Açık Dergi'de sizlere COVID-19 salgını günlerinde, evde kapalı geçirilen günlerinizi kolaylaştırmakta yardımcı olacak etkinlikleri derlemeyi günlük olarak sürdürüyoruz. Malum, kültür sanat mekanlarının Mart ayı ortası itibari ile kapılarını kapamasıyla, online mecra pek çok kültür-sanat aktörünün bu süreçte izleyicilerini ulaşmaları için yegâne mecra. Peki ya sürdürülebilirlik?
COVID-19 salgını başat olarak bir toplum sağlığı krizi olmakla birlikte, ekonomik etkileri ile yakın ve ortada vadede şayet merkezi ve yerel yönetimlerden bir dizim çözüm önerisi ve mali destekle karşılanmazsa, kültür ve sanat camiasında telafi edilemeyecek kayıplara da yol açacak.
Halihazırda sermaye desteği olmadan, "gişe geliri" ile yaşamlarını sürdüren bağımsız tiyatrolardan, küçük ve orta ölçekli yayın evlerine, müzik dinleme alışkanlıklarının dijital platformlarda yoğunlaşması ile, tek geliri sahne almak müzisyenlere seslerini duyurmak zorunda olduğumuz pek çok aktörden bahsetmeliyiz.
İşte Açık Dergi'de bir yandan bu çok zor günlere renk katmak için dijital etkinlikleri takip ederken bir yandan da kültür-sanat camiasını içine düştüğü krizi izlerken, sektörden gelen hayati uyarı ve önerilere de kulak vermeliyiz.
Bu minvalde 6 Nisan 2020 (Pazartesi) tarihli Açık Dergi yayınında söylediğimiz gibi sizlerle iki önemli metni paylaşıyoruz:
- Yayıncılar Kooperatifi'nin 2 Nisan tarihli "Covid-19 Virüs Salgını ve Alınması Gereken Önlemler Hakkında Açıklaması" metni,
- Esin İleri'nin Gazete Duvar'da yayınlanan 5 Nisan tarihli "Salgın günlerinde bağımsız tiyatrolar ne istiyor?" başlıklı soruşturması.
Bu iki metin de gerek somut talepler içermeleri gerekse de kolektif eylemin gerekliliğini yaptıkları vurgu ile bugün başlatmakla yükümlü olduğumuz "kültür ve sanata ulaşım hakkı" tartışmasına önemli bir katkıda bulunuyorlar. Uyarılara da özetle şöyle: bu sağlık krizini atlattığımızda bağımsız sesleri de kaybetmiş olabiliriz. Ve ortada ne bağımsız bir mecra ne de bu mecrayı sürdürmekte büyük uğraşlar veren çalışanlar kalır.
Benzer doğrultuda Evrim Hikmet Öğüt'ün 1+1 Forum'da ilk defa yayınlanan ve bizim de geçen hafta web sitemize aldığımız "Şarkılarla dayanışma, notalarla örgütlenme" başlıklı yazısından bir alıntı ile bitirelim: "İçinde bulunduğumuz yıkımdan ve korona salgınından geriye kalacak olan göçükten çıkarabileceğimiz en anlamlı kazanım, yalnızca müzik sektöründe değil, tüm güvencesiz sektörlerde, üretim ve tüketim süreçlerinde aktif olan tüm aktörlerin dahil olabilecekleri örgütlenme pratiklerini geliştirmek olacaktır".
Bu pratiklerin parçası ve takibinde olmak da bize düşüyor. Sürdürülebilirlik, erişilebilirlik ilerleyen günlerde - kriz boyunca - anahtar kelimelerimiz olacak.
Şarkıcı / Yorumcu | Parça Adı | Albüm Adı | Süre |
---|---|---|---|