Haftanın Sergisi – 23
Şerif Erol: Bugün nelerden konuşacağız?
Haldun Dostoğlu: Bugün iki tane sergi açılışı var, onun haberini vermek istiyorum, yarın da önemli bir sergi açılıyor, kapsamı itibariyle önemli, başka yeni açılan sergiler var; istersen üstlerinden giderek hemen başlayalım. Yarın açılacak sergiden önce söz edeyim; Ankara’da Siyah Beyaz Sanat Galerisi 20. yılını doldurmuş bir galeri, 20. yıl kutlamaları çerçevesi içerisinde İstanbul’da da bir sergi düzenliyor. Galerinin 20 yıldır birlikte olduğu sanatçılarla Fransız Kültür Sanat Merkezi’nde 19 Mart tarihinde açılacak bu sergi 1 haftalık, 27 Mart’ta sona erecek. Dolayısıyla bir hafta çok çabuk geçer, bunu dinleyicilerimize önemle hatırlatmakta fayda var Ankaralı bir galerinin İstanbul’daki bir faaliyeti olarak. Bugün açılacak olan sergilerden bir tanesi ise, Yapı Kredi KazımTaşkent Galerisi’nde “En sevdikleri yaşayan ressamlar” adıyla bir sergi. Daha önce bu galeride birkaç yıl önce “En sevdikleri” diye bir başka sergi açılmıştı. Bu kez “En sevdikleri yaşayan ressamlar” adı altında toparlanmış, sanatçıların tamamı yaşıyor. Sergiyi bir öğlen vakti gezme fırsatım oldu, çok ironik bir şey, koleksiyoncunun bir tanesi aynı zamanda da bir Açık Radyo programcısıydı: Güven Nil, vefat etmiş bir koleksiyoncu, sanatçı yaşıyor... Genellikle hep sanatçı ölmüş olur, koleksiyoncu yaşar ve onun eseri sergilenir, bu kez çok tuhaf, insanın tüylerini biraz diken diken edecek şekilde, koleksiyoncu vefat etmiş. Güven Nil’in koleksiyonundan bir eser de sergilenen eserler arasında. Hepsini burada sıralayamayacağım 20 sanatçı yer alıyor. Bir diğer açılacak olan sergi de Akbank Kültür Sanat Merkezi’nde “Beyoğlu 14-18” adıyla açılıyor. Bu ‘14-18’ saate mi, neye tekabül ediyor bilmiyorum, bu sergiyi ilginç yapan bir unsur da, sergide yer alan sanatçılardan Ömer Uluç aynı zamanda da serginin küratörü. Böylece ilk kez olduğunu sanmıyorum, daha önce de birkaç örneği var galiba, Halil Altındere’nin bir sergisi vardı, Proje 4L’de geçen Eylül ayında, o da bir sanatçının kürate ettiği sergilerden biriydi, şimdi Ömer Uluç böyle bir işe soyunmuş. Bir de sergi davetiyesinde de Ömer Uluç’tan alınan bir alıntı var, “Yatay, gezginci ruhla dikey o yerin, o mekânın ruhunun kesiştiği nokta diye tanımlayabileceğimiz, önemli, etkin ve ilginç sanatın çıkış alanı karşılığını bu ülkede, Beyoğlu’nda bulur diye düşünüyorum. Bu ülkede hepimizin bunca iyi bildiği Beyoğlu mekânı, diğer bir deyişle, belki bu başlangıçta fazla somuttu ancak gittikçe, sanatçılar işe girdikçe giderek soyutlaştı, tek yön tersine dönmüştü”. Sergiyi de bu akşam göreceğiz, haftaya da belki acaba bundan ne anladığımızı, sergiye nasıl yansıdığını göreceğiz.
ŞE: Bir defa okumakla anlamanın kolay olmadığını düşünüyorum, ama benim de idrakim mahduttur.
HD: Rica ederim... Karşı Sanat’da Beral Madra küratörlüğünde bir sergi açıldı, bu serginin başlığı çok güzel, ama itiraf edeyim henüz görmedim bu sergiyi; “Sfenk seni yiyip yutacak”, serginin adı bu; Yeşim Ağaoğlu, Özgül Arslan, Elif Çelebi, Sofya’dan Alla Georgieva, Gül Ilgaz, Cemile Kaptan, Kahire’den Amel Kennawy, Sofya’dan Nadezda Oleg Lyahova, Bakü’den Fahrika Mammadova, Neriman Polat, New York’tan Tina La Porta, Ani Setyan, Sermin Şerif, Gonca Sezer ve Tokyo’dan Kumi Yamashita katılıyor bu sergiye.
Bir başka önemli bulduğum sergi de Tem Sanat Galerisi’nde Hakkı Anlı’nın eserleri ile oluşturulmuş. Hakkı Anlı 1991 yılının Şubat ayında kaybettiğimiz bir sanatçı, 1906’da doğmuştu, 40’ların sonunda, 50’lerin başında Avrupa’ya gidip, Fransa’ya gidip oradaki maceraya katılan sanatçılarımızdan biri. Türk soyut resmini de doruğuna çıkartan bir kuşağın üyesi, bunu sık sık tekrar ediyorum. Aslında Hakkı Anlı resim kariyerinde soyut resimde kalmadı, bir dönem tekrar figüre döndü, ardından bir daha soyut yapıp tekrar figüre döndüğü dönemleri olmuştur, ama o dönemleri şimdi tartışmayalım. Yine de Türk soyut resim tarihi içinde Hakkı Anlı’nın önemli bir yere oturduğunu söylemek galiba çok yanlış olmaz.
Son günlerde açılan diğer sergilerin de üzerinden kısaca geçelim; Galeri Nev’de Osman Dinç sergisi dün açıldı, metal heykeller yapan bir sanatçımız, bu da 30 yılı aşkındır Fransa’da hem heykeltraşlık yapmakta hem de orada Ekol Bozar’da heykel öğretim üyeliğini sürdürmekte. Bir Kültür Sanat’ta Ekin Saçlıoğlu, Karşı Sanat’ta Ebru Alpagut. Ebru Alpagut’un, “Sfenks seni yiyip yutacak” sergisinin dışında bir sergisi daha var, o da 16 Mart’ta açıldı. Artisan Sanat Galerisi’nde Jülide eserlerini sergiliyor. CAM’da genç heykelcilerimizden Seçkin Pirim, Bebek PG Art’ta Merih Akoğul eserlerini 9 Nisan’a kadar sergiliyor. İş Bankası’nın Beyoğlu’ndaki Parmakkapı Sanat Galerisi’nde soyut genç kuşak ressamlarımızdan Utku Derbent eserlerini sergiliyor. AKM’de 20 Mart’ta bitecek olan sergide Bahar Kocaman’ın eserlerini izlemek mümkün.
(18 Mart 2004 tarihinde Açık Radyo’da yayınlanmıştır.)