Putin'den ABD'ye füze resti

Dünya Basınından
-
Aa
+
a
a
a

BBC TurkishParlamentoda federasyon başkanı sıfatıyla son kez yaptığını söylediği konuşmasında Putin, Avrupa'da konvansiyonel silahların sınırlanmasını öngören anlaşmaya ilişkin yükümlülüklerini askıya alacaklarını açıkladı.

Rusya'nın anlaşmayı imzaladığını ancak NATO ülkelerinin aynı tutumu izlemediğini belirten Putin, Rusya'nın anlaşmanın öngördüğü şekilde Batı'daki güçlerini geri çektiğini ancak ABD'nin şimdi bölgede yeni savunma sistemleri konuşlandırmaya çalıştığını söyledi.

Rusya'nın itirazlarına çözüm bulunmaması durumunda Moskova'nın anlaşmadan tamamen çekilmeyi gündemine alacağını ifade eden Putin, şunları kaydetti:

''NATO ülkeleri sınırlarımızda askeri üsler inşa ediyor. Çek Cumhuriyeti ve Polonya'ya füze kalkanı sistemleri yerleştirmeyi planlıyor. Bu bağlamda tüm ülkeler bu anlaşmayı onaylayıp uygulamaya koyuncaya dek, anlaşmanın uygulanmasına moratoryum ilan etmenin uygun olacağını göz önünde bulunduruyorum.''

NATO ülkelerinin anlaşmaların şartlarını çeşitli bahanelerle uygulamaktan kaçındıkları sırada Rusya'nın kendi sınırları içindeki silahlı kuvvetlerin sevkıyatını sınırlandırmasının 'tarihi bir hata' olduğunu belirten Putin, "Birinin bu bağlamda ABD'yi, örneğin sınırları içinde askerlerinin yerini değiştirme konusunda sınırladığını düşünmek bile zor" dedi.

Putin'in açıklamaları NATO'yu harekete geçirdi.

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Oslo'da yapılacak NATO-Rusya toplantısında Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un bu sözlere açıklık getirmesini isteyeceklerini açıkladı.

'Demokrasi adına içişlerimize karışılıyor'

Putin ulusa sesleniş konuşmasında 'demokrasiyi yaymak' adına, yabancı kaynakların Rusya'nın içişlerine karıştıklarını söyledi.

Vladimir Putin
Putin, aşırı akımlara karşı daha sert yasa çıkarılmasını istiyor

Putin, Rusya parlamentosunda, eski Cumhurbaşkanı Boris Yeltsin için yapılan bir dakikalık saygı duruşundan sonra 'yabancı güçleri' eleştiren bir konuşma yaptı.

"Doğrudan içişlerimize karışmak için Rusya'ya yabancı kaynak akışı artarak sürmektedir" diyen Vladimir Putin, bazı insanların çokuluslu Rusya'da, etnik ve dini gruplar arasında nefret yaratmak için en çirkin yöntemlere başvurmaktan kaçınmadığını savundu.

Rusya federasyonu başkanı emekliliğinden önce sonuncu olması olası 'ulusa sesleniş konuşması'nda'aşırı eğilimli gruplarla mücadele için daha sert yasalar çıkarılması gerektiğini de vurguladı.

Vladimir Putin suçladığı 'yabancı güçler'i isim vererek açıklamadı ama ajanslar, son dönemlerde Rusya'daki 'demokrasiyi geliştirme amaçlı' örgütlere ABD'nin mali destek vermesine tepkiler geldiğini anımsatıyor.

Rus yetkililer bu tür desteklerin, son yıllarda komşu Gürcistan ve Ukrayna'da görüldüğü gibi, yaygın kitle eylemleriyle işbaşına Batı yanlısı liderlerin geçmesine yol açtığını savunuyor.

Rusya lideri Putin ülkesinin petrol gelirleri sayesinde hızla gelişen bir ekonomiye sahip olduğunu vurguladığı konuşmasında, kendi yönetimi altında Rusların zenginleştiğini kaydetti.