Türkçe Bölümü çalışanları da grevde olduğu için her günkü haber ve güncel olaylar programlarımızı bugün normal akışı içinde canlı olarak yayınlayamıyoruz.
23 Mayıs Pazartesi günü Türkiye saatiyle 07:00, 18:00 ve 22:30'daki yayınlarımızın tamamı daha önce kaydedilen programlardan oluşuyor.
İnternet sayfamızdaki haberlerin yenilenmesi de 24 saat süreyle etkilenecek.
Anlaşmazlık, BBC yönetiminin, masrafların kısılması ve BBC'nin bazı bölümlerinin geleceği hakkındaki planlarını açıklaması ardından başladı. Sendikalar, yönetimle yaptıkları görüşmeler ardından, önemli bir ilerleme göremedikleri gerekçesiyle grev oylamasına gittiler. Sendikaların üyeleri arasında yapılan oylama sonucu grev kararı alındı.
BBC yönetimi açıkladığı planların, kurumun 2007 yılında başlayacak yeni görev dönemine hazırlık niteliğinde önlemler içerdiğini söylüyor.
BBC'ye yasayla verilen kamu yayıncılığı görevinin süresi ve televizyon sahibi her haneden yıllık bir ruhsat ücreti toplama yetkisinin süresi 2006 yılı sonunda dolacak. BBC reklam yayınlamıyor, İngiltere içindeki tüm radyo, televizyon, internet hizmetlerinin maliyetini sadece halktan topladığı yıllık ücretle karşılıyor.
İngiltere hükümeti BBC'nin görev süresinin 10 yıl daha uzatılmasına yeşil ışık yaktı ama gerek medya sektörünün ticari kanadından, gerek toplumun çeşitli kesimlerinden gelen baskılar nedeniyle BBC'nin kamu hizmeti görevinin kapsamı tartışılmaya başlandı.
BBC yönetimi, halktan toplanan paranın büyük çoğunluğunun programlara harcanması gerektiğini söyleyerek, programcılıkla doğrudan ilgisi olmayan dairelerin küçültülmesi, geri kalan dairelerin bütçelerinde tutum yapılması gibi önlemler açıkladı.
Yönetim, ancak bu değişiklikler sayesinde BBC'nin, görevini ve halktan ruhsat ücreti tahsil etme yetkisini koruyabileceğini ve haklı gösterebileceğini belirtti.
Sendikalar ise yönetimin, BBC'nin tümünde gerçekleştirmeyi planladığı yüzde 15 oranındaki kesintiler nedeniyle 3780 kişinin işine son verileceğine ve yaklaşık 3 bin kişinin işlerinin de ya özelleştirileceğine, ya da başka şirketlere devredileceğine dikkat çekiyor.
Sendikalar zorunlu işten çıkarma yoluna gidilmemesini, hedeflenen tasarrufların gönüllü olarak işlerini bırakanlar ve emekliye ayrılmak isteyenlerle sağlanmasını; çalıştığı alanların özelleştirilmesi ile başka bir şirketin elemanı haline gelecek olan BBC çalışanlarının da şu anda sahip oldukları iş güvenliği ve emeklilik haklarının korunmasını talep ediyor.
Sendikalar ayrıca, yönetimin önerdiği değişikliklerin gerçekleşmesi halinde, yüzde 50'ye kadar varan bir oranda kesintiye uğrayacak olan muhasebe ve insan kaynakları gibi dairelerde uzmanlık gerektiren kadrolarda çalışanların yaptığı işlerin diğer BBC çalışanlarının üzerine yıkılacağını öne sürüyor.
Sendikaların vurguladığı bir konu da, BBC yönetiminin kesinti planları nedeniyle, radyo ve televizyon programı yapan bölümlerin küçüleceği ve BBC'nin dışarıdan, özel şirketlerin hazırladığı programları satın almak zorunda kalacağı. Sendikalar bu uygulamanın da BBC standartlarına zarar vereceğini belirtiyor.
Sendikalar, bugünkü 24 saatlik grev ardından, 31 Mayıs ve 1 Haziran tarihlerinde 48 saatlik bir grev yapmayı planlıyor.
http://www.bbc.co.uk/turkish/europe/story/2005/05/050522_bbc_strike.shtml