Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından projelendirilen Finike-Demre-Kaş-Kalkan duble yolunun, doğa, tarih ve yerleşim alanları üzerindeki olumsuz etkileri büyük endişe yaratıyor.
Kaş Çevre ve Kültür Derneği, change.org’da ‘Duble Yol için Ormanı, Antik Kentleri, Köylerimizi Yok Etmeyin. Mevcut Yolu İyileştirin’ başlığıyla bir imza kampanyası başlattı. change.org/YıkımYolunaDurDe adresindeki kampanya, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından projelendirilen Finike-Demre-Kaş-Kalkan duble yolunun, doğa, tarih ve yerleşim alanları üzerindeki olumsuz etkileri büyük endişe yaratıyor. Proje kapsamında, yüzlerce dönüm orman arazisi kesilecek, Patara, Letoon, Xanthos gibi antik kentler zarar görecek ve birçok köy yolu trafiğe kapanacak,” ifadeleriyle durumun ciddiyetine dikkat çekiyor. Ayrıca, “Kaş'ı ve çevresini geçmek için mevcut yolların iyileştirilmesi yeterliyken, bu kadar büyük bir yatırımın yapılması ekonomik açıdan da mantıklı değil. Yeni duble yolun maliyeti 2021 yılı verilerine göre 2 milyar TL ve bu rakam, ek köprüler, viyadükler ve tünellerle daha da artacak. Üstelik, yerel halkın %73'ü mevcut yolları kullanmaya devam edecek,” diyerek sadece ekolojik ve kültürel tahribat değil, ekonomik kayıplar da vurgulanıyor. Kampanyacı, "Mevcut yolun genişletilmesi ve iyileştirilmesi mümkünken, ormanlarımızı, tarihî mirasımızı ve köylerimizi geri dönüşü olmayan bir şekilde yok edecek bir projeye hayır diyoruz. Turizmi, tarımı ve bölgenin doğal dengesini koruyarak daha sürdürülebilir bir ulaşım çözümü talep ediyoruz,” ifadeleriyle doğa dostu ve kültürel mirası koruyan alternatiflerin değerlendirilmesi gerektiğini savunarak, yetkilileri projeyi gözden geçirmeye davet ediyor. Kampanya, change.org/YıkımYolunaDurDe adresinde.
Erkek civcivlerin öldürülmesi yasaklansın!
İsa Altın, change.org/CivcivleriKurtaralim adresinde "Erkek Civcivlerin Öldürülmesi Yasaklansın,” başlıklı bir kampanya başlattı. Kampanyacı, ”Her yıl milyonlarca erkek civciv öldürülüyor. Yumurta sektörü için 'değersiz' olan erkek civcivler, yumurtlamadıkları ve et verimleri düşük olduğu için doğduktan hemen sonra dişilerden ayrılıyor. Dişilerin çoğu tüm hayatlarını acı çekerek tamamlayacakları kafeslere tıkılırken, erkek civcivler şanslarına bağlı olarak gazla, ezilerek ya da çöpe atılarak saatlerce, hatta bazen günlerce sürecek bir ölüme gönderiliyor,” ifadeleriyle durumun ciddiyetine dikkat çekiyor. Kampanyacı, Almanya ve Fransa'da erkek civcivlerin öldürülmesinin yasaklandığını, Hollanda ve İsviçre gibi ülkelerde ise yalnızca gazla öldürülmeye izin verildiğini belirterek, Türkiye'de ise bu konuda herhangi bir düzenleme olmadığını ifade ediyor. Altın, "Bu katliam durdurulsun, erkek civcivlerin öldürülmesi yasaklansın,” diyerek kamuoyuna destek çağrısında bulunuyor. Kampanya, change.org/CivcivleriKurtaralim adresinde.
Gençlerden Çağrı: Güçlü Bir İklim Hedefi!
İklim Öncüleri, change.org/güçlüiklimhedefi adresinde, "Gençlerden Çağrı: Güçlü Bir İklim Hedefi," başlıklı bir kampanya başlattı. Kampanyacı ekip, "Bu topraklar, binlerce yıllık tarihimizin ve medeniyetimizin mirası. Anadolu’yu korumak, yalnızca çevreyi değil, geleceğimizi, kültürümüzü ve neslimizi iklim krizine karşı korumak demek. Çünkü iklim krizi artık bizim de topraklarımızda,” ifadelerini kullanıyor. Kampanyacı, Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması çerçevesinde 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını %41 oranında azaltmayı taahhüt ettiğini ancak bu hedefin, günümüz ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olduğunu belirtiyor. Ayrıca, "Maalesef mevcut Ulusal Katkı Beyanı, iklim krizinin aciliyeti karşısında yetersiz kalmakta. Dünyada yaşamın devam edebilmesi küresel ortalama sıcaklığa bağlı. Ve bu sıcaklığın 1,5°C eşiğinin altında kalması gerekiyor. Ancak uluslararası analizler Türkiye’nin mevcut iklim hedeflerinin 'kritik derecede yetersiz' olduğunu söylüyor. Eğer bu politikalarla devam edersek, dünya 4°C’yi aşan bir ısınma riskiyle karşı karşıya kalacak,” diyerek, mevcut Ulusal Katkı Beyanı'nın, iklim krizinin aciliyeti karşısında yetersiz kaldığını vurguluyor. İklim Öncüleri, iklim değişikliği ile mücadele için atılması gereken adımların ekonomik açıdan da büyük bir önem taşıdığını belirtiyor. Ekonomik risklere dikkat çekerek, sürdürülebilir adımlar atılmazsa, tarım, sanayi, enerji ve iş gücünün doğrudan iklim krizinin tehdidi altında olduğunu ifade ediyor. Gençlerin geleceği için söz hakkı talep ettiği kampanyada, "Biz gençler, güvenceli bir geleceğin ancak bugün alacağımız kararlarla mümkün olduğuna inanıyor, geleceğimiz için söz hakkı talep ediyoruz,” deniliyor. Kampanya, change.org/güçlüiklimhedefi adresinde.
Değişim Elçileri programı devam ediyor
Değişim Elçileri programı şimdi de Marmara Bölgesi’nde! Marmara Bölgesi'nde doğanın korunması için harekete geçmek isteyen 15 kadın, Değişim Elçileri programının 1 Mart - 31 Temmuz 2025 arasında devam edecek. "Marmara" ayağına bekleniyor. Armaş Vakfı ve Türetim Ekonomisi Derneği'nin birlikte yürüteceği ve kolaylaştırıcılık edeceği bu program, Marmara Bölgesi’nde yaşayan ve yaşadığı bölgedeki ekoloji sorunlarına çözümler üretmek için birlikte çalışmak isteyen 15 kadının ekolojik okuryazarlığının artırılmasını ve savunuculuk alanında güçlendirilmesini hedefliyor, kadınların çevre ve iklim gibi mücadelelerde daha aktif rol almalarını, bu konularda bilgi ve becerilerini artırmayı amaçlıyor. Başvuru için son tarih 21 Şubat Cuma, 13.00. Başvuru linki ve program Değişim Elçileri Instagram hesabında.