Çocuk Askerlere Hayır!

-
Aa
+
a
a
a

Bu tür albümlerde iyi niyetle müziği ayırmak her zaman çok zor olmuştur. “No Child Soldiers” (Çocuk Askerlere Hayır)projesi Afrika’daki acı ve kedere dikkat çekmek için Amnesty International (Uluslararası Genel Af Örgütü), Collectif Français Contre L’utilisation d’enfants Soldats (Çocuk Askerlerin Kullanılmasına Karşı Fransız Koalisyonu) ve Unicef ile ortaklaşa çıkartılan bir çalışma.  Bu koalisyonun hedefi asker çocuklar ile ilgilenen AİKAH adlı organizasyon için fon yaratmak. Temel amacı ise, adı üstüne, Afrika’daki asker çocukları silahlardan arındırmak ve hayata tekrar kazandırmak. Zaman zaman medyada gündeme gelmesine rağmen, bu konuda bu güne bir kamu bilinci yaratılamadı. Topladıkları bağış ve gelirler sayesinde bu amaç için programlar düzenleyen kuruluş, on beş Afrikalı müzik yıldızını uluslararası bir projede bir araya getirerek bir etki yaratmayı, genel bir duyarlılık uyandırıp çocukların bugünkü ve gelecekteki var oluşlarını emin temellere oturtmayı amaçlıyor. Bu albümün gerçekleşmesinde katsısı olan söz konusu on beş sanatçı arasında, Alpha Blondy, Angélique Kidjo, Mama Keita ve Lokua Kanza, Salif Keita, Yousou N’dour, Corneille, Tété, Extra Bokaya, Rokia Traoré ve Geoffrey Oryema var.

 

Afrika’nın en tanınan şarkıcıları ve müzisyenleri on altı parçayı bir araya getirmiş. Bu parçalardan sadece bir tanesi daha önce yayınlanmamış bir eser. Blondy, Kidjo, Mama Keita, Kanza, Ben Okafar, Bibie, Charlotte M'Bango, Aïcha Koné, Monique Séka, Madéka ve Diane Solo tarafından Fransızca ve İngilizce kaydedilen ‘Bermamou – Enfants soldats adlı parça, adeta bu toplama albümün ‘We Are the World’ parçası. Ne yazık ki parçanın sözleri şaşılacak derecede banal. Bu kadar önemli bir konu ne yazık ki amacına ulaşmayan “birlikteyiz”, “biz biriz” gibi klişe sözler ile ifade edilmekte. Oysa daha anlamlı sözler kullanılabilirdi. Toplama albümde Geoffrey Oryema'nın ‘Yé Yé Yé’, Alpha Blondy'nin ‘Peace in Liberia’ ve Lokua Kanza'nın ‘Good Bye’ adlı başarılı parçaları da yer almakta. Albümün belki de en ciddi eksiği, bir zamanlar kendisi de bir çocuk asker olan Sudanlı rap sanatçısı Emmanuel Jal’ın yer almaması. Ancak amacım müziği eleştirmekten öte, iyi niyeti ve amacı tartmak.

Albümün kitapçığından aktaracak olursak; günümüzde 6–17 yaş arasında dünya çapında yaklaşık 300 bin çocuk, bir şekilde silahlı çatışmaların ortasında yer almakta. Geçen on beş yıl boyunca bir milyondan fazla asker çocuk çeşitli vesilelerle savaşmış; yaklaşık iki milyon çocuk hayatını kaybetmiş ve ortalama altı milyon çocuk ciddi anlamda sakat kalmış. Öte yandan savaşın akıbetinden kurtulan, nispeten şanslı sayılan, asker çocuklar ise çok ciddi problemler yaşıyormuş, örneğin, psikolojik travma, uyuşturucu alışkanlığı ve başta HIV olmak üzere hastalıklar oldukça yaygınmış. Tüm bu sorunlar ise ne yazık ki çocukların tekrar ailelerine ve topluma kazandırılması sürecini oldukça zorlaştırıyor.

 

Albümün tüm geliri yerel kurumlara iletilerek savaş ortamında bulunan çocuklara yardım amacıyla kullanılacak. Bu tutarın doğru hedefe ulaşması için de Collectif Français Contre L’utilisation d’enfants Soldats organizasyonu doğrudan para transferlerini kontrol edecek. Albümde yer alan tüm sanatçılar telif haklarını bağışlayarak kendi açılarından katkıda bulunmuşlar. İşte müziğin ne kadar kuvvetli, bir iletişim aracı olduğunu kanıtlama fırsatı. Bu asker çocukların geçmişlerini değil, ama geleceklerini değiştirmek mümkün.