6-7 Eylül olaylarının üzerinden tam 50 yıl geçti. Olayların 50. yıldönümünde Açık Radyo, ses kayıtları ve tanıklıklarla, kapsamlı bir araştırmaya yer veriyor. 6-7 Eylül Özel Programları 6-7 Eylül 2005 tarihlerinde 09:30-10:30 saatleri arasında yayınlanacak.
Olayın hem mağdurları, hem de örgütleyicileriyle yapılan röportajların da yer aldığı bu radyo belgeseli ile, Yassıada Mahkemesi ses kayıtları da uzun yıllar sonra ilk kez duyulacak. .
Almanya'nın Bochum Ruhr Üniversitesi Tarih Fakültesi'nde, konu üzerine ilk kapsamlı araştırmayı gerçekleştiren Dr. Dilek Güven'in de katılımıyla, Açık Radyo 6-7 Eylül olaylarına derinlemesine bir bakış sunacak.
***
"Osmanlı İmparatorluğu'nun dağılmasının ardından, Küçük Asya'da etnik ve demografik açıdan homojen bir ulus-devlet kurulması, temel politika olarak benimsenmiş ve bu politika Cumhuriyet dönemi boyunca çeşitli yöntemlerle uygulanagelmiştir. Gayrimüslim azınlıklar –Rumlar, Ermeniler, Yahudiler- ile örneğin Kürtler gibi, Türk olmayan grupların zorunlu asimilasyonu, bu sürecin bir parçası olarak değerlendirilmiştir. Yeni Türk Devleti, her ne kadar uluslararası anlamalarda Rumlara, Ermenilere ve Yahudilere azınlık statüsü tanımış olsa da asimilasyon politikaları her dönemde ağırlığını korumuştur. Teorik olarak, tüm vatandaşların yasalar önünde aynı hak ve ödevlere sahip olmasına karşın, gündelik hayatta, Türk etnisitesine mensup olmak, devletin kimlik politikasında belirleyici idi. Bu çalışma, 6-7 Eylül 1955'te İstanbul ve İzmir'in gayrimüslim sakinlerine yönelik saldırıların, Türk devletinin ulus-devlet inşa etme politikasıyla sıkı bir ilişki içersinde ele alınmasının gerekliliğini ortaya koymaktadır. Olaylar, dönemin Demokrat Parti hükümeti tarafından, devletin istihbarat servisi kullanılarak planlanmış; DP yerel teşkilatları ve başta "Kıbrıs Türktür Cemiyeti" olmak üzere, öğrenci-gençlik dernekleri, sendikalar gibi devletçe yönlendirilen örgütlerce uygulanmıştır."
Dilek Güven'in, "Cumhuriyet Dönemi Azınlık Politikaları Bağlamında 6-7 Eylül Olayları" adlı kitabının arka kapak yazısından. (2005 Tarih Vakfı Yurt Yayınları)