Dünyanın dört bir yanında iklim krizi kaynaklı aşırı sıcaklarla boğuşurken afetlerle yüzleşmeye devam ediyoruz. Yangınların tanınmaz hâle getirdiği Hawaii’nin Maui Adası sakinleri ile, Türkiye’den binlerce kilometre ötede olsa da empati kurmadan edemiyoruz. Açık Yeşil kuşağında Ümit Şahin’in dile getirdiği gibi biliyoruz ki: “Öyle düşünmemizi isteseler de Türkiye, iklim değişikliğinden muaf bir ülke değil.”
Dünyanın dengesini yeniden sağlamak için üzerimize düşen her neyse yapmak zorundayız. Bu duyarlılığı bizlerle paylaşıyor olacak ki Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki bu hafta yaptığı bir paylaşımla herkesi “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya koyduğu 2053 net sıfır emisyon ve yeşil kalkınma hedeflerimiz doğrultusunda duyarlı olmaya” davet etti. Bu davete, başta yetki ve sorumluluk sahibi kimseler olmak üzere kimler icabet edecek bilmiyoruz. Bildiğimizi tek şey her geçen gün yok oluşa giden yolda sona daha da yaklaştığımız.
Ayrıca…
Bu hafta internet sitemizde, Amy Goodman’ın üç farklı konukla Hawaii’nin Maui Adası’ndaki yangınlar üzerine yaptığı ve Democracy Now!'da yayınlanan söyleşilerin çevirilerine yer verdik:
- Mānoa’daki Hawaii Üniversitesi’nin Doğal Kaynaklar ve Çevre Yönetimi Bölümü’nden Profesör Clay Trauernicht yangınları tetikleyen ve rastgele biçimde şiddetlenmesini mümkün kılan koşulların nasıl oluştuğunu açıkladı.
- Hawaii adasının yedinci kuşak yerlisi, eski meclis üyesi ve iklim aktivisti Kaniela Ing, yıkıcı orman yangınlarının etkisini ve bunların iklim değişikliğiyle ilişkisini ortaya koydu.
- Kanaka Maoli aktivisti Noelani Ahi ise yangınlarda yerli bilgelerinin yarım yüzyıl çalışarak biriktirdiği kültür bilgi ve belgelerinin, sanat eserlerinin ve kültür ürünlerinin yanıp kül olmasına karşı toplumun tepkisini anlattı.
17 Ağustos ve 6 Şubat'ı unutma, çatlakları sıvama!
2023 yılına Maraş depremleriyle sarsılarak başladık. Bu yıl aynı zamanda 1999 Marmara depreminin de 24. yılıydı. 6 Şubat depremlerinin ardından Açık Radyo’nun programları arasına, bölgeden hikâyelere kulak verdiğimiz Dayanışma Kuşağı katıldı. Ayrıca sürece dair tanıklığımızı, internet sitemizdeki “Yer yarıldı içine girdik” dosyasında arşivlemeye gayret ettik. Bu hafta da, 17 Ağustos vesilesiyle Açık Radyo’da deprem ve dayanışma konuştuk:
- Vakayiname’de Altın Saatler programının yapımcısı Gürhan Ertür’den dayanışmayı ve afet süreçlerinde Açık Radyo’nun rolünü dinledik.
- Altın Saatler’de İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yüzgeç’le, 24üncü yıldönümünde 17 Ağustos Marmara depremini konuştuk.
- Açık Bilinç’te Prof. Okan Tüysüz’den İstanbul'un yüz yüze olduğu deprem riskini ve 24 yıllık süreci dinledik.
Dayanışma Kuşağı’nda Dört Ayaklı Şehir ekibinden Mine Yıldırım’a bağlanarak 6 Şubat depremi sonrası bölgede yürüttükleri hayvanları kurtarma çalışmalarını mercek altına alıp önümüzdeki dönemi değerlendirdik.
Öte yandan
Açık Gazete ekibinin gündem odaklı önerdiği makale ve analizlere ulaşmak için Açık Radyo’nun internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Mek Mezi: “Biz Bize”
Hemşin dili ve kültürünün yarınlara aktarılması gayesiyle Artvin’in Kemalpaşa ve Hopa ilçelerinde düzenlenen kültür-sanat buluşması Mek Mezi’yi (Hemşince Biz Bize) Açık Radyo’nun Yayın Koordinatörü Didem Gençtürk yerinde izledi. Alandan sesler, konser kayıtları ve söyleşilerle bu hafta Açık Dergi’de Mek Mezi’ye kulak verdik.
Haftanın karikatürü
Haftanın Karikatürleri'nde İzel Rozental'in seçtiği ve anlattığı çizimler arasından Dave Granlund'ın Maui Adası’ndaki yangınları konu alan çizimi haftanın karikatürü seçildi.
Haftann sözü
“Hayattayız ama yaşamıyoruz.” — Taliban yönetimi altında ikinci yılını dolduran Afganistan’da kadınların toplumsal yaşamın her alanından dışlandığını anlatan Afgan kadınlardan biri BBC muhabirine durumu bu sözlerle özetliyor. (BBC Türkçe)