Haftanın kitabı 'Aşkımız Eski Bir Roman: Aslında bir öykü!

-
Aa
+
a
a
a

Her bir öykünün 'tema'sı, ilk cümlelerinde verilmiş; bize kalan, Başkomser Nevzat'ın işin içinden nasıl çıkacağı...

Fotoğraf: YKY

Ahmet Ümit'in yeni kitabı "Aşkımız Eski Bir Roman", adıyla yanıltmasın, bir öykü derlemesi aslında! Merkezinde Ahmet Ümit'in ünlü karakteri Başkomser Nevzat'ın yer aldığı üç öykü okuyoruz. Her bir öykünün 'tema'sı, ilk cümlelerinde verilmiş; bize kalan, Başkomser Nevzat'ın işin içinden nasıl çıkacağı...

Kitaba da adını veren ilk öykünün ilk cümleleri şöyle örneğin: "Bazı vakalarda katilin kim olduğunun hiçbir önemi yoktur, cinayet silahı kimin elinde olursa olsun, kurbanı öldüren, aslında kendi tutkusudur. Tutkularının esiri olanların zihinleri sadece bir hedefe kilitlenmiştir; arzularını hayata geçirmek. O andaki tek amaçları budur, geriye kalanlar teferruattan başka bir şey değildir. Elbette bunun için kimse suçlayamaz onları ama tutkularını gerçekleştirirken başkalarını da işin içine katınca yaşanacaklar bir trajedi halini alabilir. En eğlenceli oyunlar büyük sıkıntılara, en zevkli anlar kanlı gerçeklere dönüşebilir." İşte 'tema'sı bu cümlelerle verilen ilk öykü, Pera Palas'ta işlenen bir cinayeti anlatıyor. Pera Palas'ın atmosferine 'uygun' bir muammanın, Agatha Christie kılığındaki bir katilin peşine düşüyor Başkomser Nevzat ve ekibi.

"Overlokçu Kız" isimli ikinci öykünün ilk cümleleri ise şöyle: "Faili meçhul bir cinayeti ancak resmin tümünü göz önünde bulundurarak çözebilirsiniz, kaçırdığınız en küçük bir detay, masum birinin yıllarca hapis yatmasına neden olabilir." Her bir öykünün bir anlamda özeti niteliğindeki bu ilk cümleleri, polisiyeye ilişkin aforizmalar olarak da okumak mümkün. Üçüncü öykünün başlangıcında da şu cümleleri okuyoruz mesela: "Cinayet soruşturması sadece bir katili bulma faaliyeti değildir. Sayıları kişilerden, işlemleri olaylardan oluşan karmaşık bir matematik problemini çözmek de değildir. Doğrudan insanı anlama uğraşı, yaşamak için doğru yöntemi bulma çabasıdır."

Ahmet Ümit'in bir süredir, Bergama ile ilgili bir tarihi roman üzerinde çalıştığını biliyoruz. Geçtiğimiz yıl başında, yeni bir Başkomser Nevzat romanı olan “Kırlangıç Çığlığı”nın da yayımlanmasıyla birlikte 'sıranın' bu tarihi romanda olduğunu düşünmüştük. "Aşkımız Eski Bir Roman", bu anlamda şaşırtıcı ama bir taraftan da Başkomser Nevzat kendisini daha fazla özletmemiş oldu. Yine de, Başkomser Nevzat'la yine bir romanda karşılaşmayı tercih ederdim. Ahmet Ümit'in Başkomser Nevzat polisiyeleri gibi, merkezinde hep aynı karakterin yer aldığı seri polisiyelerin takipçileri, bir süre sonra, romandaki olayların yanı sıra ve hatta kimi zaman bu olaylardan daha çok karakterlerin hayatlarındaki değişimleri merak ederek okuyor. Henning Mankell'in Kurt Wallander polisiyeleri örneğin; 10 kitaplık seri boyunca, 10 yıl birlikte yaşlandık diyebiliriz. Simenon'un Komiser Maigret karakteri için de böylesi bir süreçten söz edebiliriz rahatlıkla. Başkomser Nevzat'ı, Evgenia ile olan ilişkisini, Ali ve Zeynep komiserlerin gelgitlerini de biraz bu gözle okuyoruz. Bir roman, her zaman için daha ayrıntılı bir perspektif sunuyor hiç kuşkusuz.

AŞKIMIZ ESKİ BİR ROMAN

Ahmet Ümit

YKY, 2019, 223 s.

Not: “Aşkımız Eski Bir Roman” kitabıyla birlikte Ahmet Ümit'in kitapları artık Yapı Kredi Yayınları arasında çıkıyor. Yayınevi değişikliği, yeni projelerin de habercisi niteliğindedir her zaman. Nitekim, bu 'transfer' haberinin ilk duyulduğu günlerde, yayınevinden şöyle bir açıklama yapılmıştı: "Bütün kitapları yakın bir dönemde Yapı Kredi Yayınları tarafından basılacak olan Ümit’in yeni eseri ‘Aşkımız Eski Bir Roman’ Eylül ayının 3. haftası okurlarla buluşacak. ‘Bir Başkomser Nevzat Kitabı’ olan ‘Aşkımız Eski Bir Roman’da ünlü kahramanımız heyecan verici serüvenleriyle İstanbul sokaklarına geri dönüyor. ‘Aşkımız Eski Bir Roman’ ile başlayacak olan bu edebiyat şöleni Ahmet Ümit’in yetişkinler için hazırladığı masal kitabı ve ardından yayımlanacak yeni romanıyla devam edecek."