Görme kötüyü, duyma kötüyü, söyleme kötüyü

-
Aa
+
a
a
a
""

Bugün giderek artan sayıda hükümet, kendilerini cezasızlık kartına sahip hissediyor - uluslararası hukuku ayaklar altına alabiliyor, Birleşmiş Milletler antlaşmasını ihlal edebiliyor, uluslararası insan hakları sözleşmelerini ya da uluslararası mahkemelerin kararlarını görmezden gelebiliyor, uluslararası insancıl hukuka burun kıvırabiliyor, başka bir ülkeyi işgal edebiliyor, her şeyi yerle bir edebiliyor ya da kendi halklarının refahını tamamen göz ardı edebiliyor. Bütün bunlara rağmen hiçbir şey olmuyor. Cezasızlık çağını her yerde yaşıyoruz.*

Nereye Doğru’da İsrail’in Filistin ve Lübnan’a gerçekleştirdiği hukuksuz saldırıları, İran’ın da İsrail’e karşı yoğun füze saldırısı sonrasında ne olacağının tam olarak bilinmediği ama iyi bir şey olmayacağının kesin olduğu vurgulanırkenFizan Ekspresi programcısı Milat Bülent Kılıç da İsrail – İran çatışmasına dair görüşlerini kaleme aldı.

Gazze İçin: Kanatsız Kuşlar

Web sitesinden…

İklim Kuşağı Konuşuyor'da, Akdeniz'deki rekor sıcaklıklara, Asya'da fırtınaların yıkıcı etkilerine, Amerika kıtasında kontrol edilemeyen yangınlara ve Avrupa'nın bazı bölgelerinde yaşanan ölümcül sel felaketlerine değinerek iklim krizinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha vurguladık.

Hüsnükabul'de, 19 Şubat'ta Almanya'da dokuz kişinin öldüğü bir ırkçı saldırıyı, ölenlerin aileleriyle, Depo İstanbul'da düzenledikleri ‘Üç Kapı’ sergisi vesilesiyle konuştuk.

Ufuk Turu'nda, Avusturya’daki parlamento seçimlerini, Çek Cumhuriyeti’ndeki bölge seçimlerini, Rusya’da kadın hareketlerinin yasaklanmasına ilişkin yasa tasarısını ve Lübnan’a gerçekleşen İsrail saldırısını ele aldık.

Sakat Muhabbet'te, Altın Koza’da Ulusal Uzun Metraj’da yarışan Hêvî filminin yönetmeni Orhan İnce ve filmdeki sağır karakteri canlandıran Bedriye Roza Çelik ile bir araya geldik.

Birlikte Üretiyoruz'da, ApiKoop’dan Şamil Tunçay Beştoy ve Mert Can İçten ile hangi değerler ve niyetlerle kooperatif yapısına karar verdiklerini, topluluk kültürünün ve dayanışma ekonomisinin önemini değerlendirip; ApiKoop’un yürütücüsü olduğu 'Senin de Bir Kovanın Olsun' projesi ve yayına hazırlanan Balarısı Demokrasisi kitabı üzerine konuştuk.

Kültürel Miras ve Koruma: Kim İçin? Ne İçin?'de, avukatlar Fevzi Özlüer ve Ecevit Alkan ile Antakya Tarihi Merkezi Koruma Planı'nı nasıl okuduklarını, planlama aktörlerinin benimsedikleri projeci bakış açısının koruma yaklaşımı ile nasıl bağdaşabileceğini tartıştık.

Öte yandan

Açık Gazete ekibinin gündem odaklı önerdiği makale ve analizlere ulaşmak için Açık Radyo’nun internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Yasalaştırılmış şiddet ve yaşam mücadelesi


Hikâyenin Her Hâli’nde Dört Ayaklı Şehir'den Mine Yıldırım ile toplumun parçası, toplumun yansısı, toplum yönetiminin aracı, ihtimam ve şiddet arasında sokak hayvanlarını, yasalaştırılmış şiddet ve yaşam mücadelesini konuşurkenAçık Gazete’de de 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü'ne dair bilgi verdik.

Dilimin Ucunda: Endophasia

Açık Dergi'de multidisipliner sanatçı Gökçe Uygun ile 12 Ekim'de prömiyeri yapılacak olan, kişisel deneyimlerinden ilham alarak geliştirdiği çok katmanlı sanat projesi ‘Endophasia'yı konuştuk.

Haftanın karikatürü

Açık Gazete'nin köşelerinden Haftanın Karikatürleri'nde Tan Oral'ın çizimi haftanın karikatürü olarak seçildi.

Haftanın kitabı

Haftanın Kitabı'nda, polisiye ve felsefenin kesiştiği, filozofların birbiriyle çekiştiği 'karnavalesk' bir roman olarak tanımlayabileceğimiz Dilin Yedinci İşlevi üzerine konuştuk.

Haftanın sözü

“Netanyahu fiilen Lübnan'daki bütün evlerin askeri hedef olduğunu söylüyor. Bu, yüzde yüz soykırım demektir ve bu manyağın durdurulması şarttır.”— İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun BM Genel Kurulu toplantısında Hizbullah örgütünün Lübnan vatandaşlarının evlerine, hastanelere, okullara, garaj ve mutfakların hepsine roket yerleştirdiklerini söylemesi üzerine ABD'nin önde gelen akademisyenlerinden Jason Hickel sert tepki gösteriyor. (Common Dreams)

Açık Radyo podcast