BM İklim Konferansı'nı Doha'da izleyeb Gökşen Şahin, müzakerelerden somut bir sonuç çıkması talebiyle binlerce kişinin katıldığı Katar'ın ilk sokak gösterisini düzenleyen Arap Gençliği İklim Hareketi'nden Nemdullah Shawghi ile bir söyleşi yaptı:
Gökşen Şahin: Merhaba, Açık Radyo’ya hoş geldiniz.
Mikrofonlarımızda sizi ağırlamaktan çok memnunuz.
Nemdullah Shawghi: Teşekkür ederim.
GŞ: Öncelikle adınızı ve ülkenizi öğrenebilir miyiz?
NS – Adım Nemdullah Shawghi, Sudanlıyım ve Arap Gençliği İklim Hareketini temsil ediyorum. Bu hareketin Sudan koordinatörüyüm.
GŞ: Ben size biraz da Arap Gençlik hareketlerini sormak istiyordum. Bugün bundan çok söz edildiğini duyduk, Arap Gençlik Hareketi burada 100 kişilik bir delegasyonla temsil ediliyor.
NS: Arap Gençliği İklim Hareketi bağımsız bir oluşumdur ve Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCC) COP18’den (Taraflar Konferansı) önce kuruldu. Buradaki esas fikir, bütün Arap ülkelerinin ve gençliğinin COP’un öneminin bilincine varmasını sağlamak. Aslında COP’ta ilk defa bir Orta Doğu ülkesi yer alıyor. Ve bütün gençliğin bu iklim değişikliği krizine karşı lobi faaliyeti yürütmesine ve buna katılmasına ihtiyaç var. Bu nedenle de burada yürütülen müzakerelerle ilgili her şeyi anlamamız lazım. Geleceğimiz için buna ihtiyacımız var. İklim değişikliği konusunda bölgede etkili olmak için bir arada çalışmamız lazım.
GŞ: COP’tan tam olarak ne beklentiniz var?
NS: COP’tan beklediğim …. Daha doğrusu umut ettiğim şey bütün Arap ülkelerinin artık yeniden birlik halinde olması ve son yıllarda olanları durdurmak için tek bir ses, tek bir eylem ile hareket etmeleri. Biz bu COP’tan gerçekten iyi bir sonuç alınacağını umut ediyoruz.
GŞ: Sizin bir de sloganınız var “Araplar! Önderlik etme zamanıdır”. Sizce Katar konferansa başarılı bir şekilde önderlik edebilir ve olumlu bir sonuç alınmasını sağlayabilir mi?
NS: Evet, aslında biz buna inanıyoruz.. İşte bu yüzden de bu sloganla ortaya çıktık. “Araplar! önderlik etme zamanıdır” Bunu sürekli her yerde taşıyoruz, tişörtlerimizde de yazıyor. Katar’ı desteklememiz lazım, bütün Arap ülkelerini desteklememiz lazım. Çünkü onlar, iyice geç olmadan harekete geçmenin gerçekten ne kadar önemli olduğunu biliyorlar.
GŞ: Siz aynı zamanda kendi ülkenizin delegasyonuyla görüşüyor musunuz? Onlardan neler yapmalarını istiyorsunuz?
NS: Evet, ben Sudan delegasyonuyla görüştüm. Gerçekten mutlu oldular. Biz daha ülkedeyken harekete geçtiğimizde ve Arap Gençliği İklim Değişikliği Hareketini başlattığımızda bize yardımcı olmuşlardı. Sonra burada da buluştuk ve bize yardım etmek istediklerini söylediler. Biz onlara Sudan’ın tavrı konusunda bir sürü soru sorduk, müzakerelerin nasıl gittiği hakkında görüşlerini sorduk. Bu müzakerelerin diğerlerinden farklı olmasını bekliyorlar mı, yoksa eskisi gibi olacağını mı düşünüyorlar diye görüşlerini aldık. Ben şahsen çok umutluyum.
GŞ: Durban Platformu çalışma grubu (ADP) ve En Az Gelişmiş Ülkeler (LDC) süreci açısından beklentiniz nedir?
NS: Her şeyden önce ülkelerin İkinci Kyoto Protokolunu imzalayacaklarını umut ediyorum. Evet, aynı şey ama bunu yeniden imzalamaları lazım. Ayrıca umarım bizi desteklemeleri gerektiği konusunda bir görüş birliğine varırlar.
GŞ: Ayrıca bu gençlik hareketi bu seneki “Günün Fosili” eylemini üstlendi. Bu konuda bir şeyler söylemek ister misiniz? Bunu sizler düzenliyorsunuz.
NS: Evet, böylelikle belki de her gün, gün boyunca meydana gelen olumsuzluklara dikkat çekmek istiyoruz. Bazı ülkelerin müzakerelere gerçekten engel olmaya çalıştığı konusunda farkındalık yaratmak zorundayız. Aslında yaptığımız işi başarmak için onlara bağımlı olmadığımızı anlamaları gerekiyor.
GŞ: Başka bir şey eklemek ister misiniz?
NS: Söyleyeceklerim bu kadar, teşekkür ederim.
GŞ: Ben teşekkür ederim.