Kaos Gey ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği'nin düzenlediği Uluslararası Homofobi Karşıtı buluşma bugün başladı. "17 Mayıs Uluslararası Homofobi Karşıtlığı Günü" nedeniyle düzenlenen buluşmada söyleşilerden forumlara, gösterimlerden atölye çalışmalarına rengarenk bir program sizi bekliyor.
KAOS GL
Homofobi, eşcinsel ayrımcılığı ve nefreti olarak açıklanabilecek bir kavram. Kaos GL de Türkiye'de yoğunluğuna yaşanan bu ayrımcılığın ve nefretin nedenlerini tartışıp yorumlayacağı bir buluşma düzenliyor. 17 Mayıs'ın Uluslararası Homofobi Karşıtlığı Günü olması nedeniyle 17 Mayıs 2006 tarihinde başlayan buluşma 5 gün sürecek ve forumlardan film gösterimlerine pek çok etkinlik yapılacak.
17 Mayıs'ta başlayan etkinlikler Ekin Sanat Merkezi ve Kaos Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek.
Programda yer alan bölüm başlıkları ve içerik ise şöyle:
FORUMLAR
Medya İletişim ForumuTürkiye'de homofobinin yoğunluğuna yaşandığı alanlardan birisi olan medya buluşmada masaya yatırılıyor. Norveçli gazeteci Jon Martin Larsen'in de katılacağı medya oturumunda Ankara Üniversitesi'nden Gülsüm DEPELİ ve Güzin YAMANER de konuşmacı olacak.
Ruh Sağlığı Çalışmalarında Ve Uygulamalarında HomofobiTürkiye Psikiyatri Derneği Genel Başkanı Şahika Yüksel'in ve CETAD-Cinsel Eğitim, Tedavi ve Araştırma Derneği Başkanı Nesrin Yetkin'in konuşmacı olacağı panelde Hollanda'dan Psikolog André Van Houwelingen de katılacak. Forumda Türkiye ve Hollanda'da ruh sağlığı alanındaki çalışmalar ve sorunlar konuşulacak.
QueerQueer demeden eşcinsel politikadan söz edemez hale geldik. Peki nedir bu Queer denilen şey? Yeni bir eşcinsellik hayat biçimi midir? Yeni kavramlar üretmeye meraklı insan oğulları ve kızlarının uydurdukları bir şeyden mi ibarettir? Türkiye'de yeni yeni tartışılan Queer kavramı Buluşma'nın forumlarından birine konu oluyor. Murat Cömert, Erinç Seymen ve Britanya'dan Michael Upton'ın katılacağı forumda eşcinsel arzuyu adlandırma ve sınıflandırmaya tarihsel bir bakış da gerçekleşecek.
Homofobiye Karşı Mücadelede Uluslararası DeneyimlerHomofobinin yalnızca Türkiye'de görünmediğini biliyoruz ama yurtdışında bunun nasıl yaşandığını ve ne gibi önlemler alındığını yeterince bilmiyorduk. Buluşmanın uluslararası konukları bu konuda bizleri aydınlatmaya geliyor. Norveç, Danimarka, İsviçre, Britanya, Kanada, Makedonya, Polonya ve Hollanda'dan gelecek olan bu konuklar arasında Norveç İşçi Partisi Milletvekili Anette Trettebergstuen de bulunuyor. Trettebergstuen'in Norveç'in eşcinsel hakları politikası hakkında bilgi vereceği forumda ayrıca GLBT örgütleri temsilcileri, hukukçular ve sosyologlar da konuşmacı olarak katılacak.
Lezbiyen ve Biseksüel KadınlarLezbiyenler ve biseksüel kadınlara kapalı olacak forumda, eşcinsel kadınlara yönelik ayrımcılık ve homofobiyi tartışılacak.
Yerel Gey-Lezbiyenİstanbul ve Ankara'dan eşcinsellerin de katılacağı ama söz hakkı önceliğinin metropol dışından eşcinsellerin olacağı foruma Türkiye'nin dört bir köşesinden gey-lezbiyenler katılacak. Heteroseksüellere ve basına kapalı yapılacak olan forumda yerel eşcinsel ağı kurulması amaçlanıyor.
