Çevre Bakanı Eroğlu: Artık sular kesilmeyecek

-
Aa
+
a
a
a

AFYONKARAHİSAR - Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'de ihtiyacının 10 katı içme ve kullanma suyu bulunduğunu belirtirken küresel ısınmanın Türkiye'yi tehdit etmeyeceğini savundu: "Bizim içme ve sulama suyu ihtiyacımızın çok daha fazlası ülkemizde var. Türkiye'de ihtiyacımızın 10 katı su var." Eroğlu, bakanlık koltuğuna oturmasının ardından ilk olarak memleketi Afyonkarahisar'a gitti. Kent girişinde yaklaşık 100 araçlık konvoyla karşılanan Eroğlu, kısa bir şehir turu attı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Veysel Eroğlu şunları söyledi: Ağaçlandırma seferberliği: Su, çevre ve ağaç iç içedir. Bu yıl ağaçlandırma seferberliğine girilecek. Bütün şubeler ve bölgeler ağaçlandırma için yarışacak.

'15 yıl sıkıntı yok'Küresel ısınma tedbirleri alındı: Küresel ısınmaya karşı Türkiye'de gerekli tedbir alındı. Hükümetin bu konuda 2013 ve 2023 yılı hedefleri var. Sayın Başbakanımız Meclis'te bu planları okudu. Devlet Su İşleri olarak bu planı 2013 yılından biraz daha geriye çekmek istiyorum, 2010 yılına kadar özellikle suyu olmayan, hiçbir şehir ve belde kalmayacak. 2010-2013 yılına kadar tüm ülkemizin su ihtiyaçları karşılanacak. Su ihtiyacı günlük değil, 15 yıl ve daha sonrası yıllar için de su sıkıntısı çekilmeyecek. Önce büyük şehirler: 2040 ve 2050 hedeflerimiz var, bunların karşılanması için projelerin yapılması için talimat verdim. Yalnız projeleri yaparken, 30 yıl sonrası projeleri, yani 2040 yılı projelerini hazırlıyoruz, birinci kademede büyük şehirlerde 2023 yılına kadar olanı bitireceğiz, yeri hazır olunca ikinci kademe de devreye girecek. Bu şekilde çok geniş kapsamlı, içme suları için ayrı, sulama suları için ayrı projelerimiz var. Dolayısıyla bütün şehir ve beldelerimizin içme suları kökünden halledilmiş olacak. Tedbirleri aldıktan sonra aşarız: Bana göre, küresel ısınma Türkiye'yi tehdit etmiyor. Tedbirlerini aldıktan sonra her şeyin çözümü var. Bizim içme ve sulama suyu ihtiyacımızın çok daha fazlası ülkemizde var. Türkiye'de ihtiyacımızın 10 katı su var. Mühim olan bu suyun iyi kullanılması, havzalar arasında aktarılması gerekiyorsa, aktarmalı gölet ve barajları yapmak gerekiyor. Ayrıca sulama sistemlerinde çok büyük su kayıpları vardı. 2003 yılında biz göreve geldiğimizde bu sulama sistemlerini kökünden değiştirdik. Kapalı sistem sulamaya geçildi. Hükümetimiz de damlamalı sulama için vatandaşları teşvik ediyor ve çok uygun şartlarda çiftçimize kredi veriyor. Bunlar dikkate alındığı zaman vatandaşın da suyu tasarruflu kullanmasıyla küresel ısınmayı aşarız.

'Mavi Tünel bitirilecek'Bu seneyi atlatırsak: Bu yıl bir kuraklık söz konusu. Bu kuraklık küresel ısınmadan değil. Önümüzdeki ekim ayından itibaren de yağışların başlayacağına inanıyorum. Bu seneyi atlattığımız zaman problem kalmayacak. İstanbul ve Ankara'daki su problemlerine de biz el attık ve su kesintilerini ortadan kaldırdık. Bundan sonra da su kesintileri olmayacak. Konya Ovası Projesi: Türkiye'nin sulanması için çok büyük projeler hazır. Konyalıların 136 yıldır hayali olan Konya Ovası Projesi (KOP) sessiz sedasız bitiriliyor. Konya ovasının büyük bir su ihtiyacı var. Yıllardan beri bu KOP diye gündeme gelirdi. Ama Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) ismi duyulurdu, KOP'u kimse hatırlamazdı. Bunu sessiz sedasız, DSİ olarak Akdeniz'e akan suyun önüne Prof. Dr. Yılmaz Uslu Barajı'nı yaparak, buradan 130 milyon metreküp suyu önce Beyşehir Gölü'ne oradan da Konya Ovası'na aktarıyoruz. Son 10 yıla mührünü vuracak ve Konyalıların tam 136 yıldır hayali olan Mavi Tünel Projesi'nin temelini attık ve bitireceğiz. Bu yılda Akdeniz'e akan 414 milyon metreküp suyun, dört metre çapında muazzam bir tünelle 17 kilometre götürerek Konya Ovası'na su aktarılması projesidir. (dha, aa)