12 Mart 2012Hürriyet Gazetesi
Birisi bana “Önümüzdeki yaz Avrupa’daki turist sayısının normalden düşük olması bekleniyor” deyince şaşırdım. Nedeni ABD ve Avrupa’daki ekonomik krizmiş. Tahmin geçen yıllara bakılarak yapılıyormuş. Yani onların da ellerinde kristal bir küre yok. Ama dayanaklarının sadece para olması bana biraz tuhaf geldi. Sanki her parası olan istediği yere, istediği zaman gidebilir!İspanya Hükümeti’ne göre, ülkede 2011’de, bir önceki yıla göre fazla turist vardı. Nedeni geçen sene Kuzey Afrika’daki siyasi çalkantıydı. Tunus ve Mısır’da yapılacak tatiller Kanaryalar, İspanya, Türkiye gibi ülkelere yönlendi. Bu da insanların tatil planlarını yaparken ekonomik krizle birlikte başka faktörleri de dikkate aldığını gösteriyor.
EKONOMİ DÜZELSE DE VOLKAN PATLAYABİLİR
İsveç Ulusal Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü’nün (Konjunkturinstitutet) tahminine göre, Avrupa’daki borç krizinin 2012 yılının ortasında çözülmesi muhtemel. Kuzey Yarımküre’deki deniz, güneş ve kum turizmine talep kışın yapılan rezervasyonlarla belirlendiğine göre yazın görülebilecek ekonomik gelişmenin pek faydası olamayacak. Böylece Avrupa’nın yabancı turist sayısında artış beklememesi gerektiği söyleniyor. Avrupa için İzlanda’daki Katla Volka’nın her an patlama ihtimali de ayrı bir risk. Bu durumda para ve siyasi istikrara bir de doğa olaylarını ilave etmemiz gerekiyor.Kriz olsun ya da olmasın her zaman Avrupa’ya, Türkiye’ye turist olarak birileri geliyor. Ekonomik krizlerde turistler paradan tasarruf etmek için hediyelik eşyaya daha az para harcıyor, kendilerine sunulan fırsatları daha ince eleyip dokuyor ama geziden vazgeçmiyor. Bununla beraber şu anda ekonomik krizden en çok etkilenenler çoğunlukla turistlerin gittiği ülkeler. Bu nedenle, ekonomik fırsattan yararlanarak turistik bölgeleri gidip bomboş bulma şansımız yok.
TÜRKİYE’Yİ SERİN İLKBAHAR BEKLİYOR
Mademki 2012 yaz turizmini konuşuyoruz biraz da havaya bakmamız lazım. Yani, Kuzey Yarımküre’de yazın hava nasıl olacak? Bunun için önemli iklim olaylarından biri olan ENSO, yani El Nino ve La Nina’ya bakalım... Avrupa tahmini: La Nina şimdi zirvede, yaza kadar yavaş El Nino geçiş olacak. NASA’nın tahmini: La Nina, ocak-şubat aylarında zirve yaptı, temmuza kadar devam edecek. NOAA tahmini: La Nina zayıflayacak ancak muhtemelen ekime kadar kalıcı. Japon tahmini: Temmuza kadar El Nino doğru kararlı rota. Yani anlayacağınız dünya bu konuda biraz kararsız!Buna rağmen “İlla da önümüzdeki ilkbahar ve yaz aylarındaki havayı merak ediyorum” diyorsanız NOAA NCEP modeline bakalım. Bu modele göre, Avrupa’nın ilkbahar sıcaklıklarının martın uzun yıllar ortalamasına yakın olacağı tahmin ediliyor; fakat Türkiye’de hava sıcaklıkları ortalamanın altında kalacak. Baharın sonuna doğru Avrupa’da hava sıcaklıkları nispeten yüksek olacak. Türkiye’de ise ortalamalara yakın olması bekleniyor. Ancak modelin güvenirliği ilkbaharın sonunda sona eriyor, yani yaz için yapılan tahminler bizzat tahminciler tarafından da güvenilir görülmüyor. Yaz için biraz daha beklemek gerek.Sonuç olarak benim gördüğüm kadarıyla hiç kimse 2012 yazındaki para, volkan, iç savaş ve hava yani turizm durumunu bilmiyor... Herkesin tahmini biraz değil, epeyce şüpheli.