İBB Miras’ın küçük eserler için büyük çalışmaları

-
Aa
+
a
a
a

Kültürel Miras ve Koruma: Kim İçin? Ne İçin?'de Asu Aksoy ve Burçin Altınsay, İBB Miras bünyesinde başından beri sahada olan, uygulamaları birebir yapan ve yöneten Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı Kültür Varlıkları Projeler Şube Müdürü Merve Gedik ve Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı, Kültür Varlıkları Projeler Müdürlüğü konservatörlerinden Nazım Can Cihan ile halen tutuklu olan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Mahir Polat’ın 2019’da kurulmasında öncülük ettiği İBB Miras’ın ilkelerini, amaçlarını, uygulamaya koydukları önleyici ve sürekli koruma ve tarihi varlıkları hayata yeniden kazandırma yaklaşımlarını konuşuyorlar.

""
İBB Miras’ın Küçük Eserler için Büyük Çalışmaları
 

İBB Miras’ın Küçük Eserler için Büyük Çalışmaları

podcast servisi: iTunes / RSS

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Mahir Polat’ın 2019’da kurulmasında öncülük ettiği İBB Miras’ın ilkelerini, amaçlarını, uygulamaya koydukları önleyici ve sürekli koruma ve tarihi varlıkları hayata yeniden kazandırma yaklaşımlarını konuşuyoruz.

Ekrem İmamoğlu yönetiminin getirdiği önemli bir yaklaşım, bu şehir ile ilgili kararlar üretecek ve uygulamaya geçirecek olan yönetici pozisyonlarına konularında üst düzeyde eğitim almış uzmanları, deneyimli, gerçekten liyakati olan kişileri konumlandırması oldu. 23 Mart’ta tutuklananlar arasında olan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Mahir Polat da bunlardan birisi, kendisi doktoralı bir sanat tarihçi. Buradan Mahir Polat’a selamlarımızı yolluyor, acil şifalar diliyor ve sağlık durumunun gerektirdiği tedavi koşullarının sağlanmasını bekliyoruz. Hukukun adil bir şekilde işletilerek tutuklu ve gözaltındakilerin biran evvel serbest bırakılmalarını talep ediyoruz. 

Konuklarımız, İBB Miras bünyesinde başından beri sahada olan, uygulamaları birebir yapan ve yöneten Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı Kültür Varlıkları Projeler Şube Müdürü Merve Gedik ve Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı, Kültür Varlıkları Projeler Müdürlüğü bünyesinde konservatör olarak çalışan Nazım Can Cihan.

Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı çalışmalarını İBB Miras ismiyle oluşturduğu organizasyonla yürütüyor. İBB Miras, İstanbul gibi bir kentte yaşanan tüm yıkıcı değişim dinamikleri karşısında ayakta kalmayı başarabilmiş çok kültürlü mirasının değerlerini ortaya koymak, aktarabilmek ve korumak gibi devasa bir işe girişti. Böyle büyük bir iş karşısında IBB Miras’ın yapabilecekleri aslında sınırlı, zira kültür mirası varlıklarının yönetimi yerel yönetimin olduğu kadar Cumhurbaşkanlığı, Kültür Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Diyanet gibi merkezi yönetimin kurumlarının da sorumluluğunda.



İBB Miras’ın çalışmalarına baktığımızda, yetki alanlarına giren varlıkların restorasyonları, koruma faaliyetleri ve yeniden işlevlendirme çalışmalarında büyük projelerin öne çıktığını görüyoruz. Büyük bir harekâtla restore edilerek yeniden işlevlendirilen, Hasanpaşa Gazhanesi, Casa Botter, Bulgur Palas, Feshane, Büyükada Taş Mektep gibi, Şehir Hatları vapurlarının iskeleleri gibi çok sayıda kültür varlığı İstanbulluların gündelik hayatının parçası oldu ve bu bakımdan etkili ve çok da ses getiren çalışmalar bunlar.

Bir de İBB Miras’ın İstanbul’un dört bir tarafına yayılmış irili ufaklı pek çok kültür varlığının onarımı ve korunmasına ilişkin yürüttüğü, çok da fazla bilinmeyen kapsamlı bir çalışma programı var. Küçük eserler diye tabir edebileceğimiz tarihi mezarlıklar, mezartaşları, hazireler, türbeler, çeşmeler gibi varlıkların sürekli bakım ve onarımlarını, konservasyon ve korunmalarını gerçekleştiren bir çalışma ekibi var sahada. Konuklarımızla bu fazla görünür olmayan ancak büyük efor gerektiren koruma programı ekibinin nasıl çalıştığını, hassas bir uzmanlık ve teknik gerektiren önleyici ve sürekli koruma çalışmasının nasıl uygulandığını konuşuyoruz.