Yedikule Suriçi Bostanları’nın parka dönüştürülmek üzere, Fatih Belediyesi ve İBB tarafından, verimli topraklarının üzerine moloz dökülerek, buldozerlerle tahrip edildi. Hemen ardından, bostanları korumak amacıyla bir girisim kuruldu. http://yedikulebostanlari.tumblr.com/
Açık Dergi’de, 17 Temmz akşamı Yedikule Bostanları’nndaki iftardan ve sonrasında yapılan forumdan ses kayıtları aktardık:
İndirmek için: mp3, 18.6 Mb.
16 Temmuz 2013 tarihinde Açık Radyo’da Açık Dergi programında yayınlanmıştır.
Açık Dergi Söyleşileri’nin podcast servisine ulaşmak için tklayın.
Geçen hafta Kentin Tozu'nun gündemi de Yedikule Bostanları'ydı. konuyla ilgili olarak Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyesi ve ICOMOS Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi Türkiye Milli Komitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. İclal Dinçer’e başvurduk. Ardından ekmek teknesi bostan olanların itirazlarına kulak verdik ve karşılaştıkları şiddeti ilk ağızdan dinledik. Daha sonra hukuk dışı uygulamaları ve baskı ve tehdit mekanizmaları ile Fatih Belediyesi mağdurlarını dinledik. İstanbul Barosu avukatlarından Meral Umut Akarçay’ın konuyla ilgili görüş ve tavsiyelerine de kulak verdik. Dinleyin:
Geçen hafta Metropolitika’da Korhan Gümüş ve Aysim Türkmen Yedikule Bostanları’nı ele almışlardı. Dinleyin:
Yedikule Bostanları'na dozerlerin girdiği günün hemen ardından, 9 Temmuz’da Açık Dergi’de Yedikule Bostanları Girişimi’nden Suna Kafadar’la konuşmuştuk. Dinleyin:
Daha sonra Açık Dergi'de, 11 Temmuz Perşembe günü Yedikule Bostanı’nda işçi olarak çalışan Rıza Koçer’ le bir söyleşi yayınladık. Dinleyin:
12 Temmuz tarihli Tohumdan Hasada Ekolojik Yaşam programında da tarihçi Necdet Sakaoğlu’yla, Osmanlı döneminde İstanbul’un bostanlarını, işlevini ve önemini konuştuk. Ayrıca Yedikule Bostanları’yla ilgili süreci takip eden tarihçiler grubundan, Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nden Doç. Dr. Çiğdem Kafesçioğlu ve yazar Suna Kafadar stüdyoda konuğumuzdu. Dinleyin: