Açık Bülten’in ikinci sayısı yayında!
Açık Bülten’in ikinci sayısıyla karşınızdayız. Bu hafta da tıpkı geçen hafta gibi yoğun ve “olaylı” geçti. Gündem durulmadı ve durulacağa da benzemiyor. 1, 2 ve 3 Ocak'ta İstanbul’da hava kirliliği rekoru kırıldı. Artık şehirde barınmak ve beslenmek zor olduğu gibi, nefes almak da zor.
Bu hafta Lula da Silva seçilmiş hükümete karşı olan Bolsonarocu faşist gruplar Brezilya’da başkentte vandalizm eylemleri gerçekleştirdi. Ahmet İnsel, Ufuk Turu’nda Brezilya’daki bu siyasal çalkantıyı odağına alarak vahametine dikkat çekti.
Fizan Ekspresi’nde Milat Bülent Kılıç, haftalardır büyük bir dikkatle takip ettiği İran Halk Devrimi’ni bu hafta da ayrıntılı bir şekilde yazdı. Hâlihazırda ekonomik ve sosyal problemler yaşayan İran’ın devrim süreciyle birlikte yaşadığı problemlerin arttığını belirtti. İran’daki devrimin sancılı bir süreç olduğunun altını çizdi.
Haftanın en heyecan verici gelişmelerinden biri de Bekir Ağırdır’ın yeni başlayan Bize Yeni Bir Söz Lazım programı oldu. Adını Ağırdır’ın yeni kitabından alan programın ilk bölümünde toplumsal barışın önemine ve umudun dışarıdan beklenecek değil inşa edilecek bir şey olduğuna dikkat çekildi, Türkiye ve dünya siyasetinde değişen dinamikler tartışıldı. İçinde bulunduğumuz durumun yarattığı kötümserliğin karşısında Ağırdır, metanetli bir iyimserliğin sesi olacak gibi gözüküyor. Bu vesileyle Ömer Madra ve Özdeş Özbay, Bekir Ağırdır’la Mundi’den çıkan kitabı Bize Yeni Bir Söz Lazım’ı da konuştular.
Haftanın Sözü
“Biz hekimler olarak insan sağlığını önceleyeceğiz. Savaşlara karşı olacağız. Sadece insanları da ele almamak gerekiyor. Tüm canlılar için, üzerinde yaşadığımız bu yerküre için ve evren için zararlı tüm bu girişimlerin önünde durmak hepimizin sorumluluğu.” — TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, tahliyesinin ardından bu sözleri söyledi.
Haftanın Karikatürü
Açık Gazete köşelerinden Haftanın Karikatürleri'nde İzel Rozental'in seçtiği ve anlattığı çizimler arasından Tjeerd Royaards'ın çizimi haftanın karikatürü seçildi.
Ayrıca...
Açık Radyo programcılarının 2022 yılında radarlarına takılan şarkılardan oluşturdukları çalma listelerini sizlerle paylaşıyoruz.
Babil’den Sonra’da Ercüment Gürçay, 82 yaşına giren efsane sanatçı ve aktivist Joan Baez’in yeni yaşını unutulmaz şarkıları eşliğinde hayat hikâyesine yakından bakarak kutladı.
Açık Gazete’nin Nereye Doğru? köşesinde Cengiz Aktar programa Pandora’nın kutusu miti üzerinden umut tartışmasıyla başladı.
İklim Kuşağı Konuşuyor’da Atlas Sarrafoğlu, Extinction Rebellion’ın [Yokoluş İsyanı] birincil taktik olarak kamuyu rahatsız etmekten geçici olarak uzaklaşma kararı almasını ve bu kararın arka planındaki ayrıntıları ele aldı.
Burcu Biçer’le Spor Gündemi’nde İsviçre Alpleri'ndeki dünya kayak şampiyonasının yapay karlar üzerinde başlaması, NBA’deki son gelişmeler, yaklaşan Avusturya Açık Turnuvası ve FIA’nın yasakları konuşuldu.
Ben Buradan Okuyorum’da Esin Hamamcı, Boğaziçi Üniversitesi doktora öğrencisi ve Tübitak bursiyeri Mehmet Şamil Dayanç ile “Osmanlı Kuruluş Anlatıları: Bağlam, Tür ve Türsel Sabitlenmezlik” başlıklı tez çalışması üzerine konuştu.
Gündeme daha yakından bakmak ve haftanın tüm içeriklerine göz atmak için internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Öte yandan
The Guardian yazarı Jonathan Watts, Brezilya’da gerçekleşen Kongre baskını olayının arkasındaki güçlerin Amazon ormanlarını yok eden ve yağmalayan askerî, ekonomik ve siyasi güçler ve onların ardındaki büyük şirketlerle aynı olduğunu ortaya koyuyor.
Yeşil Gazete Almanya’nın Garzweiler açık ocak linyit madeni bölgesinde maden alanını genişletmek için tamamen yıkılacak olan Lützerath’ta çevre aktivistlerinin başlattığı büyük direnişi ele alıyor.
Ünlü yazar, gazeteci ve aktivist Rebecca Solnit, içinde bulunduğumuz iklim krizi ânını anlatıyor ve kayıtsızlığa ya da umutsuzluğa kapılmaksızın buradan nereye gidebileceğimizi bilgece sorguluyor.
Türkiye’den kısa süre önce sınır dışı edilen 500'den fazla Afgan göçmenden bir kısmı Afganistan basınına Türkiye'deki geri gönderme merkezlerinde yaşadıkları kötü muameleyi ve insanlık dışı koşulları anlatıyor.
T24 yazarı Füsun Sarp Nebil, Boğaziçi Üniversitesi’nde Mezunlar Derneğine 30 yıl önce tahsis edilmiş ve mezunların da parasıyla kurulan BÜMED’in kapatılması kararını “yaşam tarzı değiştirilmeye çalışılıyor” başlığıyla ele alıyor.
Gezi tutuklusu Çiğdem Mater, BirGün gazetesi için yazdığı ve Bianet’te de yer alan mektubunda cezaevinde yılbaşının nasıl geçtiğini canlı ve renkli bir dille anlatıyor.
Çiğdem Mater yine Bianet için yazdığı bir başka yazısında cezaevi çalışmanın ne anlama geldiğini ve cezaevi çalışanlarının kamuoyunda pek bilinmeyen zorlu çalışma koşullarını anlatıyor.
Açık Radyo podcast
* İstanbul’da kaydedilen hava kirliliği rekoru, Açık Radyo Kitaplığı'nın birinci kitabı Acayip Havalar’ı aklımıza getirdi. Karikatürist Kate Evans’ın tarihin ilk küresel ısınma çizgi romanını Açık Radyo’yu ve Açık Radyo Kitaplığı’nı yakından takip eden dinleyicilerimiz hatırlayacaktır.
— Hasan Cem Çal
Açık Bülten'e buradan kayıt olabilirsiniz.