13 Şubat 2008, Çarşamba
Mersin Nükleer Karşıtı Platformu Bileşenleri ve Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Mersin Şube Başkanı Kamer Gülbeyaz, Türkiye'nin kurulum, üretim, işletim ve güvenlik maliyetleri çok yüksek olan, atık sorunu çözülemeyen ve tüm dünyada elektrik üretim yöntemi olarak terk edilen nükleer enerji santrallerine ihtiyacı olmadığını söyledi."Pahalı ve tehlikeli nükleere değil ucuz ve temiz kaynaklara"
Platformu bileşenleri, Mersin Büyükşehir Belediyesi önünde bir araya gelerek, ülkenin duyarlı kesimlerini nükleer santrallere karşı çıkmaya çağırdı.
Platform bileşenleri adına bir açıklama yapan EMO Mersin Şube Başkanı Gülbeyaz, bu günlerde tekrar gündeme getirilen nükleer santral kurma hazırlıklarının enerji ihtiyacından kaynaklı girişimler olarak ifade edilse de, bunun doğru olmadığını savundu.
Nükleer santral tartışmalarında mevcut kaynakların yetersiz olduğu, nükleer santral kurulmazsa enerji krizinin kaçınılmaz olduğunun ısrarla vurgulandığını ifade eden Gülbeyaz, "Türkiye'nin kurulum, üretim, işletim ve güvenlik maliyetleri çok yüksek olan, atık sorunu çözülemeyen ve tüm dünyada elektrik üretim yöntemi olarak terk edilen nükleer enerji santrallerine ihtiyacı yoktur. Yenilenebilir enerji potansiyelimizden yeterince yararlanamıyoruz. Türkiye'nin 2030 yılında dahi elektrik talebini karşılayabilecek kaynakları vardır" dedi.
Nükleer enerjinin nükleer lobilerinin iddia ettiği gibi ucuz olmadığını, en pahalı enerji türü olduğunu ileri süren Gülbeyaz, nükleer enerjinin dışa bağımlı bir enerji türü olduğunu, Türkiye'nin dışa bağımlılıktan kurtulması için kamusal planlamaya ve yerli kaynaklarını değerlendirmeye ihtiyaç olduğunu kaydetti."Nükleer santral çözüm değil"
Gülbeyaz, enerji kaynaklarının sıkıntısından ziyade, elektrik sektörüne yön veren karar vericilerin beceriksizliğinden dolayı elektrik sektöründe sıkıntılar yaşandığını ileri sürerek, "Son 10-15 yıldır ne yazık ki ülkenin enerji politikalarını yönlendirenler, temel bir kamu hizmeti olan elektriği piyasanın insafına bırakmışlar, dışa bağımlı ve pahalı bir elektrik üretim modeli ile sektör derin bir krize sürüklenmiştir. Bugün bu yanlış politikalar, kapalı kapılar ardında doğalgaz ve nükleer lobilerle pazarlıklar yapılarak devam ettirilmekte ve yaşanan elektrik kesintileri sebebiyle tüm toplum elektriksiz kalınacağıyla tehdit edilmekte, acımasızca yapılan elektrik zamları ile dünyada elektriği en pahalı kullanan birkaç ülkeden biri haline getirildik" dedi.
İnşaatına başlanması halinde en az 10-15 yıl sonra devreye girecek nükleer santrallerin elektrik üretiminde Türkiye için bir kurtuluş olamayacağını iddia eden Gülbeyaz, ülkenin bütün duyarlı kesimlerini nükleer santrallere karşı gelmeye çağırdıklarını ifade etti. (EZÖ)