi .

Çekoslovakya’da işçi spor hareketi, iki savaş arası dönemde 200 bin üyeye ulaştı. Çekoslovak İşçileri Jimnastik Derneği (DTJ), 1921, 1927 ve 1934 yıllarında Prag’da kitlesel işçi olimpiyatları düzenledi. Bu etkinliklere ortalama günde 35 bin izleyici katılıyordu.

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.