Açık Radyo'da Ocak 2012

-
Aa
+
a
a
a

Açık Gazete'de:

 

Mısırlı siyaset bilimi profesörü ve aktivist Rabab El Mahdi, Bısır devriminin başlangıcının 1. yıldönümünün yüzbinlerce kişi tarafından kutlanmasından hemen önce Uluslararası Hrant Dink Konferansı Konuşmacısı olarak Türkiye'deydi. Kendisiyle, devrimin öncesini, işçilerin ve kadınların devrimdeki rolünü, işgal (occupy) hareketleriyle ilişkisini ve geleceğini konuştuk; İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör ile Türkiye Eczacıları Birliği tarafından, eczacıların sorunlarını (bir gece içinde KHK ile kurulan kurumları, kurulları, birlikleri ve eczacıların muhtemel kitlesel iflaslarını vb.) dile getirmek amacıyla düzenlenen miting üzerine konuştuk; Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg ile 12 Eylül Darbecilerinin yargılanmasındaki hukuki isabetliliği, Hrant Dink davasının emsal dava olduğunu, kararın hukuki yetersizliğini, tabiat ana hakları deklarasyonu gerekliliğini, dünyada demokrasinin geleceğini konuştuk; Derya Sazak, Kader Tuğla ve Ece Ozan ile yeni yayınlanan Faili Meşhur: 3 Suikast, Üç Gazeteci: Abdi İpekçi, Uğur Mumcu, Hrant Dinkadlı belgesel ve kitap üzerinde konuştuk.

 

Açık Dergi’de:

 

“Zenne” filminin yönetmenleri M.Caner Alper ve Mehmet Binay, Türkiye’den müzisyenlerle çalıştığı “Gül Yaprakları” albümünü yayınlayan müzisyen Thierry “Titi” Robin, “Turkophony” albümü vesilesiyle Buzuki Orhan Osman, “Ubik Project” sergisinin koordinatörlerinden Rafet Arslan, “İkametgah Kadıköy” sergisinin hazırlayan ekipten Funda Karadağlı (Piha Kolektif), İbrahim Gürman (Hush Galeri), Nazan Azeri (Asfalt Galeri) ve Murat Seçkin (Kargart), Hayvan gibi Sergi”yi konuşmak üzere sanatçı Merve Morkoç, Mert Ülkümen ve Milk Galeri’den Elif Çevik’;  “Hrant’ın Arkadaşları” konserine katılan müzisyenlerden Feryal Öney, Burak Güven, Güneş Duru ve Stelyo Berber; Sinema Genel Müdürlüğü’nün aile kavramını öne çıkaran filmler ve gişe filmlerine teşvik verileceği açıklaması üzerine mektup yayınlayıp açıklamaya tepki gösteren 82 sinemacıdan Sırrı Süreya Önder, Seren Yüce ve Yeşim Ustaoğlu; Kent hareketi serbest kürsüsünü konuşmak üzere Cihan Uzunçarşılı Baysal, 20 Ocak’ta vefat eden müzisyen Etta James’i konuşmak üzere Sevin Okyay, “Nefret Suçları Yasası Platformu”nu konuşmak üzere, kampanyada yer alan CHP İstanbul milletvekili Melda Onur Gümüşlük Klasik Müzik Festivali’nin afiş yarışmasını konuşmak üzere Jak Kohen, Kürk ve Deri fuarını protesto eden Yeryüzüne Özgürlük inisiyatifinden Güray Tezcan ve Walter Benjamin atölyesini konuşmak üzere Prof. Dr. Mahmut Mutman ocak ayında Açık Dergi’ye konuk oldu.  Ayrıca, 19 Ocak özel yayınında, Orhan Alkaya ,Derya Sazak ,Gülten Kaya, Alper Turgut, Aris Nalcı, Zeynep Tanbay, Levent Şensever, Koray Çalışkan ve anma yürüyüşü katılımcıları Açık Dergi’ye konuştu.

