30 Ekim 2006Güldener Sonumut - Cansu Çamlıbel
NTV’nin ulaştığı belgede, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen sene Diyarbakır’da yaptığı Kürt sorununa ilişkin açılımın gerisinin gelmediği belirtiliyor. Hükümeti Kürt nüfusun hak ve özgürlükleri için kapsamlı bir strateji hazırlamaya çağıran rapor, bölgede normalleşmenin, ancak yerel muhataplarla diyalog kurularak sağlanabileceğini savunuyor.
İlerleme raporunda, Avrupa Birliği’nin terör listesindeki PKK’nın şiddeti tekrar başlatmasıyla Güneydoğu’daki durumun kötüye gittiği belirtiliyor. Raporda, Kasım 2005 ile Haziran 2006 tarihleri arasında 774 terör saldırısı olduğu; 44 asker, 5 polis ve 13 sivilin yaşamını yitirdiği kaydediliyor.
Rapor, Diyarbakır’da PKK’lıların cenaze törenlerinde çıkan ve bölgeye yayılan olaylarda güvenlik güçlerinin orantısız güç kullanmasını eleştiriyor. Çatışmalarda aralarında üç çocuğun da bulunduğu 10 sivilin öldüğü hatırlatılıyor.Avrupa Komisyonu, bu olaylar ile tırmanan şiddet ortamının insan haklarına olumsuz etkisi olduğu tespitine de yer veriyor. Rapora göre, olaylarda gözaltına alınanlara karşı işkence de kaydedildi. HÜKÜMETİN GÜNEYDOĞU POLİTİKASINA ELEŞTİRİAvrupa Komisyonu, hükümetin Güneydoğu politikasını ise açıkça eleştiriyor. Geçen seneki raporda, Başbakan Erdoğan’ın Diyarbakır’a giderek Kürt sorunun demokratik yollardan çözümü yönünde yaptığı açıklamayı memnuniyetle karşılayan komisyon, bu seneki raporunda ise bu söylemin gerisinin gelmediğine dikkat çekiyor. Raporda, “Hükümetin Güneydoğu’daki zor sosyo-ekonomik durumu düzeltemeye yönelik kapsamlı bir planı yok. Resmi otorite ile yerel seçilmiş politikacılar arasında diyalog yok denecek kadar az. Güneydoğu’da normalleşme ancak yerel muhataplarla diyalog başlatılarak sağlanabilir. Kürt nüfusun hak ve özgürlüklerden tam yararlanması için kapsamlı bir strateji gerekiyor” deniliyor. KÜRTÇE EĞİTİMAnadilde eğitim için atılan adımların yetersizliği de ilerleme raporuna sert ifadeler ile girdi. Anadili Türkçe olmayan çocukların devlet okullarında dillerini öğrenmesinin mümkün olmadığı belirtiliyor.Raporda özel olarak vurgulanan Kürtçe konusunda ise, “Tüm Kürtçe kursları 2004’te kapatıldığı için, bugün devlet okullarında ya da özel okullarda Kürtçe öğrenmek mümkün değil” ifadesi yer alıyor.ÖCALAN DAVASI Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, Abdullah Öcalan davasının yeniden görüşülmesine ilişkin kararı yerel yetkililere bıraktığı hatırlatılıyor. Temmuz’da İstanbul’da görüşülen davada mahkeme yeniden yargılama talebini reddettiğine dikkat çekiliyor.AİHM Bakanlar Komitesi, mahkemenin ret kararını gelecek aylarda görüşeceği de vurgulanıyor.