Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nün 16.sı geçtiğimiz hafta sonu yapılan törenle sahiplerini buldu. Bu seneki ödülü Türkiye’den Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı ve Sierra Leone’dan Rugiatu Neneh Turay aldı.
Açık Gazete’de Sierra Leone’da yaşadığı toplulukta derin köklere sahip bir geleneği dönüştürme çalışmaları nedeniyle aile üyeleri ve toplum liderleri dahil olmak üzere toplumsal tepkilere rağmen örgütlülük oluşturarak kız çocukları ve kadınlar için kadın genital mutilasyonuna karşı mücadelesini uzun yıllardır cesaretle devam ettiren Rugiatu Neneh Turay ile bir araya gelirken, Hikâyenin Her Hâli’nde ise Türkiye’den ödül sahibi olan Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’ndan Selime Büyükgöze ile vakfın kuruluş hikâyesini, amaçlarını ve 1990 yılından beri sürdürdükleri mücadelenin arka planını konuştuk.
Web sitesinden…
Ekonomi Politik'te, Narin Güran cinayeti sonrası Türkiye'deki adalet sistemini masaya yatırdık.
Nereye Doğru'da, Lübnan’da patlayan çağrı cihazlarına, Fransa’da hükümet kurmaya çalışan Michel Barnier'ye, Avrupa Birliği Komisyonu'nda sorumlulukları açıklanan komiserlere, Filistin’i devlet olarak tanıyan ve tanımayan devletlere ve Almanya’nın sınır kontrolü kararına değindik.
Ufuk Turu'nda, dünyada demokrasilerin tek adam rejimine evrilmeye başlamasıyla otoriterleşme eğiliminin güç kazanmasını ve aşırı sağın yükselişini çeşitli örnekler üzerinden ele alarak genel bir değerlendirme yaptık.
Kültürel Miras ve Koruma: Kim İçin? Ne İçin?’de, Postane: Bir Bina Arkeolojisi kitabının yazarları Liana Kuyumcuyan ve Murat Tülek ile Postane Galata girişimini, binanın tarihini ve yıllar içinde üstlendiği kültürel anlamları konuştuk.
Hüsnükabul’de, Birleşmiş Milletler’in Suriye'deki çatışmaların yeniden şiddetlenmesi konusunda uluslararası toplumu uyarmasını ama birçok ülkenin göçmenleri tek başlarına ülkelerine dönmeye zorlamasını işledik.
Sakat Muhabbet'te, İngiltere - Birmingham'da yaşayan Hakan Akkuş’tan sakatlar açısından iki şehir arasındaki farklılıkları öğrendik.
Dünya Mirası Adalar'da, Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Beyin Sinir Cerrahı ve aynı zamanda Heybeliadalı olan Prof. Dr. Türker Kılıç ile Adaların hayata verdiği pozitif etki üzerine konuşma fırsatını yakaladık.
Öte yandan
Açık Gazete ekibinin gündem odaklı önerdiği makale ve analizlere ulaşmak için Açık Radyo’nun internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Rüyası Bölünenler
2014’te yayınlanan Rüyası Bölünenler romanından dolayı mahkeme karşısına çıkan Yavuz Ekinci'nin davasını takip eden yazar, akademisyen ve aynı zamanda Açık Radyo programcılarından Murat Gülsoy; Haydar Ergülen, Mine Söğüt, Sibel Oral, Yiğit Bener, Başar Başarır ve Yavuz Ekinci'nin kendisinden fikirlerini aldık.
Ayvalık Uluslararası Film Festivali
Ayvalık Uluslararası Film Festivali bu yıl da izleyiciyle buluştu. Açık Dergi’de 70 filmlik seçkisi ve onlarca etkinliğiyle dikkat çeken festivalin direktörü Azize Tan ile bağımsızlığın kıymetini ve güncel koşullarda zorlukları konuşma fırsatını yakaladık.
Haftanın karikatürü
Açık Gazete'nin köşelerinden Haftanın Karikatürleri'nde, Mandel Caetano Mayrink'in çizimi haftanın karikatürü olarak seçildi.
Haftanın kitabı
Haftanın Kitabı'nda, II. Dünya Savaşı kapsamında Almanya ya da İtalya tarafından işgal edilmiş her ülkedeki direnişin açık, dengeli ve bütünlüklü bir resmini sunmaya çalışan Halik Kochanski'nin Direniş adlı kitabı üzerine konuştuk.
Haftanın sözü
“Kansız ritüel, sadece kadın genital mutilasyonuna karşı başlattığımız bir mücadele değil. Aynı zamanda kadına şiddetin yanında liderlik pozisyonlarında kadınların çok daha az sayıda bulunmasına, ormanlarımızın tahrip edilmesine ve şu an maruz kaldığımız büyük iklim krizine karşı da mücadele yürüttüğümüz bir alan.” — 16. Uluslararası Hrant Dink Ödülü sahibi Sierra Leoneli Rugiatu Neneh Turay, kadın genital mutilasyonu uygulamasına karşı verdiği mücadeleyi Açık Gazete’de anlatıyor. (Açık Radyo)