Ahmet Özgen

Dinleyicilerimizden
-
Aa
+
a
a
a

Sayın Açıkradyo yetkilisi,

24/11/2006 günü öğlen civarı radyonuzda saatbaşı haberlerinde güneydoğudan çatışma haberi verilirken "bir asker öldü" şeklinde bir laf edildi. Bu asker Türk askeridir ve Türkiyede bu ölü ye "şehit" tabir edilir. Sizi kınıyorum. Radyonuzu bu şekilde tam hürriyet içinde kullanabilmenizi bu şehitlere borçlusunuz. Aksi taktirde karşısındakilerin hakimiyeti muhakkaktır ve o zaman radyonuzun halini düşünemiyorum.

Sanmayın ki ben son zamanlarda pıtrak gibi artan ne olduğu belirsiz milliyetcilerdenim. Ama bu kadar vurdumduymazlığıın da karşısındayım.

Tekrar ayıplıyorum.

Saygılarımla,Ahmet ÖzgenIstanbul

Sayın Ahmet Özgen,

Dikkatli bir Açık Radyo dinleyicisi olarak, başlangıç yıllarımızdan bu yana şaşmaz bir şekilde, gerek haber bültenlerimizde, gerek sözel, gerekse müzik programlarımızda düzgün, dürüst, objektif ve evrensel yayın ilkelerine uygun bir üslûp ve dille yayın yapma çabası içinde bulunduğumuzu farketmiş olduğunuz ümidindeyiz. Sözünü ettiğiniz haber bülteninde kullanılan üslûp ve dil de bu anlayışımıza tamamen uygundur.

Buradaki tek kıstasımız da o haberin yeryüzünde yaşayan bir insan (ya da “bir dünya vatandaşı”) açısından taşıdığı önemden ibaret. Haberlere millî, dinî, etnik, ideolojik, vb. kriterler uygulamıyoruz ve uygulayamayız da. Böyle şeylere girişsek, o zaman haber, yorum, müzik vb. programları değil, millî-dinî-etnik-ideolojik “broşür”ler ya da belirli kesim ya da gruplar adına “reklam panoları” yayınlıyor olurduk ki, bunu hiç istemiyoruz biz. Yukarıda izah etmeye çalıştığımız gibi, amacımız, sadece doğru dürüst yayın yapmak.

Sayın Özgen,

“Medyakrasi”nin dışında kalmak arzusunda olduğumuzu, bundan 12 yıl önce kaleme alınmış manifestomuzda şöyle ilân etmiştik aşağı yukarı:

“Radyo, televizyon, gazete, dergiler, sıkıcı ve vasatçı. Hepsinden öylesine kuru bir gürültü çıkıyor ki, sonuçta, bir ‘kakofoni’den başka bir şey doğmuyor. Bir anlamda, kitle iletişim araçlarının gerçek bir iletişimsizliğe yol açması gibi bir paradoks söz konusu. Dolayısıyla, yeni bir radyoya ihtiyaç var...” (Bkz.:http://www.acikradyo.com.tr/arsiv-link?_mv=a&aid=8276&)

Mesajınızda sözü edilen spesifik (özgül) terime gelirsek: “Şehit”, bildiğimiz kadarıyla, İslamî dünyanın ağırlıklı olarak kullandığı bir kavram. “Cihad”, “kâfir”, gibi... Objektif olgulara pozitif ya da negatif anlamlar yükleyen ve böylelikle –bizce– onları “distorsiyon”a uğratan bu gibi terimler bizim radyoda kullanılmıyor. Ölenlere “öldü, hayatını kaybetti” vb. diyoruz. Yaralananlara da “yaralandı” diyoruz biz, “gazi oldu” demiyoruz meselâ, gene İslamî dünyada yapıldığı gibi...

Sayın Özgen,

Görüldüğü gibi, burada bizce evrensel olan bir yayıncılık anlayışının gereklerini yerine getirmemiz sözkonusu. Umarız, sorunuzun cevabını vermeyi başarabilmişizdir. Mesajınız için tekrar teşekkür eder, ilginizi eksik etmemenizi dileriz.

Saygılarımızla,

Ömer Madra,Açık Radyo Genel Yayın Yönetmeni