SÖYLEŞİ
"Homofobi ve Ayrımcılık"Ege Üniversitesi'nden Sosyal Psikolog Melek Göregenli, "Homofobi ve Ayrımcılık" başlıklı bir söyleşi gerçekleştirecek. Buluşmanın açılış gününde yapılacak olan bu söyleşide Göregenli homofobinin köklerini ve Türkiye'deki yansımalarını anlatacak.
"Sistemleştirilmiş bir düşmanlık türü olarak: Homofobi"Türk edebiyatının usta kalemlerinden yazar ve şair Murathan Mungan "Sistemleştirilmiş bir düşmanlık türü olarak: Homofobi" başlıklı bir söyleşiye katılacak.
GÖRSEL SUNUM
Erkek bedeninin görsel estetiği, eşcinsel aşk ve erotik fanteziler üzerine odaklanan resimleriyle tanınan Taner Ceylan, buluşmada "Sanattaki İzler, Kişisel Tecrübeler" başlıklı bir sunum gerçekleştirecek.
ATÖLYE
Psikolog Mahmut Şefik Nil'in moderatörlüğünü yapacağı atölye "Kendime Yolculuk" adını taşıyor. Yalnızca gey ve lezbiyenlerin katılabileceği atölye olanaklar ve engeller, algılamalar ve önyargılar hakkında bir yolculuğu amaçlıyor.
FİLM GÖSTERİMLERİ
Buluşmada beş belgesel film de gösterilecek. Bunlardan ikisi Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerine ait. "Kadın Adam", biri travesti diğeri transseksüel iki insanın cinselliklerini keşfi, farklılıklarını yaşama çabaları ve bu çabalar önünde duran engeller anlatırken "Eksik Dilek" erkek bedeninde kadın ruhuna sahip Buse ile kadın bedeninde erkek ruhuna sahip Derya'nın bir gününe tanıklık ediyor. Eksik Dilek, önümüzdeki günlerde 21. Torino Uluslararası Gey ve Lezbiyen Film Festivali'nde Türkiye'yi temsil edecek.
Buluşmanın ilk gününde ayrıca Kaos GL ve Karahaber Video-Eylem Atölyesi'nin ortaklaşa hazırladığı "Devrim Beni Aramadı" adlı bir film de gösterilecek. Yönetmenliğini Oktay İnce'nin yaptığı film homofobi üzerine eşcinsel ya da heteroseksüel kişiler ve kuruluşlarla yapılmış röportajlardan oluşuyor.
Aykut Atasay'ın bol ödüllü ve tartışmalara yol açan filmi Travesti Terörü de buluşmanın programında yer alıyor. Tek taraflı yapılan, dolayısıyla ayrımcılığa ve sömürüye müsait haberlere karşı bu haberleri tüketen okuyucu ya da izleyici de bir tür farkındalık ve şüphecilik duygusu yaratmayı amaçlayan belgeselin gösterimin arından yönetmenle söyleşi de gerçekleşecek.
Buluşmanın tek yabancı filmi Uluslararası Af Örgütü'nün katkılarıyla gösterilecek. Diana Volbeda'nın yönettiği İnsanlık Dışı (Less Than Human) adlı belgesel Türkiye, Amerika, Ekvator ve Zimbabwe'de yaşayan dört eşcinselin hayatı üzerinden eşcinsellerin yaşadıkları şiddeti etkileyici bir biçimde anlatıyor. Chicago Lezbiyen ve Gey Film Festivali'nde gösterildiğinde olumlu tepkiler alan bu belgesel Türkiye'de ilk kez seyirciyle buluşuyor.
Kaos GL, eşcinsel ve heteroseksüel bütün katılımcıları Ekin Sanat Merkezi'nde yapılacak etkinliklere bekliyor.
"Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma" programı için link'e tıklayınız.
for English Programme: link
Basında Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma
Kaos GL
Gazi Mustafa Kemal Bulvarı 29/12 06440 Kızılay-Ankara
Tel&Faks: 0 312. 230 03 58
E-posta:mailto:[email protected]