Dünyada haşhaşın yüzde 90'ı Afganistan'da üretiliyor |
Rapora göre sektörün doğası da değişiyor
Dünyada başlıca uyuşturucu hammaddelerinden haşhaşın yüzde 90'ı Afganistan'da üretiliyor.
Birleşmiş Milletler Narkotik ve Suçla Mücadele biriminin verilerine göre bu yıl, üretim neredeyse yüzde 60 artarak 6 bin 100 tona yükseldi.
600 tonun üzerinde eroin demek olan bu miktar; yeni bir rekor anlamına geliyor.
Afganistan'daki ekili alanların sadece yüzde 4'ünde haşhaş yetiştiriliyor olmasına rağmen, çiftçilerin yüzde 13'ü bu sektörde çalışıyor.
Fakat yılda 2,5 milyar doların üzerinde gelir getiren haşhaş; ülke ekonomisinin üçte birini tek başına döndürüyor.
Yetkililere göre, paranın büyük bölümü de ülkeye girmiyor, uluslararsı şebekelerin cebine gidiyor.
Oysa Taleban yönetiminin beş yıl önce devrilmesinden bu yana, uyuşturucu gelirinin ülkedeki direnişi ve terörü beslediği kaygısıyla, uluslararası toplum uyuşturucuyla mücadeleye, ülkeye milyarlarca dolar yatırdı.
Birleşmiş Milletler ve Dünya Bankası raporu, bu yöndeki çabaların da başlı başına büyük bir yolsuzluk odağı olduğu uyarısında bulunuyor. Zira, sektörün doğası değişiyor.
Yetkililerin tespitleri, ticaretin artık çiftçiler düzeyinde dağınık şekilde yapılmadığı, bir kaç kişinin elinde toplanmaya başladığı şeklinde.
Siyasetçilerle, hatta hükümetle bağlantıları olduğu öne sürülen bu kişilerin, uyuşturucuyla mücadele çabalarını rüşvet vererek engelledikleri kaydediliyor.
Rapora göre bu durum, ülkenin yeniden imarı çabaları önündeki başlıca engellerden birisi.
Birleşmiş Milletler'in bu konudaki yetkilisi Antonio Maria Costa, Afganistan'ın ancak bir nesil sonra uyuşturucudan arındırılabileceğini söyledi.
http://www.bbc.co.uk/turkish/news/story/2006/11/061128_afghan_opium.shtml