Merhaba kâinat!
Genişletilmiş Bush doktrininin dünya âleme ilanının ikinci gününde, terörle umumî mücadele konusunda menfi ve müspet yönde reaksiyonlar birbirini kovaladı. Birkaç gün önce kendilerini birdenbire ‘şer ekseni’ üzerinde buluveren Irak, İran ve Kuzey Kore bu işten hiç hoşlanmadıklarını açıklamakta gecikmediler. İran Dinî Lideri Ali Hamaney, Bush’un kana susamış bir adamın üslubuna sahip olduğunu belirtip büyük şeytanın nefret ve öfkesini çekmekten gurur duyduğunu söyledi. Kuzey Kore medyasında “boşboğaz tehditlere” pabuç bırakılmayacağı ifade edildi. Ortadoğu’da da Bush’un Filistin-İsrail çatışmasından bahis açmaması sukut-u hayal yarattı. Aynı şekilde, konuşmada kendilerine tek kelimeyle bile atıfta bulunulmayan ‘müttefikler’ de sinirlendiler. Mesela Almanya, yeni kutsanan Amerikan Sezar’ından dem vururken Fransa’da “gezegeni zapturapt alma hakkından tereddüt duymayan bir ‘Şerif’” tanımlaması yapıldı. Avrupa’dan çıkan en ciddi istisna her zamanki gibi Britanya oldu ve Bush’un “diğer ülkelerle ilgili olarak kaygısını kaydetmesini külliyen haklı” buldu. Bu sefer yalpalamadı Britanya. ABD Savunma Bakanı Rumsfeld de işin boyutunun her türlü tahminin fevkınde olduğunu belirterek ABD’nin “bilinmeyen, belirsiz, görülmeyen ve beklenmeyen”e karşı müteyakkız durumda olması gerektiğini söyledi. Bunun keyfiyetini de 2003 malî yılı için 379 milyar dolar olarak tespit etti.
Genişletilmiş Bush doktrini muvacehesinde: Washington’da en azından kâinatın tefrikası yazarlarının haberdar olmadığı bir anlaşma üzerine Türk tanklarının Bağdat’a gireceği Iraklılar’ın da kurtarıcılarına kucak açacaklarına dair bahse girildi. Bunu da New York Times’ın yönetime yakınlığıyla tanınan yazarı William Safire yazdı. Afganistan’da Gardez kentinin valisi sırra kadem bastı. Çünkü, ‘kalıcı özgürlüğe’ kavuşmuş olmasına rağmen huzuru tam manasıyla kucaklayamayan Afganistan’da serâpâ silahlı Peştu aşiretleri arasındaki çatışmalar 60 kadar insanın telef olmasına yol açtı. Çatışmalar sırasında Gardez valisine bağlı kuvvetler ile kıdemli savaş ağalarından Seyfullah’ın askerleri arasındaki çatışma sırasında Vali Paşa Han Zadran kentten kaçtı. Kentin kimin elinde olduğu meçhul. 1982 yılında Sabra ve Şatila’da 800 ila 2 bin arasında sivil Filistinli’nin öldürülmesiyle ilgili olarak yargılanması istenen İsrail Başbakanı Şaron, o günlerde Yaser Arafat’ı da (ilke olarak) ortadan kaldırmadığı için hayıflandı. Bu arada, Birleşmiş Milletler de ilke olarak ve çok acil olarak 117 milyon dolarlık yardım yapılmazsa İsrail ablukası yüzünden feci durumda olan 200 binden fazla Filistin ailesinin (yani, 1 milyona yakın insanın) daha da korkunç bir duruma düşeceğini duyurdu.
MAKAS ARTIĞI:
Radyo altın günlerini yeniden yaşamaya başladı. Britanya’da yapılan bir araştırma, her 10 kişiden dokuzunun giderek artan sürelerle radyo dinlediğini ortaya koydu.
Gösterici başına 1.333333333333333333333..... polis memurunun düştüğü ve polislerin de 1845’ten kalma ‘Külah ve Maske Yasağı’nı uyguladığı New York’ta Dünya Ekonomik Forumu sükûnet içinde başladı. Zenginler Kulübü Toplantısı olarak eleştirilen Dünya Ekonomik Forumu’na paralel ve onun karşıtı olan Dünya Sosyal Forumu da Brezilya’nın Porto Alegre kentinde, yaklaşık 70 bin kişinin (geçen yılın yaklaşık 6 katı) katılımıyla sükûnet içinde başladı. “Başka Bir Dünya Mümkündür” sloganıyla açılan forumda Enron ve Arjantin’in iflaslarının da bu sloganı çok kayda değer hale getirdiği belirtiliyor. Forumun katılımcılarından José Bové’nin başına (ya da kuyruğuna) 4 polis düşüyor.
Mini Demokrasi Paketi pazarlığı tıkandı. Tasarının Meclis Genel Kurulu’na intikali Mart ayına kaldı. Bahçeli, tasarının yeni haliyle daha ileri olduğunu savunur ve eleştirileri cevaplarken muhaliflerinin “seviyesiz, saldırgan, çarpık kafalı ve kutsal ittifakçı” olduklarını söyledi.
Prof. Celal Şengör, “Halk unutur, bilim unutmaz,” diyerek Le Suroît gemisinde yapılan araştırmalarla ilgili ikinci makalenin yakında yayımlanacağını söyledi ve İstanbul için deprem tehlikesinin büyük olduğunu bir kez daha hatırlattı (Le Suroît raporu).
Devamı haftaya...
Ömer Madra – Şerif Erol