 

Açık Dergi’nin köşelerine konuk olan isimler ise şöyleydi:

 

Zamansız’da: Fırat Arapoğlu ve Dominique Lipp.

Matbuat Dünyası’nda:"Suraiya Faroqhi'ye Armağan"kitabıyla ilgili Erdem Kabadayı, 'Korkuyu Beklerken Gelenler" kitabını konuşmak üzere Hilmi Tezgör, “Aşk Şiirleri Antolojisi” kitabı yayınlanmış olan Haydar Ergülen ve Aziz Nesin'in "Sanat Yazıları" kitabı vesilesiyle Ali Hançer.

Müziğin Başka Türlüsü’nde: Aykut Köksal ve Tolga Tüzün, “Arifa” grubundan klarnetçi Alex Simu.

Kurander’de Kalanlar’da: Ebru Nihan Celkan,

Yer6Hafıza’da:  Mario Levi, yazar ve aktivist Emre Korlu ve Efecan Özer.

 

Balık Gözü’nde:

Nefret Suçları Yasası Platformu’ndan ve Sosyal Değişim Derneği’nden Murat Köylü’yle nefret suçlarının gerçekten 'suç' sayılmasını talep eden bu platformun yapmak istedikleri hakkında veBirgün Gazetesi ve ANGA'dan Ahmet Meriç Şenyüz ile eskiden günümüze basının nefes ve alamadığı zamanları konuştuk.

Fikr-i Takip’te:

Toplumsal Tarih'in 217 Ocak sayısında yeralan "Dersim 38'i araştır(ma)maki yaz(ma)mak ve hatırla(ma)mak üzerine" başlıklı yazısını ve aynı konudaki kitabı hakkında Bülent Bilmez'le konuştuk. Osman Köker'le Gayri Müslimlerden kalan tarihi miras üzerine konuştuk.

Hikâyenin Kadın Hali’nde:

Fethiye Çetin’le Habap Çeşmeleri’nin Restorasyonunun umut verici ve iyileştirici etkisi üzerine konuştuk.

Metropolitika'da:

 

Taksim Meydanı, Kamusal alan ve kentli olmak hakkında konuşmak üzere mimar Uğur Tanyeli konuk oldu.

 

Önce Sağlık’ta:

 

İstanbul Tıp Fakültesi’nden Prof. Kenan Demirkol’la tükettiğimiz gıdalar, gıda üretimi, ‘gıda emperyalizmi’, kolestrol, süt, mısır, GDO ve daha başka pekçok şey hakkında ve Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği Başkan Yardımcısı ve İstanbul Tabip Odası Etik Kurul üyesi Avukat Sait Ümit Erdem'le, 'Sağlıkta Dönüşüm' adıyla yapılan yeni sağlık politikalarının hastalara etkisi üzerine sohbet ettik.

 

Tohumdan Hasada Ekolojik Yaşam’da:

 

İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü’nden Dr. Yavuz Dizdar’la endüstriyel süt üretimi, bu sütün insan sağlığına zararları ve sağlıklı sütün ne olduğu, nasıl üretilebileceği hakkında ve Türkiye Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Abdullah Aysu ile, Türkiye’de neredeyse yokolma tehlikesiyle karşı karşıya olan küçük çiftçilerin kredi borçları, devletin tarım politikaları, hibrid tohumlar, genetiği değiştirilmiş tohumlar vb. nedeniyle yaşadıkları sorunlar hakkında konuştuk.

 

Toplumsal Dönüşümde Sosyal Girişimcilik’de:

Ümraniye- Çınardibi Kültür Merkezi Gönüllülerinden Cüneyt Boran, Sabancı Vakfı- Programlar ve Uluslararası İlişkiler Direktörü Filiz Bikmen ve PAYDA Grubundan Bora Tokyay ve Ahmet Ergelen konuğumuz oldu.

Son olarak geçtiğimiz ay programcılarımızdan Gülseren Onanç'ın babası Şemsettin Aygüler’in  vefat  ettiğini üzülerek ekleyelim.