Herkese merhaba,
Dayanışma Kuşağı yayınları hız kesmeden devam ediyor. Haftanın ilk yayınında Türkiye'deki son göçer topluluk olan Sarıkeçililer’den ve topluluk temelli sosyal işletme Geççi’nin yürütücüsü Oğuzhan Çoban’la Hatay'da yürüttükleri mutfak ve seyyar çamaşırhaneyi konuştuk.
Çoban’la gerçekleştirdiğimiz sohbetin ikinci bölümü 5 Nisan Çarşamba günü 18.30’da!
Dayanışma Kuşağı’nda Cuma günü ise Bayburt Terziler, Berberler ve Ayakkabıcılar Esnaf Odası Başkanı Yunus Çil’le depremin ardından bölgedeki gönüllü berberlik çalışmalarını konuştuk.
Hafta içi her sabah Ömer Madra ve Özdeş Özbay’ın sunumuyla gerçekleşen haber programımız Açık Gazete’de çaldığımız ve gündeme özel seçilen şarkıların yer aldığı çalma listesini dinlemek için!
Altın Saatler Deprem Özel yayınlarında:
- Hayata Destek Derneği Deprem Bölgesi Koordinatörü Gökhan Erkutlu ile son durumu konuştuk.
- Halk Sağlığı uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala İstanbul’daki hastanelerle ilgili sorunları anlattı ve gelecekteki durumun panoramasını anlattı.
- İnşaat Mühendisi Ali Hoca ile Hatay ve ilçelerinde binaların durumunu, hasarın yaygınlığını, hasar tespitlerindeki sorunları, yapım projelerinde imzaları bulunan mühendisler hakkında açılan soruşturmaları değerlendirdik.
- Nirengi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Programlar Koordinatörü Zeynep M. Sanduvaç’tan afetlerde gerçekleştirilen destek çalışmalarını dinledik.
- Kültürel ve Doğal Mirası İzleme Platformu yöneticisi, arkeolog, editör Nezih Başgelen ile deprem bölgesindeki kültürel ve doğal miras alanları, kültür varlıkları ve müzeler konusundaki görüşlerini, gözlemlerini, önerilerini konuştuk ve kentlerin yeniden inşasında dikkat edilmesi gerekenleri kendisine danıştık.
- Geçtiğimiz haftalarda Altın Saatler Deprem Özel bölümlerinde; İsmail Başöz ve aynı zamanda bir depremzede olan Dr. Sadık Nazik’ten yaşadıklarını, aile hekimliği ile ilgili genel bilgileri, normal çalışma içeriğini, deprem sonrası durumu dinledik. İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme fakültesi, İşletme Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Profesör Doktor İpek Karacan'la toplumsal cinsiyette duyarlı afet yönetimini konuştuk. Hayata Destek Derneği Deprem Bölgesi Koordinatörü Gökhan Erkutlu’dan afet bölgesindeki son durumu dinledik.
Ayrıca…
- Fizan Ekspresi’nde İran'da devrimci hareketin izleriyle gerçekleşen “kederli Noruz" kutlamalarına kulak verdik.
- Bekir Ağırdır, Bize Yeni Bir Söz Lazım’da,İzmir’de 7 gün devam eden İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'ni, Kongre’nin sona ermesinin bir gün sonrasında değerlendirdi.
- Ufuk Turu’nun gündeminde İsrail’de yargı reformu adıyla anılan ve fakat yargı erkine ve demokrasiye karşı darbe girişimi diye de nitelendirilen kanun tasarısına karşı başlayan ülke çapındaki tarihi protestolar, Almanya’daki grevler, Tunus’ta yükselen gerilim ve Lübnan’daki saat kaos ve kargaşası vardı.
- Ekonomi Politik’te Ali Bilge’yle 14 Mayıs’ta gerçekleşecek olan seçimin olası sonuçlarının ülke yönetimine etkisini konuştuk.
- Burcu Biçer’le Spor Gündemi’nde 2024 Paris Olimpiyatları özelinde Rusya ve Belarus'lu sporculara karşı alınan boykot karar ve eğilimleri ile bu girişimlerin evrensel etik ilkeler çerçevesindeki değerlendirilmesi üzerinde konuşuldu.
- Kültürel Miras ve Koruma: Kim için? Ne için? programında Antakya ile ilişkisi şehrin yerleşim tarihi konusunda yaptığı doktora çalışması ile pekişen şehir plancısı akademisyen Tuğçe Tezer’den Antakya’nın biriktirdiklerini ve depremler sonrası yapılması gerekenleri dinledik.
Öte Yandan
Açık Gazete ekibinin önerdiği özel makale ve analizlere ulaşmak için Açık Radyo’nun internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Açık Radyo Podcast
Haftanın Karikatürü
Açık Gazete'nin köşelerinden Haftanın Karikatürleri'nde İzel Rozental'in seçip anlattığı çizimler arasından, André-Philippe Côté'nin çalışması haftanın karikatürü seçildi.
Haftanın Sözü
Bugün alınan tarihî karar, çok taraflı iklim işbirliğinde yeni bir çağın başlangıcıdır. Bu çağ, uluslararası hukukun üstünlüğünü korumaya odaklanan ve insan hakları ile nesiller arası eşitliği iklim için karar alma süreçlerinin ön saflarına yerleştiren bir çağdır.
— Vanuatu’nun girişimiyle gerçekleşen, iklim değişimiyle mücadeleyle ilgili Uluslararası Adalet Divanı’na başvurulması konusundaki BM oylamasından olumlu karar çıkması üzerine Vanuatu Başbakanı Ishmael Kalsakau’nun sözleri. (The Guardian)
2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık gününde; otizm ve otizmlinin hayat rutinini, otizmin küresel, bölgesel ve yerel anlamlarını, otizmin hayata dokunuşlarıyla tartıştığımız programımız Çetin Ceviz’e kulak veriyoruz.
* Bu haftaki bültenimiz adını, program kayıtlarında biriken sözleri kâğıda dökmek niyeti ve Açık Radyo'nun 20. yayın yılı vesilesiyle hazırlanan, Açık Radyo Kitaplığı'nın ilk kitabı Biz Yaşarken…’den alıyor.
Yaşadığımız felaketin ardından uzmanlarla, alandan gazetecilerle yaptığımız programların yazılı olarak internet sitemize girmesini sağlayan Aylin, Batu, Bircan, Didem, Gamze, İdil, İlksen, İsmail, Meral, Nazlı ve Raife’ye teşekkür ederiz.
Henüz abone değilseniz, Açık Bülten’i düzenli olarak takip etmek için buraya tıklayabilirsiniz!