4 Ocak 2008
Doğu Afrika ülkesi Kenya, 27 Aralık seçimini Devlet Başkanı Mwai Kibaki'nin kılpayı farkla kazandığının açıklanmasının ardından en az 351 kişinin öldüğü kabilelararası katliamlara sahne olurken, 1994 Ruanda soykırımını andıran görüntüler kan donduruyor. Ülkedeki durumun vahametine AP haber ajansının geçtiği morg fotoğrafları tercüman oldu: Nairobi Kent Morgu bebek, çocuk, kadın ve erkek cesetleriyle dolup taşıyor. Cesetleri üst üste yığılmış bebek ve çocukların bazıları yakılmış, bazıları başından yara almış. Çocukların çoğunun görünür yaraları bulunmuyor. Bu, aldıkları darbeler nedeniyle iç kanama sonucu ölmüş olabilecekleri ihtimalini güçlendiriyor.
'Büyük çapta bir soykırım' Dün başkentteki morgları dolaşan muhalefet lideri Raila Odinga, "Gördüklerimiz kelimeleri kifayetsiz kılıyor. Bunu ancak büyük çapta bir soykırım olarak tanımlayabiliriz" dedi. Ölü sayısı dün dokuz kişinin daha ölmesiyle 351'e çıktı. Günlerdir devam eden çatışmalarda çok sayıda ev ateşe verildi, bir kiliseye sığınan en az 30 kişi diri diri yakıldı. Farklı kabilelerin üyeleri birbirlerine palalarla saldırırken çok sayıda kadın toplu tecavüzlerin kurbanı oldu. Yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalanların sayısı 100 bini buldu.
Tutu arabuluculuğa gitti Odinga'nın hile suçlaması ise nihayet yargıda yankı buldu. Başsavcı Amos Wako, seçim sonucunun bağımsız bir organ tarafından incelenmesini isteyip "Hile algılamasından ötürü acilen bağımsız bir organın geçerli oyları yeniden sayıp sağlamasını yapması gerekmektedir" dedi. Dün Odinga'nın 1 milyonluk katılım çağrısı yaptığı Nairobi'nin Uhuru (Özgürlük) Parkı'na akın eden binlerce muhalif, polisin tazyikli su ve gözyaşartıcı gazla püskürtme çabasına, taş atıp bina ve araçları yakarak karşılık verdi. Polis havaya ateş açınca diz çöküp 'Hepimizi öldürün' diye bağıran kalabalık, Odinga'nın gösterinin ertelendiği mesajıyla dağıldı. Muhalefet gösterinin bugün yapılacağını duyurdu. "Asayiş sağlandıktan sonra diyaloğa hazırım" açıklaması yapan Kibaki'yi devlet başkanlığı için ilk kutlayan Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni olurken, Afrika Birliği'nden bile önce Güney Afrika'nın Nobel Barış ödüllü başpiskoposu Desmond Tutu Nairobi'ye arabuluculuğa gitti. (ap, afp)