Gezegensel Gazze mi?

-
Aa
+
a
a
a
""

Gazze'nin yanışını izlerken, aynı zamanda tüm gezegeni Gazze benzeri bir felakete çevirdiğimizi de hatırlamakta fayda var. Bu sadece göreceli yavaş çekimde oluyor.*

30 Kasım tarihinde başlayan COP28 Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi'ni yakından takip eden Oil Change International'ın Bölgesel Program Direktörü Mahir Ilgaz ile zirveyi hem başlangıcında hem de ilk haftanın sonunda değerlendirirken, Foti Benlisoy ile de kapitalizmin çoklu krizi çerçevesinde Gazze’de İsrail’in sürdürdüğü savaşın küresel etkilerini ve COP28 İklim Zirvesi üzerinden ekolojik krizi konuştuk.

Web sitesinden…

  • Açık Gazete'de, İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü ve Maden Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz’le bir araya gelerek bu hafta başı yaşanan Mudanya depremi hakkında bilgi aldık.
     
  • Nereye Doğru’da, Gazze’deki son duruma, Avrupa Birliği’nin yeni yayınladığı Türkiye stratejisi raporuna, Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün yayınladığı “en çok silah ve askeri hizmet satışı yapan ilk 100 şirket” listesine ve İran’da devam eden idamlara göz attık.
     
  • Hüsnükabul’de, ‘Zorla kaybetme: Mültecilerin gündelik istisna hali, kaygı ve kırılganlık’ başlığıyla insan(lık) ve insanlıktan çıkma hallerini, duygulu halleri ve birlikte yaşama ihtimallerini tartıştık.
     
  • Antroposen Sohbetler'de, iklim krizinin etkisiyle 20. yüzyılın başından bu yana Türkiye'deki buzulların erimesi konusuna değinirken, Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümünden Dr. Banu Şebnem Önder ile iklim ve biyoçeşitlilik krizlerini anlamak için sirke sineğinin model organizma olarak kullanılabileceği üzerine fikir yürüttük.
     
  • Dünya Mirası Adalar'da, ‘Sağlıkta Hafıza Mekânları: Heybeliada Sanatoryumu’ belgeselini; yapım koordinatörü, uzman doktor Cegerğun Polat’la değerlendirdik.
     
  • Sakat Muhabbet'te, Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı Direktörü ve sakat hakları aktivisti Engin Yılmaz ile 'kör mü, görme engelli mi?' sorusu üzerine konuştuk.
     
  • Açık Dergi’de, Beyoğlu'nda kapılarını açan yeni kültür ve sanat alanı İş Bankası Resim Heykel Müzesi’ni kurucu küratör Gül İrepoğlu ile konuştuk.
     
  • Kadim Anadolu Eserlerinden Seçmeler'de, Arrianos'un İskender'in Seferi adlı kitabını tanıtmaya devam ettik.
     
  • Spor Gündemi'nde, Formula 1'in iklim krizine etkileri, raporları ve sürdürülebilirliğe dair nasıl çalışmalar yapılıyor konusuna değindik.

Bu pencereden geleceğe tırmanacak cesaretimiz olmalı

Greenpeace, Shell'in Filipinler'deki batan gaz limanı ile petrol ve doğalgaz rafinerisinin limanının terminallerini kanolarla iki gün-iki gece boyunca işgal etti. Biz de, Açık Gazete’de Greenpeace çalışanı Yakup Çetinkaya ile Shell'e karşı gerçekleştirdikleri bu fosil yakıt karşıtı eylemi değerlendirdik.

Öte yandan

Açık Gazete ekibinin gündem odaklı önerdiği makale ve analizlere ulaşmak için Açık Radyo’nun internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Haftanın karikatürü


Açık Gazete'nin köşelerinden Haftanın Karikatürleri'nde İzel Rozental'in seçtiği ve anlattığı çizimler arasından Coco'nun çizimi haftanın karikatürü seçildi.

Haftanın Kitabı

Haftanın Kitabı'nda Ceyhan Usanmaz, dikkat dağınıklığını Candy Crush ile ele alan Alfie Brown'ın Keyif Almak: Candy Crush ve Kapitalizm adlı kitabını inceliyor.

Haftanın sözü

“Kendinizi, çocuğunuzun sadece bacağının kesilmesini değil, aynı zamanda acıdan ölmesini izleyen bir baba olarak hayal edin. Hala bir baba olduğunuzu hissedebilir misiniz? Ya da dünyada hala insanlar olduğunu düşünebilir misiniz?” — Amy Goodman, İsrail askerleri tarafından gözaltına alınan ünlü Filistinli şair Mosab Abu Toha’yla gözaltında dövüldükten ve hapse atıldıktan sonra bir röportaj gerçekleştirdi. Toha, gittiği hastanede, bir çocuğa ağrı kesici olmaksızın yapılan ameliyat üzerine bu sözleri söyledi. (Democracy Now!)

Açık Radyo podcast