Göçmen ve yabancı düşmanlığı ile aşırı sağın gölgesinde savaşlar ve soykırımlar devam ederken, 2024 Paris Yaz Olimpiyatları dün itibariyle başladı.
Ekonomi Politik'te, Antik Yunan’dan bugüne Olimpiyatlar tarihini masaya yatırırken, Spor Gündemi'nde ise 2024 Paris’te Fransız hükümetinin polis ve orduyu seferber ederek aldığı güvenlik önlemlerini, yerinden yurdundan edilen Paris evsizlerini/yoksullarını ve Rusya’ya uygulanıp İsrail’e uygulanmayan yasaklanma kararlarını tartıştık.
Yoldaş Türler
Açık Yeşil'de, Semtpati Vakfı Genel Müdürü Ece Ünver ile bir araya gelerek, Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi hakkındaki son gelişmeleri dinledik. Ayrıca, Yaşam için Yasa İnisiyatifi aktivisti avukat Sevcan Çamlıdağ ve Hayvan, Yaşam, Özgürlük İnisiyatifi’nden Ersin Tek ile de yasanın Meclis'ten geçmesi durumunda belediyelerin ve yurttaşların yapabileceklerini konuştuk.
Öte yandan Gaipten Sesler'de, sokak hayvanları yasasını düşünmenin bir yolu olarak yoldaş türler kavramına geri dönmeyi önerirken, Ekokozmopolitan’da ise ‘umursama’nın imkânlarını, sınırlarını ve olasılıklarını sorarak, kanunda yapılması planlanan değişiklikleri düşünmek için yeni bir yol açmaya çalıştık.
Web sitesinden…
Açık Gazete'de, araştırmacı ve yazar Bekir Ağırdır'ın '25 yıl sonra yeniden ‘Nerede bu devlet’ sorusuna geldik' başlıklı yazısından yola çıkarak 'nerede bu devlet' sorusunu yeniden sorduk.
İklim Kuşağı Konuşuyor'da, geçtiğimiz Pazar gününün dünya genelinde bugüne kadar kaydedilen en sıcak gün olduğu haberine odaklanırken, aynı zamanda dünya genelindeki diğer çarpıcı iklim haberlerine de göz attık.
Ufuk Turu'nda, ABD ve Venezuela’da gerçekleşecek seçimleri, Fransa’nın kolonilerindeki bağımsızlıkçı hareketlerin Azerbaycan’ın desteğiyle gerçekleştirdikleri kongreyi ve İsrail meclisinde oylamaya konulan UNRWA hakkındaki kanun tasarısını ele aldık.
Nereye Doğru’da, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıldönümü tezkeresine, Uluslararası Adalet Divanı’nın İsrail’in uluslararası suçları ile ilgili tarihi görüşüne ve Çin’de tüm Filistinli grupların katılımıyla yapılan toplantı ve alınan kararlara göz attık.
Kültürel Miras ve Koruma: Kim İçin? Ne İçin?'de, Kabataş Transfer Merkezi'nin mimarı Arman Akdoğan ile proje binasının ve çevresinin tasarımına ilişkin benimsenen yaklaşımı masaya yatırdık.
Dünya Mirası Adalar'da, yönetmen ve aynı zamanda Adalı Ezel Akay ile Adalar’daki 'azmanbüs' sorununu ve Adalıların direnişini ele aldık.
Açık Bilinç'te, bitki bilimindeki son gelişmelere ve bunları özetleyen Işık Yiyiciler adı kitaba değindik.
Sakat Muhabbet'te, Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Doç. Dr. Çiğdem Yasemin Özkan Berksun ile Engellilik ve Medya Dersi buluşmalarını konuşurken, Tip 2 SMA ve ASD kalp hastalığı bulunan Alper Okçuoğlu ile de medya sektöründeki engelli bireylerin sorunlarını dile getirdik.
Öte yandan
Açık Gazete ekibinin gündem odaklı önerdiği makale ve analizlere ulaşmak için Açık Radyo’nun internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Haftanın karikatürleri
Açık Gazete'nin köşelerinden Haftanın Karikatürleri'nde, bu hafta yolda olduğu için programı gerçekleştirilemeyen İzel Rozental’ın gündeme ilişkin olarak yolladığı tek karikatür olan Filistinli karikatürist Safaa Odah'ın traji-komik çizimi haftanın karikatürü olarak seçildi.
Haftanın kitabı
Haftanın Kitabı'nda, kıyamet beklentisini gözlemleyen Mark O'Connell'ın Kıyamet Notları: Gelecek Endişesine Yolculuk adlı kitabı üzerine konuştuk.
Haftanın sözü
“Bu bazen, toprağın altında gömülü olarak uyanmak gibi: Tam bir dehşet.” — IPCC yazarı Prof Vanesa Castán Broto, 21 Temmuz’un gezegenin en sıcak günü olarak ilan edilmesinin hemen ardından gezegenin ısınmasını 1,5 derece ile sınırlandırmak için kalan zamanı gösteren İklim Saati’nin de beş yılın altına düşmesini bu sözlerle değerlendirdi. (The Guardian)
Açık Radyo podcast